Реформа АБА 2 лиге

Дарко Драгичевић
Реформа АБА 2 лиге

БАЊАЛУКА - Велика реформа АБА 2 лиге увелико се спрема и то већ од наредне јесени, када би требало да буде повећан број учесника, док би систем такмичења претрпио велике промјене.

Други разред регионалног такмичења постоји већ седам сезона и показао се као веома користан свим клубовима који су се представили на великој сцени и афирмисали младе играче. Ипак, евидентна је чињеница да је превазиђен постојећи систем турнира, када је један клуб домаћин осталима, првенствено због лоше заинтересованости публике.

Наиме, само током мечева домаћина тог турнира трибине буду добро попуњене, док су у свим осталим утакмицама сабласно празне, што никоме не иде на руку. Стога клубови желе да промијене систем такмичења и да играју пред својом публиком. За разлику од АБА лиге, гдје се игра по двокружном систему, у АБА 2 лиги тога не би било, јер клубови нису довољно финансијски и играчки моћни да издрже сезону на два фронта, јер играју и државна првенства.

Према сазнањима “Гласа Српске” планирано је да лига буде проширена са 14 на 16 екипа, које ће бити распоређене у четири групе. Још није јасно како ће екипе бити распоређене и један од приједлога је да то буде по географском моделу, односно да екипе из истих области буду у групи, а да рецимо у истој групи не буду тимови из Словеније и Сјеверне Македоније, јер та путовања много коштају, што се жели избјећи. По двије првопласиране екипе избориће наступ у четвртфиналу Фајнал ејта, док би даље све било као и раније. То би значило да ће Борац одиграти бар три утакмице на домаћем терену током сезоне.

Такође један од приједлога је да екипе буду подијељене у четири шешира. У првом би били МЗТ, Подгорица, Војводина и Златибор, у другом Борац, Хелиос, Широки и Сутјеска, у трећем Цедевита Јуниор, Динамо Загреб, Илирија и Пелистер, док би се у четвртом нашли тимови који би добили специјалну позивницу, за коју би морали да издвоје по 25.000 евра. За четири упражњена мјеста конкурише чак 12 екипа које желе да буду дио АБА 2 лиге. Све ово требало би да буде потврђено на сједници Скупштине АБА лиге, која је заказана за 20. јун.

Према садашњим интересовањима Србија, БиХ, Сјеверна Македонија и Црна Гора имале би по три учесника, док би из Словеније и Хрватске наступила по два тима. Званични учесници су Војводина, Златибор (Србија), МЗТ, Пелистер, (Сјеверна Македонија), Борац, Широки(БиХ), Подгорица, Сутјеска(Црна Гора), Хелиос, Илирија (Словенија) и Цедевита Јуниор (Хрватска).

Шампиони

Први шампион АБА 2 лиге била је Крка у сезони 2017-18, што је поновила 2002-23. Други словеначки клуб Приморска био је шампион у сезони 2018-19, док је сезона 2019-20. прекинута због пандемије вируса корона. Студентски центар из Подгорице славио је у сезони 2020-21, да би Златибор био најбољи 2021-22.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана