Стартује нова сезона АБА лиге: Игокеа жели мјесто у врху

Приредио: Милан Зубовић
Foto: Милан Зубовић

БАЊАЛУКА - Утакмицом Сплита и Студентског центра, која је на распореду вечерас од 18 часова, почеће 23. сезона АБА лиге.

Већ сада је евидентно да ће главну ријеч водити београдски “вјечити ривали” који имају квалитетне тимове да слободно могу размишљати о нападу на завршни турнир Евролиге, а не само трофеј регионалног такмичења. Иако су прва два мјеста на табели практично резервисана за њих, ништа мање занимљиво неће бити ни у борбама за преостала мјеста у плеј-офу гдје ће као и прошле сезоне наступити првих осам тимова. Главни претенденти на трећу и четврту позицију су Будућност, Цедевита Олимпија и Игокеа.

Екипа из Републике Српске имала је јасну визију током љета и тренер Владимир Јовановић склопио је квалитетан тим, можда и најјачи од оног који је у сезони 2012-13 стигао до првог мјеста у лигашком дијелу такмичења. На свакој позицији два квалитетна рјешења и тешко је изабрати стартну петорку. Сви играчи су прошли много тога у својим каријерама, искуство им је јача страна, довољно су квалитетни у дефанзиви док и у нападу имају разноврстан арсенал.

Позицију организатора игре покривају повратник Немања Гордић и Стефан Муди те млади Коста Кондић који може да игра и на беку гдје су већ Драган Милосављевић и Марко Јеремић уз Едина Атића који са ниског крила може да се спусти на “двојку”. Крила су Марко Јошило, Марио Накић, Харис Делалић, те млађани Огњен Станковић и Михаило Бошковић, док ће на крилном центру бити имењаци Никола Марић и Никола Танасковић. Центарски пар чиниће повратник Џеки Кармајкл и Зоран Николић. Припремни период показао је доста осцилација, али треба имати у виду да су добар дио њих играли без повријеђених плејмејкера што је био велики хендикеп за тренера који је морао много да експериментише. Посљедњи турнир у Опатији био је генерална проба која је успјешно окончана и сада спремни дочекују прво коло за које нису имали среће у жријебу јер има на ноге стиже Црвена звезда. Очекивања су велика у табору Александровчана и то не само на регионалном плану, већ и у Лиги шампиона гдје ће четврту сезону заредом играти групну фазу реномираног ФИБА такмичења.

Прво коло

Парови првог кола, петак: Сплит - Студентски центар (18). Субота: Цедевита Олимпија - Мега (18), Будућност - Задар (18.30), Игокеа - Црвена звезда (20). Недјеља: Борац - Цибона (18), ФМП - Крка (20). Понедјељак: Морнар - Партизан (19).

 

Свима је јасно да ће битку за прво мјесто водити актуелни шампион Партизан и Црвена звезда. “Црно-бијели” нису много мијењали екипу током љета. Само три одласка и четири доласка обиљежила су досадашњи прелазни рок, појачањима и то с оне стране Атлантика.

Већи дио тима је остао појачан провјереним НБА играчима Пи Џејом Доужером и Френком Каминским те Матеушом Понитком који додуше има проблема са повредом, али када је спреман онда је од велике помоћи тиму јер може да покрије неколико позиција. Пораз у финалу АБА Суперкупа показао је међутим и слабости у игри.

Звезда је највише пословала током љета. То се могло и наслутити након што је било јасно да ће Душко Ивановић склапати тим за нову сезону па су отишли сви они који не могу издржати његове спартанске тренинге (осим Огњена Добрића који је имао бољу понуду из Виртуса и Факунда Кампаца који се вратио у Реал Мадрид).

Партизан најтрофејнији

Кошаркашки клуб Партизан је најтрофејнија екипа у регионалном такмичењу са седам освојених прстенова. Београдски “црно- бијели” су славили 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2013. те 2023. године. Иза њих је вјечити ривал Црвена звезда која је шест пута била најбоља у региону (2015, 2016, 2017, 2019, 2021. и 202.). Титуле су још освајали ФМП (2004. и 2006) затим Олимпија 2001. године, Задар 2002,  Хемофарм 2005, Макаби 2012. те Будућност 2018. године.

Стигло је 11 играча (млади Никола Топић послат је у Мегу на каљење) са одличним педигреом па вриједи изјава Немање Недовића да је ово најбољи тим “црвено-бијелих” у историји. Ивановић на свакој позицији има најмање два квалитетна играча, понегдје и три што ће му бити потребно за пренапоран ритам утакмица на регионалној и европској сцени, а предсједник клуба Небојша Човић најављује поход на Фајнал фор Евролиге. Гледајући састав јасно је зашто има оптимизма. Припремни период показао је да екипа још није на потребном нивоу и да највише шкрипи у оном елементу игре на којем црногорски стручњак највише инсистира, а то је одбрана. Није то оно што прекаљени стручњак жели и играчи ће морати много јаче да гризу у дефанзиви. Ипак велики број нових играча доноси и спорије уигравање екипе па је сигурно да ће Звезда како вријеме буде одмицало играти све боље.

Будућност је направила велики рез и за сада дјелује да су нови играчи бољи од оних који су напустили Подгорицу. Ипак, након АБА Суперкупа Петар Мијовић је морао да доселектује екипу па су стигли Брендон Пол као замјена за повријеђеног Фримена и Јоан Макунду чиме био добили ширину под кошем. Мијовића мучи то што нема времена за уигравање јер већ у суботу играју први меч.

Управа Цедевита Олимпије поново се одлучила, који се није најбоље снашао у балканским (не)приликама, сада је повјерење указано еминентном италијанском стручњаку Симонеу Пјаниђанију који иза себе има искуство у вођењу Монтепаскија, Фенербахчеа, Хапоел Јерусалима, Олимпије Милано, Пекинга и репрезентације Италије уз прегршт освојених трофеја. Стигао је “вагон” играча који се још нису уиграли, мада су освојили Суперкуп Словеније, што би требало да буде добар замајац за старт сезоне. Ударне игле требало би да буду Џастин Кобс, Никола Радичевић, Јака Блажич и Карло Матковић.

Камински о Србији

Амерички кошаркаш српског поријекла Френк Камински говорио је о потенцијалном игрању за репрезентацију Србије. Једно од највећих појачања Партизана доводи се у везу са репрезентацијом

- Дефинитивно је Србија била заинтересована за мене. Међутим, преговори никада нису отишли у даљу фазу. Никада не знамо шта би могло да се догоди у будућности. Нисам то радио у прошлости, али видјећемо шта ће се догађати - рекао је Камински.

Поход на мјеста у плеј-офу вребају Мега, Борац Чачак, ФМП, Задар и Студентски центар тако да ће и те борбе клубова из средине табеле бити много интересантне. Мега као и обично има суперталентовану екипу предвођену тек пунољетним Николом Топићем уз Филипа Јовића и Николу Ђуришића. Просјек година је испод 20 што значи да ће “прштати” од енергије на терену и да ће мало ко моћи да их “стигне”.

Борац ће покушати да са Дејаном Мијатовићем направи искорак у односу на раније сезоне. Популарни Џоли направио је рез током љета и ријешио се одређених играча који нису пружали партије достојне свог реномеа те је довео свјежу крв која би могла да приреди изненађење. Домаћи терен требало би да донесе превагу, јер Чачани много воле кошарку и свој клуб.

Традиционално добар рад у ФМП и ове сезоне биће под диригентском палицом Ненада Стефановића коме је остала већина играча од раније па је за очекивати да некоме помрсе конце. Пласман на табели неће бити у првом плану већ развој играча, али тако је било и протеклих сезона па су успијевали да направе добар резултат. “Пантери” нису успјели да прођу квалификације за Лигу шампиона.

Задар је задржао прошлосезонског МВП-ја Луку Божића и на томе гради оптимизам, јер нису много мијењали тим и не би требало да се боре за опстанак већ за плеј-оф. Студентски центар је направио највеће изненађење припремног периода побједом против Партизана у финалу АБА Суперкупа. Развој играча за Будућност је главна преокупација, а ту је неколико талентованих играча који би могли да направе искорак ове сезоне и поново изборе плеј-оф. Тренер Андреј Жакељ показао је знање тако да ће екипа само расти како такмичење буде одмицало и могу да буду највеће изненађење сезоне.

Цибона, Крка, Морнар и Сплит према садашњим пројекцијама водиће битке за опстанак. Цибона је у стечају и расуло у Загребу достигло је врхунац јер некадашњи двоструки шампион Европе мучи се да региструје играче. Бригу за клуб нико не показује и дјелује да су сви дигли руке од њега након што су се добрано окористили. Опстанак би био пуна капа. Крка се вратила у елитни разред и једина жеља је да се избјегне борба за опстанак, а све преко тога био би успјех. Некада су се борили за много више позиције, али су се времена промијенила. Морнар никако да направи квалитетан искорак у раду и као да је задовољан тиме што обично буде у средини табеле. Током љета стигло је много Американаца и велико је питање колико ће их тренер Михаило Павићевић моћи уклопити да играју тимски. У квалификацијама за лигу шампиона то је дјеловало веома лоше. Сплит је на прошлосезонском нивоу када је у питању играчки кадар. Неколико талентованих момака уз пар провјерених и неколико Американаца нису оно што би навијачи жељели да виде у свом тиму, а славна времена од прије тридесетак година тешко могу да се понове. Борба за опстанак је приоритет мада тренер Славен Римац има довољно искуства да пољуљани брод доведе у мирну луку.

 

 

 

ТИМОВИ

 

Борац

Тулан Биртс

Џавон Френклин

Алекса Ускоковић

Никола Манојловић

Петар Радовић

Филип Ребрача

Ђоко Шалић

Роналдо Сегу

Дарко Талић

Павле Николић

Бојан Томашевић

Немања Тодоровић

Урош Чарапић

Тренер: Дејан Мијатовић

Отишли: Алекса Новаковић, Ђорђе В. Чурћић, Хантер Хејл, Дианте Болдвин, Милош Глишић, Ђорђе Гагић, Никола Кочовић, Марко Радоњић, Сава Лешић. Дошли: Никола Манојловић, Роналдо Сегу, Тулан Џејмон Биртс, Дарко Талић, Круз Перот-Хант, Филип Ребрача, Џавон Френклин, Ђоко Шалић, Алекса Ускоковић.

 

Будућност

 

Олерик Фриман

Џакори Вилијамс

Владимир Михаиловић

Алекса Илић

Флечер Меги

Колби Рос

Андрија Славковић

Андрија Грбовић

Марвин Џонс

Марко Јагодић Куриџа

Камерон Рејнолдс

Мекинли Рајт

Петар Поповић

Тренер: Петар Мијовић

Отишли: Един Атић, Тре Бел-Хејнс, Суад Шеховић, Алфа Каба, Емануел Лекомт, Александар Лазић, Џалил О'Брајен, Ерик Грин, Кенан Камењаш, Игор Дробњак. Дошли: Андрија Славковић, Андрија Грбовић, Флечер Маги, Марвин Џонс, Олерик Фриман, Џакори Вилијамс, Мекинли Рајт, Колби Рос, Владимир Михаиловић, Брендон Пол.

 

Цедевита Олимпија

Дивејн Стјуарт

Шон Арман

Амаду Соу

Рок Радовић

Никола Радичевић

Џастин Кобс

Грегор Глас

Јака Блажич

Карло Матковић

Шон Џонс

Лука Шчука

Јака Клобучар

Александер Шашков

Тренер Симоне Пјаниђани

Отишли: Марко Јеремић, Јоги Ферел, Џош Адамс, Мирко Мулалић, Матиц Ребец, Ловро Гњидић, Јан Коси, Амар Алибеговић, Ален Омић, Јустус Холац, Дејмијен Крузџнски. Дошли: Амаду Соу, Алеџандер Шашков, Јустус Холац, Грегор Глас, Дејмијен Крузџнски, Лука Шчука, Јака Блажич, Шон Арман, Шон Џонс, Џастин Кобс, Никола Радичевић, Јака Клобучар, Дивејн Стјуарт.

 

Цибона

Нико Бандов

Матеј Бошњак

Филип Фердербер

Борна Катановић

Јосип Кризманић

Јаков Мустапић

Јосип Павковић

Домагој Вуковић

Крешимир Радовчић

Иван Перасовић

Иван Мајцунић

Александар Аранитовић

Тренер: Јакша Вулић

Отишли: Крешимир Љубичић, Борна Капуста, Филип Бундовић, Свен Смајлагић. Дошли: Алекс Штајн, Домагој Пролета, Јаков Мустапић, Томислав Михаел Буљан, Матеј Бошњак.

 

Црвена звезда

Немања Бјелица

Џоел Боломбој

Дејан Давидовац

Јаго Матеус дос Сантос

Адам Ханга

Шабаз Нејпир

Рокас Гиедраитис

Марко Симоновић

Милош Теодосић

Мајк Тоби

Стефан Лазаревић

Лука Митровић

Бранко Лазић

Далибор Илић

Немања Недовић

Огњен Кузмић

Тренер: Душко Ивановић

Отишли: Стефан Марковић, Лука Вилдоза, Хасан Мартин, Џон Холанд, Бенџамин Бентил, Огњен Добрић, Факундо Кампацо, Филип Петрушев, Никола Ивановић, Никола Топић, Мирослав Радуљица. Дошли: Дејан Давидовац, Марко Симоновић, Милош Теодосић, Адам Ханга, Мајк Тоби, Џоел Боломбој, Рокас Гиедраитис, Шабаз Нејпир, Јаго Матеус дос Сантос, Никола Топић, Немања Бјелица.

 

ФМП

Нејт Вотсон

Балша Живановић

Ламонт Тарнер

Бојан Суботић

Марко Павићевић

Алекса Степановић

Џордан Вокер

Никола Шарановић

Ранко Симовић

Огњен Матовић

Павле Мишић

Лазар Гагић

Андрија Вуковић

Лука Ашћерић

Тренер: Ненад Стефановић

Отишли: Ебука Изунду, Чарлс Менинг, Чарлс Мур. Дошли: Џордан Вокер, Бојан Суботић, Ламонт Тарнер, Лука Ашћерић, Балша Живановић, Нејт Вотсон, Лазар Гагић, Павле Мишић.

 

Игокеа

Џеки Кармајкл

Велибор Миловановић

Коста Кондић

Михаило Бошковић

Един Атић

Харис Делалић

Никола Танасковић

Огњен Станковић

Марко Јошило

Марио Накић

Зоран Николић

Немања Гордић

Драган Милосављевић

Никола Марић

Марко Јеремић

Стефан Муди

Тренер: Владимир Јовановић

Отишли: Стефан Ђорђевић, Дарко Талић, Антабија Волер, Срђан Бошковић, Огњен Радошић, Ненад Неранџић, Душан Макитан, Брајант Крафорд. Дошли: Един Атић, Зоран Николић, Стефан Муди, Душан Макитан, Марко Јеремић, Џеки Кармајкл, Немања Гордић.

 

Крка

Нико Бачвић

Анже Бобнар

Ајзеа Казинс

Зена Едосомван

Џаирус Хамилтон

Бине Плут

Марко Радовановић

Жак Смрекар

Леон Стергар

Миха Церквеник

Роберт Јурковић

Јан Шпан

Миха Шкедељ

Јуриј Мацура

Тренер: Гашпер Окорн

Отишли: Рок Стипчевић, Мартин Јанчар Јарц, Андреј Ставров, Мате Вуцић, Радосав Спасојевић. Дошли: Нико Бачвић, Џаирус Хамилтон, Ајзеа Казинс, Зена Едосомван, Марко Радовановић.

 

Мега

Лука Пауновић

Стефан Миљеновић

Андрија Јелавић

Олександр Кобзџсти

Немања Поповић

Михаило Милутиновић

Омерчан Иљасоглу

Никола Ђуришић

Петар Ковачевић

Богољуб Марковић

Урош Плавшић

Филип Јовић

Никола Топић

Андреј Мушицки

Тимотеј Маловец

Тренер: Марко Бараћ

Отишли: Лука Церовина, Данко Бранковић, Матеј Рудан, Малколм Казалон, Андрија Грбовић, Бранислав Терзић, Алекса Ускоковић, Ахмад Рори. Дошли: Андрија Јелавић, Тимотеј Маловец, Стефан Миљеновић, Омерчан Иљасоглу, Немања Поповић, Никола Топић, Урош Плавшић.

 

Морнар

Џејкоби Бојкинс

Алекс Гавриловић

Џамал Џонсон

Страхиња Јовановић

Макол Мавиен

Двајт Мареј

Милић Старовлах

Антабија Волер

Марко Ковачевић

Милија Миковић

Немања Врањеш

Лазар Радетић

Тренер: Михаило Павићевић

Отишли: Балша Живановић, Владимир Михаиловић, Марко Пецарски. Дошли: Џамал Џонсон, Двајт Мареј, Макол Мавиен, Милић Старовлах, Алекс Гавриловић, Џејкоби Бојкинс, Антабија Волер, Страхиња Јовановић.

 

Партизан

Пери Линард Доужер

Франсис Камински

Матеуш Понитка

Тристан Вукчевић

Захари Ледеј

Алекса Аврамовић

Балша Копривица

Кевин Пантер

Ален Смаилагић

Огњен Јарамаз

Џејмс Нанели

Урош Трифуновић

Данило Анђушић

Тренер: Жељко Обрадовић

Отишли: Матијас Лесор, Јоанис Папапетру, Данте Егзум. Дошли: Огњен Јарамаз, Матеуш Понитка, Пи Џеј Доужер, Френк Камински.

 

Студентски центар

Владимир Судар

Лука Богавац

Никола Павлићевић

Зоран Вучељић

Демир Доган

Емир Хаџибеговић

Василије Баћовић

Томислав Ивишић

Звонимир Ивишић

Обри Доукинс

Маруан Чичић

Игор Дробњак

Матео Дрежњак

Василије Тодоровић

Илија Горановић

Кенан Камењаш

Борна Капуста

Давид Мирковић

Тренер: Андреј Жакељ

Отишли: Андрија Славковић, Флечер Меги, Данило Тасић, Данило Ивановић. Дошли: Лука Богавац, Борна Капуста, Игор Дробњак, Обри Доукинс, Кенан Камењаш.

 

Сплит

Дерек Фандербурк

Ловро Гњидић

Крешимир Љубичић

Давид Павин

Тони Перковић

Камерон Шелтон

Шамиел Стивенсон

Мате Калајжић

Борис Тишма

Ловре Руњић

Тонко Вуко

Анте Перкушић

Марино Дубравчић

Антонио Клепо

Тренер: Славен Римац

Отишли: Луис Саливен, Тајрел Нелсон, Шенон Шортер, Доминик Мавра, Јосип Јукић. Дошли: Ловро Гњидић, Крешимир Љубичић, Камерон Шелтон, Тони Перковић, Дерек Фандербурк, Шамиел Стивенсон.

 

Задар

Јосип Бадрак

Лука Билокапић

Кршеван Кларица

Карло Жганец

Ловро Мазалин

Иван Његован

Аријан Лакић

Адем Мекић

Патрик Јамбровић

Дарио Дрежњак

Вице Грбић

Лука Божић

Марко Рамљак

Петар Вујачић

Тренер: Данијел Јусуп

 

Отишли: Леон Шантељ, Максим Матулина, Антонио Сикирић. Дошли: Патрик Јамбровић, Ловро Мазалин, Петар Вујачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана