Српска кошарка има чудо од играча - сад му прогнозирају друго мјесто на НБА драфту

ГС
Foto: Агенције

Никола Топић игра сјајно ове сезоне и из недјеље у недјељу о њему се све више прича са оне стране Атлантика.

Наиме, према најновијим процјенама млади репрезентативац Србије и играч Црвене звезде на позајмици у Меги на наредном НБА драфту могао да буде други пик!

Једини Србин који је прије њега био тако високо пласиран био је Дарко Миличић који је на чувеном драфту 2003. изабран од стране Детроита као други пик иза Леброна Џејмса, а прије Кармела Ентонија. И Двејна Вејда, Криса Боша...

Џонатан Васерман са портала „Блеацхеррепорт“ објавио је листу, а Никола Топић се тренутно налази на другом мјесту одмах иза Рона Холанда. Вршњак кошаркаша Меге тренутно игра Г-лигу, а трећа позиција на драфту припала би Ајзеи Кулијеу, студенту прве године на УСЦ-у.

Васерман је Николу упоредио са стилом игре Шеја Гилџуса-Александера.

- Топић је једна од највећих прича за предстојећи драфт и све више дјелује као да му је мјесто међу топ 5 пикова. Стално задаје проблеме одбранама са својим дриблинзима, додавањима, поентирањем и погађањем са полудистанце. Подсјећа на Шеја Гилџуса-Александера по начину креације и вјештинама, промјени брзине, експлозивности и кошаркашкој интелигенцији. Одлично види терен и "чита" одбране у пик енд рол ситуацијама. НБА тимови ће вјероватно почети да игноришу неке лимите у смислу атлетицизма и дефанзиве, посебно ако настави да пружа овакве партије у нападу и ако поправи проценте шута - наводи се у тексту.

Ипак, има много времена до драфта (27. јун 2024), па његово мјесто може и те како да се промијени. Ипак, ако настави да игра како игра (а што и не би?!) врло лако би могао да буде веома високо котиран и да постане српски бек са најбољим пласманом на НБА драфту.

Прије само неколико недеља, ЕСПН је Топићу прогнозирао десето мјесто на драфту, а сезону је кренуо са 26. мјеста. Угледни “Атлетик” је недавно објавио причу о Топићу аутора Џона Холингера, човјека чија се ријеч и те како поштује у кошаркашком свијету.

Да ли ће Топић поново играти за Звезду?

Син легендарног Миленка Топића кроз сезоне је изнова и изнова доказивао да са правом важи за једног од најталентованијих домаћих кошаркаша, а истинска експлозија стигла је ове сезоне, када је отишао на позајмицу у редове Меге. Могао је да очекује и сам Никола оно што је и добио у Меги - потпуну слободу и могућност да он буде тај око ког ће да се врти игра екипе.

Четворогодишњи уговор који млади плејмејкер има са Црвеном звездом је нешто што може да буде разлог за задовољство вицешампиона Јадрана, упркос наглом скоку интересовања из НБА. Многи навијачи Црвене звезде питају се да ли је Никола Топић могао да добије шансу у црвено-бијелом дресу већ у овој сезони? Одговор никада нећемо сазнати, али чини се - без проблема.

- Волео бих да је остао још мало са нама, биће прилике да од Теодосића научи одређене ствари. Сам је тражио да оде у Мегу. Он је играч Звезде, потписао је уговор на четири године, пратимо редовно како игра и јако смо задовољни, као и минутажом, што и јесте био договор. Зрео је играч, могао би већ сад да игра Евролигу. Видећемо шта ће бити у вези повратка, не треба да угрозимо ни њега, ни резултате Меге, али треба да мислимо о нашим интересима - рекао је недавно први човјек црвено-бијелих Небојша Човић, преноси Спортал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана