Тотално другачије: Нека нова Звезда разбила Асвел и побједом почела у Евролиги

ГС
Тотално другачије: Нека нова Звезда разбила Асвел и побједом почела у Евролиги

Убjедљиво, доминантно, са стилом - Црвена звезда дошла је до прве побjеде у новој сезони Евролиге! Препуна Арена, обојена у црвено-бијело, прогутала је екипу Асвела на отварању нове сезоне у елитном европском такмичењу 94 - 73.

Оно што може да буде први закључак након оваквог отварања сезоне јесте да ће Црвена звезда играти знатно другачије ове сезоне него што је то био случај лани.

Позната песма навијача црвено-бијелих говори да "Звезда игра тотално другачије од других", а чини се да ће чета Душка Ивановића ове сезоне играти другачије него што је сама играла у претходним сезонама!

Шутерска рапсодија, велики број отворених шутева, хируршки прецизних додавања и феноменалан проток лопте... Све смо то видели од чете са Малог Калемегдана вечерас!

Асвел, осим нешто конкретнијег издања у трећој деоници, није ни у једном тренутку представљао противника који би могао да помрси рачуне црвено-белима у спектаклу у највећој српској дворани.

Прва четвртина

Уводни минути овосезонског дебија Црвене звезде у Евролиги донели су нам нешто што би могла да буде ставка на којима би чета Душка Ивановића током сезоне могла знатно да напредује - дефанзивни скок.

Није претерано добро изгледала дефанзива високих играча екипе са Малог Калемегдана на старту дуела са Асвелом, те је Жофри Ловерњ у пар наврата имао прилично лаке и отворене ситуације на обручу.

Ипак, како замерити некоме нешто када се утакмица започне шутем 5/5 за три поена? Проток лопте у нападу Црвене звезде ишао је као сат, а феноменална атмосфера у Арени додатно је улила самопоуздање овој новој екипи, којој ће бити потребно време како би се још додатно уклопила.

Марко Симоновић је био момак који је играо феноменално у првој деоници, у којој је успео да дође до двоцифреног учинка. Поред њега, прецизни са дистанце били су Шабаз Нејпир, Бранко Лазић и Рокас Гедраитис, али се иза свега крио један не претерано видљив фактор.

Душко Ивановић одлучио је да меч започне са Огњеном Кузмићем на позицији центра, а искусни центар је из пик ен рола успевао да правовремено упошљава саиграче, који су добрим делом остајали на отвореним шутевима, које су и погађали!

Када у четвртини шутнете 7/9 за три поена јасно је да је нападачки потенцијал тима више него очигледан, а улазак Мајка Тобија и Далибора Илића унео је и одређену дозу чврстине у рекету, у коме кошаркаши Асвела више нису успевали да се добро аклиматизују као што је то био случај лани.

Када се све сабере и одузме, идентичним бројем скокова, без изгубљене лопте, Црвена звезда је успела да прилично лако на први мали одмор однесе плус од 11 поена.

Друга четвртина

Није био задовољан Душко Ивановић како је то нападачки изгледало на паркету са Мајком Тобијем и Далибором Илићем у финишу прве деонице, те се одлучио да на паркет почетком друге пошаље центарску линију која је прилично изненадила многе у Арени - Лука Митровић и Кузмић.

Са двије класичне петице одлучио се да игра црногорски стручњак, а његова измена аутоматски је покренула "игру" у коју се укључио и Ти Џеј Паркер, који је желеи да предност створи на нешто другачији начин.

Од старта меча је стратег Асвела желео да покуша да на таленат Црвене звезде у нападу одговори физикалијама које Французи, без икакве сумње поседују.

Стога, нешто нижом, али атлетски квалитетном центарском линијом са Мајком Скотом и Џоном Егбунуом Паркер је покушао да нападне знатно више и мање покретне центре Црвене звезде. Ипак, није му прошло.

Истовремено, Милош Теодосић био је на константним мукама током организације напада, пошто је Мбаје Ндиаје, знатно физички доминантнији играч, константно био уз њега. Ваљевски мађионичар је у пар наврата успео да се ископа из канџи и покаже класу на делу, али га некада ни саиграчи нису најбоље "слушали".

Огромну предност Црвене звезде након првог полувремена, поред вансеријског шута за три поена, донео је и Адам Ханга, који је феноменалном дефанзивном представом "угушио" готово сваког од бекова Асвела, који нису имали решење поред свеприсутног репрезентативца Мађарске.

То је било довољно да се, уз константно добра ријешења у нападу, дође до огромног плуса од 21 поена након 20 минута кошарке у Арени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана