Зоран Микеш, тренер кошаркашица Сепсија, за “Глас”: Побједе показале да можемо играти Евролигу

Милан Зубовић
Зоран Микеш, тренер кошаркашица Сепсија, за “Глас”: Побједе показале да можемо играти Евролигу

СФАНТУ ГЕОРГ - Пласманом у групну фазу Евролиге тренер кошаркашица Сепси СИЦ-а Зоран Микеш испунио је клупски, али и лични план који је потом надмашио.

Бањалучанин на клупи румунске екипе годинама је неприкосновен на домаћој сцени, али им је измицао наступ у елитном такмичењу којег су се коначно домогли ове сезоне и то када су се најмање надали. Сам пласман међу 16 најбољих тимова представља велики успјех, а уписали су двије побједе у првих десет кола док ће до краја одиграти још четири меча.

- Посљедње четири године покушавали смо кроз квалификације да се домогнемо Евролиге тако да смо пресрећни због овог успјеха и што смо дио европске елите. То је уједно и мој лични успјех, јер је ово највиши ранг такмичења у Европи те представља сатисфакцију за сав труд и рад до сада - изјавио је Микеш у интервју за “Глас Српске”.

У квалификацијама нису били повлаштени и елиминисали су Ригу.

- Годинама смо покушавали да изборимо елиту и некада једноставно нисмо имали среће. Имали смо и проблема који су се огледали у томе да играчице напредују до вишег нивоа и онда нас напусте након завршетка сезоне, јер нисмо у стању да их задржимо па током љета правимо нови тим. Није нимало лако када промијениш језгро екипе поготово у септембру када су квалификације, када треба да изгледаш најбоље. За разлику од ранијих сезона, ове смо имали најмања очекивања, јер смо промијенили језгро тима. Остала је само најбоља играчица која је била откриће прошле сезоне па смо око ње правили екипу. И то обично буде тако, када су очекивања најмања, буде направљен најбољи резултат. То је јасан доказ да никад не треба одустајати и да се труд исплати - нагласио је Микеш.

Побједе су уписали против Лиона (86:85) у седмом и Лублина у десетом колу (88:58).

 - Прву побједу уписали смо против Лиона који нас је прошле сезоне елиминисао у осмини финала Еврокупа и потом освојио трофеј. Можда има лошију сезону од претходне, али је у питању дрим тим којег чине репрезентативке Белгије, Француске и САД. Приредили смо врхунско изненађење да би француски тим потом добио Фенербахче тако да наше славље има посебну тежину. Очекивали смо да можемо побиједити Лублин и имали улогу благог фаворита, јер смо добро реаговали на претходне поразе - додао је Микеш.

Требало је времена да се привикну на екипе у елитном такмичењу.

- Сам наступ у Евролиги је врхунски резултат у нашим условима. Елиминисали смо Ригу која је међу 16 тимова Еврокупа и потом уписали двије побједе. Генерално, било која побједа у ЕЛ је велики резултат. Почетак сезоне био је у врло брзом процесу. Играли смо половином септембра и екипа је морала да се адаптира, али је направљен одличан посао. Онда смо имали тежак распоред у прва четири кола када смо три пута гостовали. Као “нови колач” требало нам је времена да се адаптирамо и почели смо боље да играмо у посљедњих пет-шест утакмица. Могли смо и до треће побједе, али смо испустили Сарагосу код куће након продужетка и поражени смо поеном разлике. Доста добро смо играли са Валенсијом у гостима и онда је коначно све легло. Били смо веома срчани у одбрани и одиграли нашу најбољу утакмицу против првака Пољске којег нико није добио овако великом разликом. Толико добро смо одиграли да сам баш био задовољан - истакао је Микеш.

Према његовим ријечима нису жељели да сам пласман буде врхунац, већ да наставе даље.

- Презадовољни смо пласманом у Евролигу као и оствареним побједама, јер су нам многи предвиђали да нећемо имати ниједну, а имамо двије и више од онога што су појединци мислили. Посебних циљева у ЕЛ немамо. Желио сам да не будемо посљедњи у групи и то сам себи поставио као циљ односно да се покажемо у добром свјетлу. Побједама смо постали свјесни да смо равноправни са осталим тимовима. Нисмо се осрамотили и већину утакмица добро смо одиграли. Плаћали смо данак неискуству, јер ниједна играчица коју тренирам раније није играла у Евролиги што показује колико добар посао смо направили. Можда смо имали неких пропуста на почетку такмичења када смо бојажљиво играли у првим четвртинама, док смо у осталима били равноправни. Фенербахче нас је поразио, али он је класа изнад свих, мада смо током другог полувремена били доста коректни на терену, а након тога добили Лион кући. Помислили смо, ако се можемо носити са Фенербахчеом једно полувријеме, онда се можемо носити и са осталим током цијелом меча. Сада нас чекају сусрети са Валенсијом кући, идемо Мишколцу, дочекујемо Фенер и идемо Лиону. Тешко ћемо до побједе, али ћемо се борити до посљедње капи зноја - изјавио је Микеш.

Екипа и он су на малој паузи. Утакмица румунског првенства очекује их 6. јануара, а 10. ће угостити Валенсију.

- Овај одмор ће нам добро доћи, јер смо доста рано почели са припремама и потрошили се од љета па ћемо сада напунити батерије. Акумулирао се велики умор код свих нас због огромног броја јаких утакмица док су и путовања била доста захтјевна, а неке играчице су наступиле и у новембарским квалификацијама - рекао је Микеш.

Познато је да имају вјерну публику па против шпанског тима очекују спектакл.

- Вјерујем да ће дворана бити пуна, јер нам стиже некадашњи шампион Европе у вријеме новогодишњих празника и ако славимо у тој утакмици биће то посебан чар и доживљај. Чека нас веома густ распоред. Немамо пораза у првенству Румуније, које нам је приоритет и даће бог да тако наставимо те да се што боље припремимо за Евролигу јер смо показали да ту нисмо случајно. Уједно смо се пласирали на Фајнал ејт купа и наравно да нападамо и тај трофеј - закључио је Микеш.

Кћеркин деби

Занимљиво је да у екипи тренира и своју кћерку Лану која је са 17 година добила прилику да упише евролигашке минуте.

- Резултат против Лублина био је такав да сам јој могао пружити неколико минута на паркету као и другим играчицама које имају мању улогу. За њу је то велика ствар и хвала богу резултат је дозволио да јој пружим шансу и да осјети атмосферу. Објективно, то је велико искуство за њу јер тренира са добром екипом, гледа суперстарове из противничких екипа, дио је тима на скаутингу и са врло мало година проживљава оно што многе играчице доживе тек у озбиљним годинама каријере тако да ће она бити спремна за наредна искушења. Поред ње, имамо још неколико младих кошаркашица којима је то такође велико искуство. Одлучили смо се да идемо у том правцу па се надамо да ћемо имати корист од тога - навео је Микеш.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана