Брејкденс избачен са ОИ, враћа се спорт којег није било од 1896. године (ВИДЕО)

Мондо.ба
Брејкденс избачен са ОИ, враћа се спорт којег није било од 1896. године (ВИДЕО)

Брејкденс није спорт, рекли су многи, и изгледа да их је Међународни олимпијски комитет послушао.

Много се буке дигло око брејкденса на Олимпијским играма у Паризу! Ово је био експериментални спорт на Играма, али се скоро никоме није свидио. Аустралијанка Рејчел Ган са умјетничким именом Рејган је посебно разбјеснила навијаче својим наступом за који није добила ни бод. Сада је објављено да у Лос Анђелесу 2028. године неће бити брејкденса и тешко да ће се ова дисциплина враћати на Игре.

"Разочаравајуће је што брејденса неће бити у Лос Анђелесу, поготово јер нисмо стигли ни да се покажемо. Можда је ово преурањено, мислим да се сад кају. Шта је уопште олимпијски спорт? Шта је сличност између дресуре и пливања, спринта и петобоја? Брејкденс је атлетски, захтјева велику посвећеност и доноси велико узбуђење", истакла је управо Рејган на вијест да неће моћи да се такмичи у ЛА-у.

А умјесто брејкденса на Олимпијске игре ће се вратити спорт кога није било 128 година! Играће се крикет и то његов Т20 формат! Овај спорт је био на Олимпијским играма само 1900. године. Тада су у Паризу играле само селекције Велике Британије и Француске и побиједили су Британци. Домаћинима је припало сребро, а других екипа није било.

Криткет је иначе један од најпопуларнијих спортова на свијету, иако у Европи ријетко гдје има популарност осим у Великој Британији. Проширила га је британска империја својим колонијалним походима и то је најпопуларнији спорт у Индији, Пакистану, Бангладешу, Авганистану у Аустралији и на Карибима. 

Претходно Свјетско првенство одржано је 2024. године, а домаћин су биле "Вест Индис" тј. крикет тим карипских држава у којима се говори енглески - Барбадоса, Гвајане, Јамајке, Тринидада и Тобага, Ангиле, Атнигве и Барбуде, Британских Дјевичанских Острва, Монсерата, Сент Китса, Невиса, Сент Мартена, Америчких Дјевичанских Острва, Доминике, Гренаде, Свете Луције и Сент Винсента и Гренадина. Наступале су Намибија, Јужна Африка, Уганда, Канада, САД, Вест Индис, Афганистан, Бангладеш, Индија, Непал, Оман, Пакистан, Шри Ланга, Аустралија, Нови Зеланд, Папуа Нова Гвинеја, Енглеска, Ирска, Шкотска и Холандија, а у финалу је Индија била боља од Јужне Африке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана