Враћа се Евролига: Може ли ко да изненади фаворизовани Реал

ГС
Враћа се Евролига: Може ли ко да изненади фаворизовани Реал

Прошло је готово три недјеље од посљедњег меча у Евролиги. Пауза је готова и елитно такмичење се враћа на велику сцену.

Током већег дијела фебруара, могли смо да уживамо у Куп такмичењима, као и у кошарци репрезентација.

Ипак, све се то завршило и екипе су спремне за наставак сезоне, иако је остало још мало до краја шампионата, односно још осам утакмица.

Неки тимови су обезбиједили плеј-ин, чак и високу позицију на табели, попут Реал Мадрида, који је вјероватно зацементирао прво мјесто. Са друге стране, остале чека велика борба за што бољи пласман. Неке екипе, попут Албе и Асвела су се помирили са учешћем у наредној фази.

Поред тога, велики број тимова је још увијек конкурентно за мјесто у плеј-ину, односно плеј-офу, тако да нас чека узбудљива завршница такмичења. Тимови од 11. до 15. мјеста заостају по побједу или двије од наредне фазе такмичења.

Ипак, екипе попут Реал Мадрида, Барселоне, Панатинаикоса, Монака и Виртуса су готово осигурале своје мјесто у наставку такмичења.

Реал Мадрид

Реал брани титулу, коју је освојио претходне сезоне и на добром је путу да то уради. Тренутно се налази на првом мјесту са 22 побједе и само четири пораза. Против њих су славили само Фенербахче (100:99), Барселона (83:78), Монако (98:74) и Армани (81:76).

Све поразе, екипа из Мадрида је забиљежила на гостујућем терену, док је код куће неприкосновена. На домаћем терену има чак 13-0. 


С обзиром да другопласирана екипа има четири пораза више у елитном шампионату, Реал ће највјероватније завршити регуларни дио сезоне на првом мјесту. 


Екипа има велику ширину и једна је од најкомплетнијих ове сезоне у Евролиги, то говори податак, да ни повреде битних играча их нису омеле у циљу. Успјешно су излазили на крај са ривалима и без Едија Тавареса, Габријела Дека, Гершона Јабуселеа… Увијек је неко био ту да надомјести то. 


Са друге стране, апсолутни лидери екипе ове сезоне су Дзанан Муса, Марио Хезоња и Факундо Кампацо. 


У наставку сезоне, очекује их дуел са Панатинаикосом од 20 часова и 45 минута на домаћем терену у Мадриду.

Барселона

Барселона је редован учесник фајнал-фора већ три године узастопно и на добром је путу да то уради четврти пут. Тренутно се налази на другом мјесту Евролиге са 18 побједа и 8 пораза.

A group of men playing basketballDescription automatically generated

Чињеница да је ростер каталонске екипе “тањи” него што је то био прошле сезоне, те да се располаже са мањим бројем играча. 


Роџер Гримау је добио прилику да на дијелу истакне све оно што се о њему причало у маниру перспективног стручњака. Што је и показао у досадашњем дијелу сезоне.

Оно што смо до сада имали прилике да видимо је одлично, пошто Барсина игра изгледа како треба и сваки играч зна који су му задаци. 


Ако би морали да издвојимо два лидера екипе то су свакако Николас Лапровитола и искусни Јан Весели, са којим су недавно продужили уговор. 


Барселону очекује дуел са Монаком у петак од 20 часова и 30 минута, преноси Б92.

Панатинаикос

Панатинаикос већ годинама не успијева да направи добар резултат у Евролиги, иако су раније важили за један од најјачих тимова у Европи, поготово под тренерском палицом Жељка Обрадовића, када су освојили пет титула у елитном такмичењу. 

Послије доста времена, уложеног новца и свега, труд се исплатио и налазе се у доброј позицији да изборе фајнал-фор, док су плеј-оф готово изборили. 


Тренутно су на трећем мјесту са скором 16-10, колико имају и Монако и Виртус. 


Ергин Атаман је одрадио добар посао до сада, с обзиром да је екипа коју је добио састављена на љето и то замјеном скоро свих играча, тотална реконструкција екипе. 


Што више одмиче вријеме, екипа игра боље и све извјесније је да ће бити једна од фаворита за фајнал-фор. 


Предводници ове сезоне су Кендрик Нан, Матијас Лесор и Динос Митоглу.

Вечерас се састају са Реалом у Мадриду од 20 часова и 45 минута. 


Монако

Монако има велике амбиције ове сезоне, нарочито због успјеха у претходној, гдје је стигао до Фајнал-фора по први пут у историји клуба.

Направили су систем, којег се држе годинама и који одлично функционише, Саша Обрадовић ради одличан посао, успио је да укомпонује екипу, у којој је главну улогу преузео Мајк Џејмс, који ове сезоне иде по титулу МВП-ја регуларног дијела сезоне, као и по рекорд најбољег поентера Евролиге свих времена.

Монако је тренутно изједначен на табели са трећеплсираним Панатинаикосом и петим Виртусом. 


С обзиром да је претходне сезоне био домет Фајнал-фор, екипа Саше Обрадовића ове сезоне дефинитивно циља на титулу у Евролиги, видјећемо да ли ће моћи да оствари тај циљ. 


У наставку сезоне их очекује дуел са Барселоном у гостима, у петак од 20 часова и 30 минута.

Виртус

Виртус је ове сезоне најпријатније изненађење Евролиге, иако на старту нико не би прогнозирао високу позицију, они су предвођени Луком Бјанкијем, успјели да надмаше сва очекивања.

Иако су имали одличан старт сезоне, повреда Торнике Шенгелије, лидера екипе уз Марка Белинелија их је омела, па су резултатски пали. Ипак, успјели су да се одрже у Топ 5 екипа.

Тренутно су на 16 побједа и 10 пораза и веома близу да дефинитивно осигурају мјесто у наредној фази Евролиге.

Вечерас од 20 часова и 30 минута, очекује их дуел са Валенсијом у Болоњи, у оквиру 27. кола елитног такмичења.

Остали тимови

Од осталих екипа, издвојио би Олимпијакос, који ове сезоне не блиста као претходних, велики ударац је био одлазак МВП-ја Саше Везенкова, који је доста утицао на игру екипе из Пиреја.

Тренутно се налазе на шестом мјесту са 15 побједа и 11 пораза, колико има и Фенербахче имају велике шансе да остану међу шест најбољих, како би избјегли плеј-ин доигравање. Иако имају проблема са повредама, добром доселекцијом су ријешили питање високих играча, доласком Мозеса Рајта и Филипа Петрушева.

Фенербахче је такође имао турбулентан старт сезоне као и Олимпијакос, али промјеном тренера заиграо је много боље. Умјесто Димитриса Итудиса, на пола сезоне је стигао Шарунас Јасикевичус, промијенио је улоге и екипа је заиграла много боље. Фенер ће водити велику борбу за мјесто у Топ 6 екипа,

У борби за плеј-ин су у доброј позицији Басконија и Валенсија, док посљедње мјесто које води у наредну фазу држи Макаби из Тел Авива.

Потенцијални кандидати за певласт су Партизан, Ефес, Армани, Жалгирис, Бајерн и потенцијално Црвена звеза. Остаје да видимо како ће се сезона одвијати до краја.

Распоред 27. кола Евролиге

Четвртак:

20:00 Алба – Макаби
20:30 Партизан – Ефес
20:30 Виртус – Валенсија
20:45 Реал – Панатинаикос

Петак:

18:45 Фенербахче – Басконија
19:00 Жалгирис – Олимпијакос
20:00 АСВЕЛ – Армани
20:30 Барселона – Монако
20:30 Бајерн – Црвена звезда

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана