Ајмо, браћо, узет Амере: Српски кошаркаши вечерас бију битку за финале ОИ

Приредио: Дејан Кондић
Ајмо, браћо, узет Амере: Српски кошаркаши вечерас бију битку за финале ОИ

ПАРИЗ - Хоће ли трећа бити срећа? Кошаркаши Србије трећи пут у мање од мјесец дана дијеле мегдан са репрезентацијом САД. За разлику од прва два сусрета, пријатељског и другог у оквиру групне фазе, пред нама је вечерас (21 час) најважнији окршај - полуфинални на олимпијском турниру.

Оба су припала дрим тиму, а цијела нација (потајно) се нада да је Светислав Пешић спремио нешто, као прије 24 године у Индијанаполису, нешто што би могло анестезирати Американце и донијети можда и највећу побједу у историји српске кошарке. Капитен тима Богдан Богдановић непоправљиви је оптимиста.

- Тактика остаје иста, пожртвованост, тимски рад, дух и вера. Верујемо стално у победу - поручио је Богдановић.

Иза "орлова" је најлуђи преокрет у историји Игара. Вратили су се са минус 24 и савладали Аустралију у четвртфиналу са 95:90, након продужетка. Дјелује да је тај тријумф ујединио тим и додатно очврснуо пред највећи могући испит. Све снаге биће потребне да се надмаше Амери. Никола Јовић је због вируса пропустио четвртфинални окршај са Аустралијом, али још увијек није познато да ли ће бити спреман за полуфинале. Како било селектор Пешић свјестан је шта су његови момци прошли против "кенгура" да би изашли на мегдан Американцима.

- Свака елиминациона утакмица је тешка са психолошког аспекта. У принципу већина мисли да је много важно да будеш опуштен, односно да у нападу доносиш одлуке са самопоуздањем, ипак је тотално обрнута ситуација. Први пут да смо под тим притиском због значаја утакмице доживели да нам ноге откажу, нисмо успели ни фаул да направимо. Срећа је да у кошарци постоје два полувремена, да смо могли да се пресаберемо. Показали смо понос и карактер, али понекад је потребно да доживиш и овакву утакмицу. Вас не занима оно што ја причам о кошарци, вас занима само да ли Јокић игра или не игра, а ја објашњавам Аустралију која је фантастична екипа. Да нисмо променили одбрану и да момци нису показали додатну жељу за победом, ми бисмо изгубили - рекао је Пешић.

Никола Јокић је одрадио велики посао против "кенгура", практично није могао да стоји на ногама од умора, послије утакмице. МВП Јокић биће Србији потребан вечерас, да као Владе Дивац те 2002. године погура саиграче до финала и анала.

У другом полуфиналу, од 17.30 часова састају се Француска и Њемачка.

Тејтум: Радујем се мечу

Бранилац трона је без по муке изашао на крај са Бразилом, славивши са 122:87. Кевин Дурент је постао кошаркаш са највећим бројем кошева у историји и мушке и женске репрезентације САД када је реч о утакмицама на највећој спортској смотри. У четвртфиналном дуелу са Бразилом убацио је 11 поена и тако стигао до укупне бројке од 494 поена на Играма, чиме је престигао легендарну Лису Лесли која је на четири турнира (1996, 2000, 2004, 2008) уписала 488 поена.

- Тешко је побиједити један тим три пута у тако кратком интервалу. Очекујемо да то буде тежак меч, биће забавно и радујем се том окршају - рекао је Џејсон Тејтум.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана