Тијесна побједа Жалгириса, Звезда скоро сигурно остаје без плеј-ина

ГС
Тијесна побједа Жалгириса, Звезда скоро сигурно остаје без плеј-ина

Кошаркаши Црвене звезде готово сигурно могу да се опросте од плеј-ина елитног такмичења на Старом континенту. Овога пута су у Арени поражени од Жалгириса резултатом 91:93 у мечу 26. кола, те њихов скор на табели износи 10-16. Литванска екипа на другој страни је на 11-15.

Нису најбоље изабраници Јоаниса Сферопулоса ушли у овај меч, поготово дефанзивно. Оставили су црвено-бијели празан рекет на старту и већ у првом нападу се Бирутис „прошетао“ до коша.

Тројка Немање Недовића за 5:4 обележила је почетак тројкашке рапсодије у Арени, у којој су и једни други, жаргонски речено, заборавили да играју одбрану.

Човјек који је доминирао у првих двадесет минута у редовима клуба са Малог Калемегдана био је дефинитивно бразилски плејмејкер Јаго дос Сантос који је у прве двије четвртине уписао чак 10 поена и девет асистенција! Све је видио омалени организатор игре, разигравао, трчао, а није се плашио ни да шутне са дистанце.

Подршку је највише имао у Луки Митровићу који је поново показао зашто он мора да буде стуб ове екипе, али је можда и најзрелију ролу досад у том периоду игре показао Џавонте Смарт!

Када су домаћини почели и превише да се коцкају са прецизношћу шута ривала, ту је био центар да својом минијатуром покаже да је Звезда, барем у том моменту, гладна квалитетне кошарке и победе, а претпосљедње појачање на Малом Калемегдану је доминирало – како офанзивно, тако и дефанзивно. Шутирао је са дистанце, продирао у рекет, а умео и да пресретне лопту противника онда када је било најнеопходније.

Семафор је на крају прве четвртине показивао резултат – 22:23, а егал се пренио и на другу деоницу, која није почела најсјајније, пошто су и једни и други имали проблема у организацији напада.

Ипак, након минут и по „поста“ све се вратиило на старо. Еванс је наставио да мучи црвено-беле, што се делом и очекивало чак и пре почетка меча, а у томе су му изванредно помагали Бирутис и Самнер, који је везао две тројке, а онда је прецизност Еванса са линије 6.75 натерала Сферопулоса на минут одмора. Није то много помогло црвено-белима, јер је Жалгирис наставио у свом ритму, а због Димше је Грк морао да понови исто...

Неријешен резултат на крају првог полувремена је био реална слика из Арене – 45:45, а у посљедњим нападима су Недовић и Дос Сантос тачку ставили својим тројкама.

Много боље су отворили друго полувријеме изабраници Андрее Тринкијерија. Решетали су са дистанце, посебно је неодбрањив био Шмитс који је везао тројку, па поене са полудистанце, а проблеме је задавао и Гедраитис, као и Улановас. Међутим, Звезда је на овом мечу дефинитивно имала кеца у рукаву – Јага дос Сантоса који је, ем погодио лудачку тројку, ем разиграо Боломбоја, који је у рекету требало да само испрати Бразилца, преноси Спортал.рс.

До самог краја видјели смо потпуно изједначену утакмицу. Ни један, ни други тим никако нису могли да се озбиљније одлијепе.

Гилеспи је дефинитивно неко ко је оставио печат у одлучујућем кварталу. Његова рола је зауставила налет Литванаца почетком последњих десет минута, али је онда велику грешку начинио Бразилац. Дос Сантос на мечу није изгубио нити једну лопту, остварио дабл-дабл, а онда направио неспортску и послао Улановаса на линију пенала на 89:90.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана