Завршетком такмичења клубови распутили тимове: Кошаркаши препуштени сами себи

Милан Зубовић
Завршетком такмичења клубови распутили тимове: Кошаркаши препуштени сами себи

БАЊАЛУКА - Завршетак лигашког дијела такмичења у Републици Српској и БиХ донио је дугачак одмор многобројним играчима, који ће паркет осјетити тек почетком августа.

Већина екипа престала је са радом и њима ће се полако придруживати тимови који испадају из плеј-офа, док само понегдје још тренирају млађе категорије. Мјесеци без тренинга дефинитивно неће одговарати младим играчима који су остали без утакмица и услова за напредовање. Они који желе да направе нешто више у својим каријерама мораће се окренути индивидуалном раду, који колико год био квалитетан, не може на прави начин да надомјести такмичарске утакмице.

- У постсезонском периоду доста тога је препуштено играчима, односно да се сами сналазе. Мали је број клубова који раде професионално и играчима дају уговоре на десет мјесеци или на двије-три године. Играчи сада сами из свог џепа морају да плаћају кондиционог тренера или неког другог са ким ће се усавршавати до нове сезоне. Треба имати на уму да има много кошаркаша који то себи не могу приуштити па ту долази до проблема, јер они стагнирају у оно вријеме када би требало додатно да напредују - рекао је тренер Слободе из Мркоњић Града Бобан Нинић за “Глас Српске”.

Према његовим ријечима утакмица је прави одраз свега оног што се радило на тренингу.

- Ситуација без утакмица значи да у дјело не можеш спровести оно што си вјежбао са екипом. Према истраживањима за кадетски узраст, која су рађена у региону, дошли су до броја од 50 утакмица током сезоне које су потребне за правилан развој играча. Код нас ти момци не одиграју толико мечева у двије сезоне па је јасно колико губе времена, колико се споро развијају и колико касне за европским тимовима. То се посебно одражава код млађих сениора којима је потребна контакт игра са јачим играчима, као и увођење у финесе игре. Међутим, дефицит неиграња утакмица током већег дијела прољећа и љета код њих је нарочито изражен - нагласио је Нинић.

Једно од рјешења било би организовање такмичења током постсезоне, којим би руководило удружење клубова уз помоћ Савеза.

- Клубови све гледају кроз новац и тешко је очекивати да реализација тог пројекта почне у скорије вријеме. Сви клубови су на рубу егзистенције и сваки додатни трошак представља велико оптерећење за ионако мале буџете. Клубови који би то могли да испоштују је врло мало и они немају с ким да играју. Идеја о оснивању такмичења у постсезони је одлична и свима би донијела много користи. Рецимо лига за играче до 20 година била би пун погодак, јер би они квалитетно радили током цијеле године и не би три мјесеца били у празном ходу - изјавио је Нинић.

Модул развоја

О неком модулу за развој играча само се прича, али се ништа конкретно не предузима.

- Сам формат такмичења не подржава много развој младих играча. Екипе се боје испадања у нижи ранг па ангажују искусније док се младима права шанса ријетко даје. Рецимо, када из лиге не би испадао ниједан тим онда би се клубови окренули младима и не би ангажовали ветеране - рекао је Нинић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана