Тренер Марко Бараћ за “Глас Српске”: Игокеа најљепша успомена

Дарко Драгичевић
Тренер Марко Бараћ за “Глас Српске”: Игокеа најљепша успомена

БЕОГРАД - Кошаркаши Меге једно су од најпријатнијих изненађења ове сезоне. Екипа коју води бивши тренер Игокее Марко Бараћ пласирала се у плеј-оф и при томе и ове сезоне афирмисала неколико младих кошаркаша пред којима је свијетла будућност.

Почетак сезоне није би­о толико лаган за младог стручњака јер је Мега везала пет пораза. У клубу су знали шта раде и вјеровали су свом тренеру па је екипа сад на позицији која води у плеј-оф, а уз то су у посљедњих 12 мечева доживјели само три пораза и то од евролигашких екипа Црвене звезде и Партизана, те од Будућности.

Бараћ је најмлађи тренер у регионалној АБА лиги, али већ има поприлично искуство.

ГЛАС: Почетак сезоне је био пун проблема, везали сте пет пораза. Да ли сте у тим тренуцима вјеровали да ће екипа овако да се подигне и да избори мјесто у плеј-офу?

БАРАЋ: Веровао сам од почетка у свој тим. Требало нам је сигурно времена да се упознамо и било је доста кошаркаша који су се први пут сретали  с АБА лигом. Како је време одмицало тако смо расли и као појединци и као тим. Нису нас порази пореметили јер смо знали да радимо квалитетно и да је само питање момента када ћемо да будемо награђени за то. Уз то смо у првих 13 кола чак осам пута ишли на гостовања, а искрено једини прави кикс нам је био пораз од Цибоне у нашој дворани у четвртом колу. Како је екипа напредовала тако су долазили и резултати и подизали смо ниво квалитета што нас је на крају и довело у ову позицију. Сваком победом расло је самопоуздање и играли смо све боље.

ГЛАС: Најмлађи сте тренер у регионалном такмичењу, а уз то водите и веома млад тим. Колико је то оптерећење јер младост са собом носи и неискуство и осцилације у игри?

БАРАЋ: То што сам најмлађи тренер у лиги не значи ништа. Нити носи неки притисак, нити олакшање. Доста дуго се бавим овим послом и осећам се поприлично комфорно тако да знам шта се од мене и екипе очекује.

ГЛАС: Мега је екипа која пружа велику шансу младим кошаркашима за афирмацију и гдје се тражи и њихов напредак. Протеклих година бројни бивши кошаркаши Вашег клуба отишли су у НБА лигу. Наравно најпознатији је свакако Никола Јокић, али су дрес Меге носили и Гога Битадзе, Влатко Чанчар, Марко Симоновић, Бобан Марјановић и још многи играчи. Колико је тешко спојити добар резултат и афирмацију младих кошаркаша?

БАРАЋ: То је приоритетна идеја нашег клуба да се кроз добре резултате афирмишу млади кошаркаши и да они додатно напредују. Не бих никог појединачно да издвајам, у суштини сам веома задовољан њиховим напретком током сезоне. Они су свесни каква им се шанса пружа и настоје да је искористе.

ГЛАС: Екипа је у сјајној форми. У посљедњих 12 мечева остварили сте девет побједа уз поразе само од евролигаша Црвене звезде и Партизана, те од Будућности.

БАРАЋ: Оно што ме храбри осим победа јесте чињеница да смо показали да смо тим. Не зависимо од једног или два појединца, већ смо екипа где је свако спреман да помогне у одређеном моменту. Такође веома битно јесте то да смо показали карактер, где нисмо падали чак ни кад би лошије отворили утакмицу и да смо се борили до краја. То очекујем од свог тима.

ГЛАС: Три сезоне сте провели у Игокеи, како гледате на период проведен у Лакташима. У сезони 2019/20. водили сте тим на старту сезоне, а чини се да Вам је ту недостајало среће. Колико је она битан фактор за тренере?

БАРАЋ: Сигурно да је битан фактор посебно кад се сетим старта те сезоне. Изгубили смо од Партизана на једну лопту, затим од Цедевите након два продужетка, а имали смо неколико шанси да сломимо меч. Некад у шали кажем да је боље бити срећан него добар тренер. Заиста сам у Игокеи провео три прелепе године. Стекао сам додатно искуство. Имао сам одличну сарадњу са свима и остао сам у контакту не само с људима у клубу већ и са многима ван клуба и из Лакташа. Поносан сам на рад и резултате које смо правили не само у АБА лиги, већ и у ФИБА лиги шампиона где смо играли ТОП 16 фазу и да није било короне поновили бисмо тај резултат.

ГЛАС: Пред Мегом је завршница АБА лиге и првенство Србије. С каквим амбицијама дочекујете ова такмичења и колико је добро проширење плеј-офа у регионалном такмичењу на осам тимова?

БАРАЋ: По мом мишљењу то је добра одлука јер се сви клубови боре за нешто, тако да то доноси такмичарски мотив до краја и неизвесност. Пре него што је почела сезона рекао сам момцима и пре ове одлуке како је наш циљ да се пласирамо међу шест екипа и сад смо на добром путу да то остваримо. Гледали су ме са чуђењем али заиста сам веровао у њих. Изборили смо плеј-оф и сигурно ћемо у сваки меч ући са циљем да одиграмо што боље и видећемо шта ће то да нам донесе на крају. Остварили смо циљеве, али то не значи да нећемо тражити своју шансу да направимо додатни корак.

Туга због Бајића

ГЛАС: Тренерске судбине су често испреплетене. Тако је Ваш пријатељ Драган Бајић управо након пораза од Меге поднио оставку у Игокеи, а имали сте успјешну сарадњу у Лакташима.

БАРАЋ: То ми је један од тежих тренутака током тренерске каријере. Били смо у аутобусу када сам сазнао вест да је Бајић поднео оставку и након тога нисам могао да се радујем нашој победи. Ето и то је пример шта је живот и спорт. Сарађујеш с неким три године, борите се заједно да успете, постанете пријатељи а онда дође до тога. Али то је живот и посао, ми се и даље чујемо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана