Звезда и Партизан нишане плеј-оф Евролиге

Приредио: Милан Зубовић
Звезда и Партизан нишане плеј-оф Евролиге

БЕОГРАД - Част да отворе нову сезону Евролиге имаће кошаркаши Црвене звезде који ће вечерас од 19 часова угостити Асвел. Биће то прва утакмица новог циклуса елитног европског такмичења, а одмах за њима од 20.05 крећу кошаркаши Партизана, који гостују код Макаби Тел Авива.

“Црвено-бијели” се враћају у “Арену” након неколико сезона и повремених наступа, а очекивања армије навијача су изузетно велика. Свој оптимизам граде на чињеници да је током љета екипа тотално реновирана када је стигло мноштво квалитетних играча способних да нападну наступ на топ 8. Пласман у најмање плеј-ин ове сезоне намеће се као императив и све испод тога био би фијаско, док је жеља да се нађу међу шест најбољих екипа на табели. Појединци који су дошли имају искуство играња на високом нивоу и у убитачном ритму, као и искуство освајања титула. Дефинитивно екипа на папиру дјелује као најјача у историји, а да ли ће остварити историјске резултате остаје да видимо. Звезда је сезону отворила у Лакташима побједом против Игокее, док јој сада долази екипа коју је надиграла пет пута у осам мечева које су играли од 2019. године па на овамо. Француски тим стиже у лошем расположењу, јер је уписао други пораз у досадашњих пет кола домаћег првенства. Жеља им је да се искупе, али их чека гротло највеће дворане на Балкану.

- У Евролиги имамо жељу да направимо искорак у односу на претходне сезоне. Деловало је да нам увек мало недостаје да у две-три утакмице сломимо ривала и преокренемо ток дешавања у своју корист. Сад имамо ширину у играчком кадру, квалитет и верујем да ћемо уз добар рад и стављањем својих квалитета направити тај потребни корак ка плеј-офу - истакао је Лука Митровић.

Највећи ривал Звезде креће одмах за њима, а прва станица је Израел. Амбиције екипе и навијача дефинитивно су веће него прошле сезоне, када им је у мајсторици четвртфинала против Реал Мадрида за длаку измакао наступ на Фајнал фору. Сви вјерују у најбољег тренера Европе слободно можемо рећи свих времена Жељка Обрадовића, који ће покушати да направи корак даље. Током љета није много мијењао екипу. Отишли су Јам Мадар, Данте Егзум, Матијас Лесор и Јоанис Папапетру, а стигли су Огњен Јарамаз, Пи Џеј Доужер, Френк Камински и Матеуш Понитка, док је управа у потрази за још једним играчем. Систем игре постоји и новајлије су се брзо привикле. Партизан је прошле сезоне показао канџе и сада би желио поново да нападне трофеј који је освојио 1992. године, а сигурно је да се Обрадовић није вратио у свој клуб да би га водио чисто реда ради.

Вјечите ривале кладионице виде у борби за мјесто у плеј-офу, а када су у питању фаворити за освајање трофеја, Партизан је смјештен на девето, а Звезда на 11. мјесто. Први евролигашки вјечити дерби ове сезоне биће одигран 26. октобра, када ће Партизан бити домаћин, а други 4. јануара.

- Знамо шта нас очекује. Ово ми је трећа сезоне и желим да будем бољи и као лидер и као капитен. Знамо шта нас очекује у Тел Авиву, пуна дворана и екипа која је веома добра на домаћем паркету, али сигурно је да смо екипа која се не предаје - рекао је Кевин Пантер, капитен Партизана.

Као главни фаворит котира актуелни шампион Реал Мадрид, који је направио само једну измјену у тиму и то вратио Факунда Кампаца који је добар дио прошле сезоне одиграо у Црвеној звезди. Барселона је најавила драстично смањење буџета, али је у пракси довела не баш јефтине Вилија Ернангомеза, Џабарија Паркера, Џоела Пару и Дарија Бризуелу. Промијењен је тренер и умјесто Шарунаса Јасикевичијуса на купу је сјео Рожер Гримау. Паре није штедио супербогати Монако, који је прошле године био учесник Ф4, што жели и сада да направи, а трансфер бомба био је НБА Ол стар играч Кемба Вокер.

Анадолу Ефес остао је без ударне игле Василија Мицића, као и тренера Ергина Атамана, али се може очекивати да нови стратег Емре Џан добро укомпонује екипу, јер су ту Даријус Томпсон, Шејн Ларкин и Вил Клајбурн. Атаман је отишао у Панатинаикос који тражи излазак из кризе. Током љета стигло је 11 играча, а велики шамар лупио им је Олимпијакос убједљивом побједом у Суперкупу Грчке. Атински “црвено-бијели” су остали без нападачког двојца Костаса Слукаса и Александра Саше Везенкова. Пласман у плеј-оф не би требало да буде под знаком питања док ће се борити за Ф4. Миланску Олимпију изабрао је Никола Миротић као свој клуб након неславног растанка са Барселоном. Италијани предвођени тренером Етореом Месином дјелују као озбиљан кандидат за титулу, а поред Миротића ту су још Николо Мели, Јоханес Војтман, Кајл Хајнс, Кевин Пангос...

Евролига је раније одлучила да од ове сезоне уведе нови формат такмичења, плеј-ин, као у НБА лиги. Пласман у плеј-оф на крају лигашког дијела сезоне избориће тимови од првог до шестог мјеста, а седмопласирана и осмопласирана екипа играће једну утакмицу и побједник ће ићи директно у плеј-оф. Поражена екипа из тог дуела играће против побједника екипа које су заузеле девето и десето мјесто. Лигашки дио трајаће до 12. априла 2024. године, а плеј-ин би требало да буде одигран 16. и 19. априла. Плеј-оф ће почети 23. априла, док је Фајнал фор на програму од 24. до 26. маја у Берлину.

Челници Евролиге увели су обавезан разговор капитена тимова и судија на терену, гдје ће се детаљно проћи кроз обавезне аспекте. У овој сезони тренери ће имати на располагању два челенџа умјесто досадашњег једног. Први челенџ тренери ће морати да употријебе у првих 38 минута игре, а уколико га не употријебе до тада, у посљедња два минута имаће право на један челенџ. Тренер ће моћи да тражи челенџ да би била преиспитана ситуација да ли је играч фаулиран приликом шута и на колико сат треба да се врати. Самоиницијативно судије ће моћи да прегледају ове ситуације само у посљедња два минута утакмице, као и у продужетку, како игра не би губила на ритму.

Тринкијери: Црно-бијели су слабији

Бивши тренер Партизана Андреа Тринкијери оцијенио је да црно-бијели ове сезоне имају слабији тим од прошле, прије свега јер није нашао адекватну замјену за Матијаса Лесора.

- Партизан изгледа слабије него прошле сезоне, прије свега јер је остао без незамјенљивог играча какав је Матијас Лесор. Можда је чак и Данте Ексум незамјенљив, али Пи Џеј Доужер је све бољи из утакмице у утакмицу. Додали су у екипу високог центра какав је Френк Камински, али и даље им недостаје атлетски снажан кошаркаш какав је Лесор - рекао је Тринкијери о клубу чији је тренер био од 2018. до 2020. године.

Рекордер Хајнс

Амерички кошаркаш и члан Олимпије из Милана Кајл Хајнс изједначиће у петак рекорд по броју утакмица у Евролиги, јер ће на вјечној листи стићи Паулиуса Јанкунаса, који има 392 меча у елитном такмичењу. Хајнс (37) је до сад одиграо 391 утакмицу у Евролиги, као члан Олимпијакоса, московског ЦСКА и Олимпије. Чак четири пута је освајао трофеј у Еволиги, по два пута са Олимпијакосом и ЦСКА. Американац ће усамљени рекордер по броју утакмица у Евролиги постати 12. октобра, кад ће у Милану Олимпија угостити Макаби. Јанкунас је 18 сезона био члан Жалгириса, а једну је играо за московски Химки.

Парови првог кола, вечерас: Црвена звезда - Асвел (19), Макаби - Партизан (20.05), Барселона - Анадолу Ефес (20.30), Бајерн - Алба (20.30), Виртус - Жалгирис (20.30). Сутра: Фенербахче - Олимпија Милано (19.45), Панатиникос - Олимпијакос (20.15), Басконија - Реал Мадрид (20.30), Валенсија - Монако (20.30).

Састави

Алба

Бекови: Стерлинг Браун, Габриеле Просида, Матео Спањоло, Малте Делоу, Антон Нуфер, Маркус Ериксон, Јонас Матисел, Мет Томас, Жига Самар, крила: Дориан Грозбар, Јани Вецел, Тим Шнајдер, Луј Олинде, Амон Дорисе, Елиас Рапикве, Џастин Бин, центри: Линус Руф, Крешимир Никић, Калфа Кумађе, Јоханес Тиман. ТРЕНЕР: Исраел Гонзалес

Анадолу Ефес

Бекови: Шејн Ларкин, Елајџа Брајант, Родриг Бубоа, Мелих Тунка, Ертен Гази, Дариус Томпсон, Јусус Холац, крила: Вил Клајбурн, Бурак Јилдизли, Ерчан Османи, Дерек Вилис, Еркан Јилмаз, центри: Анте Жижић, Тибор Плајс, Тајрик Џоунс, Ефе Демирел. ТРЕНЕР: Ердем Џан

Монако

Бекови: Ели Окобо, Џордан Лојд, Кемба Вокер, Тери Тарпеј, Јакуба Кватара, Метју Стразел, Мајк Џејмс. Крила: Џарон Блосомгејм, Џон Браун, Алфа Диало. Центри: Питер Корнели, Мамаду Жаите, Донатас Мотијунас, Донта Хол. ТРЕНЕР: Саша Обрадовић

Басконија

Бекови: Маркус Хауард, Николо Манион, Коди Милер-Мекинтајер. Крила: Сандер Рајесте, Павел Савков, Тадас Седекерскис, Вања Маринковић, Данијел Диаз, Никос Рогавопулос, Папе Соу. Центри: Калифа Диоп, Маик Котсар, Метју Костело, Чима Монеке. Тренер: Ђоан Пењароја.

Црвена звезда

Бекови: Милош Теодосић, Бранко Лазић, Шабаз Нејпир, Немања Недовић, Јаго дос Сантос. Крила: Стефан Лазаревић, Адам Ханга, Дејан Давидовац, Далибор Илић, Рокас Гиедраитис. Центри: Лука Митровић, Марко Симоновић, Мајк Тоби, Џоел Боломбој, Огњен Кузмић. ТРЕНЕР: Душко Ивановић

Милано

Бекови: Маодо Ло, Кевин Пангос, Ђордано Бортолани, Стефано Тонут, Били Берон, Дијего Флакадори, Девон Хол. Крила: Николо Мели, Ђиампаоло Ричи, Ђуђлиелмо Карусо, Шевон Шилдс, Никола Миротић, Јоханес Војтман. Центри: Алекс Појтрес, Исмаел Камагате, Кајл Хајнс. ТРЕНЕР: Еторе Месина.

Барселона

Бекови: Рокас Јокубаитис, Дарио Бризуела, Николас Лапровитола, Алекс Абринес, Томаш Саторански, Михаел Каиседо. Крила: Серхи Мартинез, Џабари Паркер, Џоел Пара, Никола Калинић, Ориол Паули. Центри: Вили Ернангомес, Јан Весели, Џејмс Нажи, Оскар да Силва. ТРЕНЕР: Рожер Гримау.

Бајерн

Бекови: Ник Вајлер Беб, Силваин Франциско, Карсен Едвардс, Нелсон Вајдеман, Леандро Молмаро, Андреас Обст. Крила: Нилс Гифај, Исак Бонфа, Владимир Лучић, Никлас Вимберг. Центри: Фреди Гилеспи, Елајас Херис, Данко Бранковић, Девин Букер, Серж Ибака. ТРЕНЕР: Пабло Ласо

Фенербахче

Бекови: Сехмус Хазер, Скоти Вилбекин, Мелих Махмутоглу, Марко Гудурић, Тајлер Дорси, Ник Калатес, Јам Мадар, Раул Нето. Крила: Метечан Бирсен, Тарик Биберовић, Нејт Сестина, Најџел Хејс Дејвис, Дашон Пијер, Хамза Местоглу. Центри: Јоргос Папајанис, Сертач Шанли, Џонатан Мотли. ТРЕНЕР: Димитрис Итудис.

Асвел

Бекови: Едвин Џексон, Парис Ли, Борис Дало, Нандо Де Коло, Ноам Јаков, Френк Џексон. Крила: Мајк Скот, Тимоти Луваву, Шарл Кауди. Дејвид Лајти, Мбаје Ндијае. Центри: Џон Егбуну, Жофри Ловерњ, Јусуфа Фал. ТРЕНЕР: Ти Џеј Паркер.

Макаби

Бекови: Антонијус Кливленд, Тамир Блат, Џон ДиБартоломео, Лоренцо Браун, Вејд Болдвин, Омер Мајер. Крила: Бонзи Колсон, Џејк Коен, Џејмс Веб, Рафи Менко. Центри: Роман Соркин, Хасијел Риверо, Џош Нибо. ТРЕНЕР: Одед Каташ.

Олимпијакос

Бекови: Најџел Вилијамс-Гос, Ајзеа Кенан, Јанулис Ларенцакис, Томас Вокап, Михалис Лунцис, Џорџ Папас, Шекил Мекисик. Крила: Инас Браздикис, Лук Сикма, Костас Папаниколау, Алек Питерс, Панајотис Цамис, Вењамин Абоси. Центри: Јоргос Танулис, Никола Милутинов, Мустафа Фал. ТРЕНЕР: Јоргос Барцокас.

Панатинаикос

Бекови: Кајл Гај, Џериан Грент, Костас Слукас, Димитрис Мораитис, Лука Вилдоса, Мариус Григонис. Крила: Јоанис Папапетру, Констатинос Митоглу, Панајотис Калаицакис, Лефтер Манцукас, Александрос Самунтуров. Центри: Матијас Лесор, Костас Адетокумбо, Хуанчо Ернангомес, Олек Балцеровски. ТРЕНЕР: Ергин Атаман

Партизан

Бекови: Саво Дрезгић, Пи Џеј Доужер, Огњен Јарамаз, Алекса Аврамовић, Кевин Пантер, Данило Анђушић. Крила: Матеуш Понитка, Џејмс Нанели, Зек Ледеј, Урош Трифуновић, Ален Смаилагић, Тристан Вукчевић. Центри: Френк Камински, Балша Копривица. ТРЕНЕР: Жељко Обрадовић.

Реал Мадрид

Бекови: Факундо Кампацо, Карлос Алосен, Серхио Родригез, Серхио Љуљ, Руди Фернандез. Крила: Џанан Муса, Марио Хезоња, Фабијен Козер, Гершон Јабуселе, Алберто Абалде, Габријел Дек. Центри: Валтер Таварес, Венсан Поарије, Ели Ндиаје. ТРЕНЕР: Ћус Матео.

Валенсија

Бекови: Стефан Јовић, Касијус Робертсон, Џеред Харпер, Крис Џоунс, Ђозеп Пуерто, Ћаби Лопез Аростегуи, Мартин Хермансон, Гиљем Ферандо. Крила: Виктор Клавер, Нејт Роверс, Дејмиен Инлиш, Семи Оџелеј. Центри: Хаиме Прадиља, Брендон Дејвис, Бубакар Туре. ТРЕНЕР: Алекс Мумбру.

Виртус

Бекови: Ајзеа Кординије, Ифе Лундберг, Марко Белинели, Алесандо Пајола, Џејлен Смит, Бруно Масколо, Данијел Хекет. Крила: Огњен Добрић, Торнике Шенгелија, Лео Менало, Џордан Мики, Ахиле Полонара, Авуду Абас. Центри: Брајант Данстон, Девонте Кејкок. ТРЕНЕР: Лука Банки

Жалгирис

Бекови: Кинан Еванс, Наз Митру Лонг, Лукас Лекавичијус, Довидас Гиедраитис, Томас Димша. Крила: Роландс Шмитс, Довидас Бутка, Брејди Манек, Арнас Буткевичијус, Едгарас Улановас. Центри: Кеваријус Хејс, Лауринас Бирутис, Даниелиус Лавриновичиус. ТРЕНЕР: Казис Максвитис.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана