Скариоло наставља сарадњу са Шпанијом

GS
Foto: АП

Серђо Скариоло и кошаркашка репрезентација Шпаније имају једну од најуспјешнијих сарадњи у историји спорта. И најдужих, а по инофрмацијама мадридског АС-а, трајаће барем још четири године пошто су се италијански стратег и челници Кошаркашког савеза Шпаније договорили о продужетку сарадње.

У свом првом мандату као селектор Скариоло је Шпанцима доњео сребро на Олимпијским играма 2012. у Лондону, док је у другом, започетом 2015. године, Шпанију учинио свјетском кошаркашком силом. Освојен је Мундобаскет 2019. у Кини, треће мјесто на Олимпијским играма у Рију 2016, а Европа је покорена четири пута, уз једну бронзу.

Успешан низ освајања медаља Скариоло ће покушати да настави на предстојећим Олимпијским играма у Паризу, али прво ће морати да обезбиједи визу за учеше на највећем спортском догађају. Противници попут Либана и Анголе, те Бахама, Пољске и Финске, не би требало да буду камен спотицања за Црвену фурију.

"Можда нисмо толико талентовани као неких претходних година или као што ћемо бити талентовани у годинама које тек долазе, јер имамо фантастичну младу генерацију, али у овом моменту уживамо у такмичарском процесу са овим играчима који су врло посвећени Шпанији. Наш циљ је да увек одржавамо победнички менталитет", изјавио је Скариоло у јануарском интервјуу за ’’Моззарт Спорт’’.

Управо је надолазећа генерација, која би требало да ступи на сцену након Игара у Паризу, један од главних разлога зашто су Шпанци инситирали на новом уговору за тренера из Бреше, наводи АС. Момци попут Хуана Нуњеза, Изана Алманса, Бабе Милера, Адаја Маре, Лукаса Лангарите сматрају се светлом будућношћу шпанске кошарке, а тешко да има бољег човјека да их води од некога ко има континуитет и шампионски менталитет.

Једина препрека Скариоловом останку на клупи Шпаније могла би да буде промјена предсједника Савеза, односно одлазак Елисе Агилар са те позиције, што је мало вјероватно јер мадридски лист пише да ће управо она највјероватније бити једини кандидат на предсједничким изборима 20. маја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана