И друга боксер(ка) побједом почела наступ на Олимпијским играма

Кликс
Foto: Агенције

ПАРИЗ- Данас је наступ на Олимпијским играма у Паризу почела и друга "XY боксерка" око које се подигло много прашине прије почетка олимпијског турнира.

Тајванка Лин  Ју-Тинг је као први носилац турнира у категорији до 57 килограма била слободна у првом колу, а у другом се састала с Узбекистанком Ситором Турдибековом.

Узбекистанка је издржала свих пет рунди, но на крају је поражена на бодове убједљивим резултатом 5-0. Четири судије су бодовале борбу 30-27, а један 29-28.

Подсјетимо, Лин је заједно с Алжирком Иман Хелиф дошла у центар свјетске јавности када их је Међународна боксерска федерација (ИБА) избацила са Свјетског првенства 2023. и забранила им учешће на Олимпијским играма, али оне су се појавиле у Паризу јер је Међународни олимпијски комитет (МОК) раскинуо сарадњу са ИБА-ом и дозволио им наступ на највећој свјетској спортској смотри.

ИБА је суспендовала Лин и Хелиф јер је установљено да пате од хиперандрогенизма, те да због тога имају XY хромозоме, што значи да није фер да се боре у женској категорији.

Лин ће се у четвртфиналу састати са бугарском боксерком Светланом Станевом, осмим носиоцем турнира.

Watch the second man hit a woman and steal her place in the next round … whilst @BBCSport talk of “her” throughout.

You were brave and you were good Sitora Turdibekova. You should be proud of yourself. There is no dishonour here for you …. Only him IStandWithTurdibekovapic.twitter.com/WmhVDX7f8r

— Jean Hatchet (@JeanHatchet) August 2, 2024

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана