Весна Џувер, нови тренер кошаркашица Орлова, за “Глас Српске”: Нови изазов у граду на Врбасу

Милан Зубовић
Весна Џувер, нови тренер кошаркашица Орлова, за “Глас Српске”: Нови изазов у граду на Врбасу

БАЊАЛУКА - Весна Џувер не може без Врбаса. Из мјеста у Србији стигла је у град на Врбасу, Бањалуку, за коју је одраније вежу лијепе успомене. С њом на клупи у улози тренера кошаркашице Орлова кренуће у нову сезону.

Некадашња сјајна кошаркашица, која је играла на позицији центра и крилног центра, освојила је мноштво трофеја током богате каријере наступајући за Кулу, Врбас, Тополчанку, Спартак, Мајевицу (Бачка Паланка), Војводину, Кечкемет, Будимпешту, Жељезничар, Стругу, Букурешт, Херцег Нови. Сада је на новом задатку и у новој улози.

- Бањалука ми делује сјајно иако одавно нисам била. Имам ту старе другарице кошаркашице које се својски труде да ми се допадне још више - истакла је Џуверова на почетку разговора за “Глас Српске”.

Екипу је преузела почетком септембра и прво званично искушење имаће већ сутра од 18 часова против Партизана у првом колу WABA лиге.

- На моменте ми се чини да је мало времена до почетка сезоне, а на моменте једва чекамо да крене. Добро смо радили ових месец дана и добро смо се уклопили с обзиром на то да има шест нових играчица, а и нови је тренер. Надам се да ће се наш труд одмах видети, ако не сада, онда након неког времена јер треба да се још уиграмо - изјавила је Џуверова.

Сарадња са бањалучким клубом успостављена је током прошлог љета.

- С обзиром на то да сам селектор кадетске репрезентације Србије, упознала сам људе из управе клуба током припрема, а они су затим дошли на разговоре. Мој фокус је био на репрезентацији и првенству у Измиру, да бисмо после тога утаначили услове. После две године у Врбасу схватила сам да је време за промене и ово ми се учинило као сјајна прилика. Орлови су клуб са стварно сјајним резултатима које ћемо пробати да поновимо у БиХ, а у WABA да направимо искорак и бољи резултат - рекла је Џуверова.

Већ је играла у WABA лиги, гдје је стигла до Фајнал фора на којем је била најбољи скакач.

- Већ сам играла у WABA лиги, док ћу сада први пут бити тренер екипе која наступа у регионалном такмичењу. Биће то нови изазов за мене, у чему је и лепота спорта. Сваки нови изазов увек извлачи нешто боље из играча и тренера и тера их да буду бољи - нагласила је Џуверова.

Према њеним ријечима, WABA лига има велики значај за развој играчица.

- Такмичење зна да буде напорно јер клубови паралелно играју и у домаћем првенству, а неки немају довољно широк ростер да поднесу све напоре на два фронта. Првенства су слаба у многим државама и онда је WABA изазов, поготово за младе мада се њима све дешава прерано. Ту мислим на наступ у првим лигама и WABA лиги јер се може десити да се неко са 16 година нађе у екипи иако то можда није заслужио. Када упоредимо са старим временима, која се не враћају па кажу да то не треба радити, јасно је да је слабији квалитет. Зато је боље за све девојке да играју теже утакмице. Ипак, све ово су изабрана деца која су својим квалитетом, радом и заслугама заслужила да буду ту - изјавила је Џуверова.

Имаће тежак задатак јер је екипа прошле сезоне предвођена Драганом Свитлицом освојила првенство и Куп БиХ као и Куп Републике Српске.

- Теже је одбранити титулу него се борити за њу, али девојке су жељне рада и нових шест нису учествовале у прошлогодишњем освајању титуле, тако да имају мотив и жељу за трофејима. Показују велику вољу на сваком тренингу, такмичарски су настројене и желе да се пласирају у врх табеле сваког такмичења. Жеља ми је само да нас послужи здравље - рекла је Џуверова.

Као селектору кадетске (У16) репрезентације Србије лакше ће јој бити да прати потенцијалне репрезентативке.

- Прошле године имала сам шест девојака из Српске у саставу, али сада ћу их баш држати на оку мада се оне својим радом и играма некако саме изборе. Све се прати и све иде према заслугама - навела је Џуверова.

Састав

Новом тренеру асистираће млади Лука Чуковић, а током љета стигло је седам нових играчица и то: Јелена Зорић, Александра Мужевић, Ана Павловић, Сафија Ли, Милица Ђокић, Јана Гуска као и Наташа Шобот, која се вратила у клуб, док су ту одраније Данијела Митровић, Марија Дамјановић, Хана и Јана Предојевић и Марија Вулић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана