Широки усталасао кошаркашку јавност: Траже промјену због незнања

Г.С.
Широки усталасао кошаркашку јавност: Траже промјену због незнања

БАЊАЛУКА - Кошаркашки савез БиХ послао је допис свим клубовима који наступају у првенству да се изјасне поводом дописа Широког који тражи промјену пропозиција такмичења.

Наиме, Широкобријежани су затражили промјену правила само четири кола прије краја лигашког дијела првенства правдајући се да нису били упознати са промјенама, које су направљене пред почетак ове сезоне.

У допису Широког, између осталог, стоји да су на сједници УО КС БиХ 19.10.2021. године усвојена правила која вриједе до краја сезоне 2024/25, а да нове пропозиције, које је доставио комесар такмичења Драган Краљ, нико није прописао те да клубови нису обавијештени о томе иако на званичном сајту савеза стоје пропозиције такмичења усвојене октобра прошле године те може да их види свако ко има приступ интернету.

Према њима, прописано је да првих седам екипа из регуларног дијела добија бројеве од 2-8, док ће Игокеа добити стартну позицију један. Биће играно по систему 1-8, 2-7, 3-6, 4-5 на двије добијене утакмице уз предност домаћег терена боље пласиране екипе. У случају да слабије рангирана екипа побиједи боље рангирану, заузима позицију боље пласиране екипе и предност домаћег терена. Прве четири екипе играју по систему 1-4 и 2-3, на двије добијене утакмице. Финале и утакмице за треће мјесто биће играни на три добијена меча. Редослијед екипа из завршнице другог дијела првенства даје коначан пласман за учешће екипа у АБА 2 лиги, као и осталим регионалним и међународним такмичењима.

Представнике Широког изгледа боли чињеница да нису били упознати са новим пропозицијама и да су вјеровали да ће бити примијењене старе. Према њима, уколико једна екипа због наступа у ФИБА такмичењу и регионалној лиги не игра први дио првенства БиХ (случај с Игокеом), други дио првенства игра као Лига шест најбољих клубова, те да се побједник првог дијела првенства награди ослобађањем плаћања котизације за идућу сезону и аутоматски стиче право играња у АБА 2 лиги као један од два представника БиХ. Сходно томе, освајање прве позиције у лигашком дијелу такмичења Широком неће донијети ништа и мораће се борити за мјесто у АБА 2 лиги.

Клубови на потезу

Из КС БиХ је потврђено да су пропозиције усвојене пред почетак сезоне и да су помало зачуђени јер се поводом тога нико није бунио на почетку сезоне, већ сада када се она ближи крају, односно када треба да крене плеј-оф.

- Не знам зашто су се челници Широког одлучили на тај потез јер нико не угрожава њихов пласман на табели, гдје су први са максималним учинком, те ће скоро сигурно имати најповољнији распоред у плеј-офу. Пропозиције су усвојене прије неких шест мјесеци, тако да не знам зашто се сада буне. Ипак, послали смо допис свим клубовима да се изјасне о том питању. Уколико сви клубови једногласно подрже приједлог Широког, савез ће га усвојити - истакао је члан Управног одбора КС БиХ Борис Спасојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана