Свjетски медији величају Јокића по освајању НБА прстена: Италијани га називају умјетником, Шпанци мађионичарем

ГС
Foto: Танјуг/АП

Историја је исписана у ноћи између понедјељка и уторка. Никола Јокић је постао пети српски кошаркаш са НБА прстеном након тријумфа Денвер Нагетса над Мајами Хитом укупним резултатом 4-1 у великом финалу.

Српски центар је још једном био феноменалан уписавши 28 поена и 16 скокова, што није промакло ни бројним свјетским медијима који су се утркивали са хвалоспјевима на његов рачун. Са правом, јер је популарни Џокер постао најниже драфтовани играч са титулом најкориснијег играча серије за прстен, пошто је у просјеку биљежио 30,8 поена и 13,5 скокова.

Сада већ стандардно, макар један од два велика шпанска гиганта доноси занимљив наслов. Марка је на насловној страни објавила текст са насловом "Велики Џокеров трик: Јокић МВП финала са Денвер Нагетсима" у којем нас још једном подсјећају на поређење Јокића и и култног филмског карактера уз поређење са краљем. У самом тексту налази се и карикатура која спаја фиктивног и правог Џокера уз прегршт статистичких бројки које осликавају какав плеј-оф је иза Сомборца.

Италијанска Газета уз наслов "Извјештаји сезоне Нагетса: Јокић умјетник за 10, Браун крађа за 7" доноси анализу сезоне Нагетса уз фокус на Јокића, чије партије се карактеришу највишом оцјеном. Управо се наводи да је он био главна погонска снага Денвера уз помоћ осталих играча, који су такође одиграли маестралан плеј-оф.

Британском Дејли Мејл најинтересантнија је била реакција Јокића када је чуо да ће парада бити одржана у четвртак, пошто сада већ чувене коњичке трке има у недјељу и вјероватно неће моћи да стигне на почетак.

Аналитички текст на америчком ЕSPN-у бави се различитим сегментима прве титуле у историји Нагетса, са фокусом наравно на Џокера. "Џокмас, братско ојачање и рани знаци славе: Уздизање Николе Јокића до НБА титуле" враћа нас на период око Божића 2016. када је српски центар искључиво заузео позицију "петице" у екипи, затим нас подсјећа и на утицај браће после сукоба са Морисом и додаје различите сегменте у развоју Јокића кроз године у НБА лиги.

Још једна Газета, али она грчка, доноси преко десет текстова распарчаних на различите сегменте самог петг меча серије и оно што се дешавало након. Главна вијест "Поклоните се Јокићу, Денвер је шампион" описује ток посљедње утакмице и невjероватан повратак Нагетса, док се у осталим текстовима баве и Николином браћом, поливањем саиграча пивом и шампањцем и бројним другим дешавањима.

Руски Спортс.ру баш као и након већег броја мечева у блог тексту бројним епитетима "крсте" Јокића уз напомену колико је момак из Сомбора скроман и приземан. У наставку покрећу тему због чега се генерално у свјетским медијима није превише вјеровало у њега и разоткривају мистерију иза успјеха.

Интересантно је да се и кинеска Сина са већим бројем наслова позабавила финаном серијом што није био случај у неким претходним навратима, преноси Телеграф.

Никола Јокић је још једном учинио поносним читаву нацију, баш као и Новак у недјељу, уз констатацију да је заиста "Лепо бити Србин ових дана".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана