Жарко Милаковић ради индивидуалне тренинге са кошаркашима из Бањалуке: Рад током љета води ка успјеху

Милан Зубовић
Foto: Г.С.

БАЊАЛУКА - Годишњи одмори у пуном су јеку за скоро све кошаркашке клубове и велику већину играча, мада има и оних који ово изузетно вруће љето користе да би индивидуално напредовали.

Тако се неколицина кошаркаша из Бањалуке окупила у највећем граду Републике Српске гдје ради са тренером Жарком Милаковићем. Тренинзи су сваког радног дана док је одмор резервисан за викенд. Сви они желе да спремни дочекају почетак припрема за наредну сезону у својим клубовима. 

- Кроз тренерску едукацију видио сам како се играчи развијају преко љета у Београду, Новом Саду и неким европским градовима јер данашњи спорт захтијева константно улагање у себе и развој личних перформанси. Прије неколико година отворили смо могућност индивидуалног рада и док сам био у Игокеи желио сам да промијеним свијест играча који би током љета требало да улажу у себе. Врхунски играчи улажу велики дио новца у опоравак и кондиционирање током љета да буду што спремнији за нову сезону што сам ја желио да пробудим код наших играча те да имају опцију да напредују код своје куће док су на одмору - изјавио је Милаковић за „Глас Српске”. 

Према његовим ријечима, такмичарске сезоне постале су немилосрдне према играчима којима је веома тешко да их изнесу до краја у оптималној форми док уједно због великог броја утакмица немају времена за индивидуални рад. 

- Сваки играч мора да буде у тонусу и не дозволи себи превелике паузе у раду. Истина, свакоме је потребан одмор који би требало да траје неких 15-20 дана да се тијело опорави, обнове мишићи, тетиве и зглобови те да се након тога адаптира на нова искушења -  навео је Милаковић. 

Какве тек играче Милаковић има на својим тренинзима. Ту су члан белгијског Алста Лазар Мутић, Никола Поповић из Сомбатеља, Коста Кондић из Меге, Немања Николић из Печуја, Немања Живковић који нема ангажман, бивши репрезентативац Србије Дејан Тодоровић који је посљедњу сезону одиграо за Гранаду, као и Давид Маран из Славије. 

- Када погледам ове момке као и оне млађе са којима радим чини ми се да би то била добра екипа за АБА лигу - изјавио је Милаковић кроз смијех. 

Поред њега они раде и са кондиционим тренером Александром Кукрићем. 

- Крајем прошле сезоне они су ме контактирали па смо се договорили да радимо током љета. Тренинзи су различити и прилагођени њиховим потребама тако да ми је драго што радимо на овај начин. Такође ми је драго што су свјесни да ће напредовати само ако тренирају цијеле године јер од тренирања током шест мјесеци, колико траје сезона у Лиги БиХ, немају скоро никакве користи. Само онај ко буде радио прековремено нешто ће да створи и напредује док се остали томе не могу надати - рекао је Милаковић.

Без ангажмана

Милаковић је прошлу сезону завршио као асистент у стручном штабу ФМП-а док тренутно нема уговор за наредну сезону. 

- Понуда има, било је неких из клубова који су ми далеко од куће па сам их одбио јер желим да будем ближе породици - навео је Милаковић.

Током каријере водио омладинске селекције Игокее као и сениорски састав, док је још био на клупи Младости из Мркоњић Града те члан стручног штаба Будућности из Подгорице као и У18 репрезентације Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана