Србија у борби за финале Мундобаскета

Г.С.
Србија у борби за финале Мундобаскета

МАНИЛА - Олимпијске игре у Паризу су изборене и требало би да буду крунисане медаљом.

Кошаркашима Србије потребна је једна побједа у наредне двије утакмице да би обезбиједили одличје, а прву прилику имаће данас од 10.45 часова против Канаде у полуфиналу Свјетског првенства.

Уколико “орлови” буду славили, сребро је загарантовано, а у супротном, очекује их борба за треће мјесто против лошијег из другог полуфиналног дуела, САД - Њемачка, који је на распореду од 14.40 сати. Посљедњу утакмицу ове двије селекције одиграле су још на Мундобаскету у Индијанаполису 2002. године.

“Плави”, које је са клупе предводио садашњи селектор Светислав Пешић, тада су славили убједљиву побједу и на неки начин се осветили Канађанима за пораз на Олимпијским играма у Сиднеју двије године раније. Пораз у групној фази наговијестио је крах тог тима, који је елиминисан у четвртфиналу од Литваније, а након њега Пешић је сјео на клупу и вратио воз на побједнички колосијек. Југославија је имала јак тим који није дјеловао складно на терену и није имао рјешење за Стива Неша који је постигао 28 поена уз по осам скокова и асистенција. Послије тога Канађани су славили на Акрополис купу 2010, а Срби у пријатељском мечу 2014. године. Ситуација је драстично промијењена у односу на период од прије двадесетак година. Србија није баш у најјачем саставу на овом СП, док су Канађани скупили скоро све најбоље играче, осим члана Денвера Џамала Мареја који је као и његов саиграч Никола Јокић одлучио да пропусти такмичење.

- Гледали само ривала, поготово сада када долазе важне утакмице. Знамо каква је Канада. То је фантастична екипа која игра “смол бол”. Почињу са два висока играча, али је то после са четири спољна и једним високим. То је НБА кошарка и ништа није ново. Интересантно је на који начин ћемо се организовати и поделити задатке у одбрани. Најважније је колико ћемо бити спремни да неутралишемо њихов напад у транзицији и контранападе, где су фантастични. То су играчи са сјајном индивидуалном техником и Канада је до сада показала једну од најбољих одбрана - рекао је Пешић.

Затим је наставио са похвалама на рачун ривала и додао да има тензије.

- Немачка је једина екипа која је у полуфинале стигла без пораза и показала је оно што смо сви очекивали, али Канада је за мене комплетан пакет по оном што су до сада показали. Мислим да су апсолутно најбоља екипа када гледамо напад, одбрану, индивидуални квалитет... Имају европског тренера и тачно се види његов утицај на екипу по начину игре, за разлику од америчке репрезентације. Боље су се прилагодили на ФИБА правила. Тензија је корисна. Пресија није добра, али ако је тензија присутна у рукама, ногама, глави, онда она позива на бољу концентрацију и одговорност. Мислим да смо у бољем стању. За мене је тензија позитивна ствар, да си спреман и затегнут - закључио је Пешић.

Да заштитимо Богдана

Центар Никола Милутинов рекао је да утакмицу дочекују са више енергије.

- Биће доста захтевна утакмица, играју физички јако и у транзицији су доста јаки. Треба то зауставити и одиграти још бољу утакмицу него што смо одиграли против Литваније. Видели смо шта су све урадили Луки Дончићу и бићемо спремни јер ће исто радити и Богдану Богдановићу којем морамо сви да помогнемо - рекао је Милутинов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана