Титулу кошаркашког шампиона Српске напада 13 клубова

Милан Зубовић
Титулу кошаркашког шампиона Српске напада 13 клубова

БАЊАЛУКА - Такмичење у Првој кошаркашкој лиги Републике Српске почеће идућег викенда када су на распореду утакмице првог кола.

Шампионат Српске ове сезоне бројаће 13 клубова који ће се борити за титулу у стицање права наступа у Лиги БиХ. Свој наступ потврдили су Будућност (Бијељина), Радник (Бијељина), Дрина Принцип (Зворник), Академац (Бањалука), Студент-Игокеа (Бањалука), Старс баскет (Градишка), Сутјеска (Фоча), Рогатица, Слобода 73 (Нови Град), Варда ХЕ (Вишеград), Хео (Билећа), Братунац и Приједор-Спартак. 

Након што буде одиграно 26 кола прве четири екипе наступиће у плеј-офу гдје ће играти први са четвртим те други са трећим тимом на табели, а предност домаћег терена имаће боље пласирана екипа. Новајлије у лиги уједно су и повратници у овај ранг. Братунац и Хео су ушли из нижег ранга, док је Приједор-Спартак испао из вишег. Прошле сезоне такмичење је такође бројало 13 клубова, али су га напустили Дервента и Олимп из Шековића док ниједан други клуб није испао, јер се Јахорина као шампион пласирала у елитни ранг. 

Прогнозирати фаворите пред почетак лиге сасвим је незахвално, јер многи нису формирали тимове до краја и мало су каснили са почетком припрема те се надају да ће већину слабости отклонити у ходу. Лакше је прогнозирати клубове који ће се борити за прва четири мјеста која доносе наступ у плеј-офу. Ту дефинитивно спада Приједор-Спартак који је задржао окосницу домаћих играча из прошле сезоне, док је на клупи нови-стари тренер Мирослав Иветић. Радник је дефинитивно међу фаворитима за сами врх што је био и протеклих година. Бијељинска Будућност актуелни је вицешампион Српске након што је прошле сезоне поражена у финалу плеј-офа, али је подмладила екипу коју је шокирала трагична смрт њиховог члана Небојше Еркића. Дрина Принцип остала је без капитена Филипа Цвјетиновића који је отишао у Леотар мада се од ње може очекивати борба за мјесто међу најбоље четири екипе гдје ће стремити и Студент-Игокеа. Клуб који игра у Александровцу фокусиран је на рад са младима који су жељни доказивања против старијих колега. Слична ситуација је и са Академцем који је развојни тим бањалучког Борца са првенственим циљем разигравања младих играча тако да никад не треба потцијенити њихов елан и жељу за доказивањем па ће они некоме направити велике проблеме. Сутјеска, Рогатица и Слобода 73 вребаће своје прилике и они су у групи тимова који би могли да изненаде ове сезоне, првенствено Фочаци и Новограђани. Колико могу доскорашњи друголигаши Братунац и Хео биће познато након два-три уводна кола. 

За комесара такмичења именован је Драган Краљ из Требиња, а новина је да ће трошкове контрола суђења које су до сада плаћали клубови, сносити канцеларија КСРС.

Седам бивших првака

Занимљиво је да ће ове сезоне наступити чак седам бивших шампиона Републике Српске који су имали прилику да са више или мање успјеха играју у вишем рангу. Прошле сезоне Приједор-Спартак се такмичио у Лиги БиХ гдје је испао сплетом несрећних околности. Шампион је био 2016. и 2023. године. Чак пет пута шампион Српске био је Радник који је побједнички пехар подизао 2004, 2012, 2015, 2017. и 2021. године. Њихов градски ривал Будућност шампион је био 2022. док је Братунац најбољи био 2018. године. Сутјеска и Варда ХЕ били су шампиони 2009. односно 2010. године. Херцеговац из Билеће био је првак 2014. године, али тај клуб је угашен и формиран нови под именом Хео. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана