Статистички подаци након лигашког дијела АБА лиге

Д.Д.
Статистички подаци након лигашког дијела АБА лиге

БАЊАЛУКА - Тријумфом Црвене звезде над Цедевита Олимпијом завршен је лигашки дио АБА лиге. Први мечеви плеј-офа су на програму у петак, а у првим мечевима четвртфинала се састају Црвена звезда - Задар, Будућност - Мега, док ће у суботу на паркет Цедевита Олимпија и ФМП Железник.

Након исцрпљујуће сезоне предност домаћег паркета у доигравању изборио је београдски Партизан. Ово је први пут да су “црно-бијели” такмичење завршили на овој позицији још од сезоне 2010/11. Партизан је, иначе, био први и у моменту када је АБА лига прекинута у сезони 2019/20. због епидемије вируса корона и није завршена.

И овогодишњу сезону је, ако се гледају статистички параметри, обиљежио кошаркаш Задра Лука Божић. Он је одиграо 25 мечева у којима је имао просјечан индекс корисности од 32,56. Највећи индекс је остварио на мечу против Меге, чак 51, а идентичан учинак је имао и Трент Фрејзер у дуелу ФМП-а и Морнара.

Кошаркаш Задра је и најбољи скакач са просјеком од 9,84, те трећи стријелац лигашког такмичења. На 25 мечева је имао просјек од 22,04 поена по утакмици (укупно је убацио 551 поен). Такође, Божић је имао и највише изгубљених лопти. Иза њега је био плејмејкер Игокее Брајант Крофорд.

Дарон Расел, бивши кошаркаш Морнара, је у АБА лиги одиграо само 15 мечева. Ипак, и то му је било довољно да буде запамћен по сјајним партијама. Када се гледа појединачни учинак, бек Морнара је од 10 најбољих поентерских партија у сезони остварио чак пет. Он је имао и партију са највише поена, укупно 47, у дуелу против Задра.

Иза њега је по учинку Трент Фрејзер са 45 поена на мечу Морнар - ФМП, док је трећи Хејл Хантер, члан Борца, који је имао 44 поена против Цибоне. Управо је играч из Чачка убацио највише поена - 580 током сезоне па је проглашен за најбољег стријелца јер је Раселу недостајао један меч да се његов учинак валоризује.

Расел је био и сјајан асистент током лигашког дијела. На 15 мечева је 110 пута подијелио лопту и имао је просјек од 7,33, док слиједе Доминик Мавра са 7,28, те сјајни кошаркаш Црвене звезде Факундо Кампацо са 6,67 асистенција по мечу.

Када се гледа појединачни учинак, Борна Капуста је подијелио 15 асистенција против Партизана, што је рекорд сезоне, док је једну мање имао у мечу против Цедевита Олимпије.

Ове сезоне скакачки рекорд су имали центар Будућности Алфа Каба те крилни центар Борца Марко Пецарски који су на једном мечу ухватили по 17 лопти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана