Ребрача: Јокић улива сигурност, имамо екипу за постоље

Танјуг
Ребрача: Јокић улива сигурност, имамо екипу за постоље

БЕОГРАД - Бивши репрезентативац Србије, кошаркаш Жељко Ребрача изјавио је данас да репрезентација Србије има компатибилну екипу која може да се попне на постоље, да Никола Јокић може да улије неопходну сигурност и додао да су главни конкуренти "орловима" за висок пласман Американци, Французи и Канађани.

-Код нас у кошарци, на основу свих резултата које смо имали последњих деценија, шта можемо да очекујемо сад, а имамо најбољег играча на свету - рекао је Ребрача.

Он је рекао да је за српску репрезентацију изазовно што су сви недавно завршили првенство и да би ту требало да се буде опрезан, јер су припреме кратке, и да би требало пазити да се неко не повреди.

-Суштина је у томе како уиграти те момке, јер дуго нису играли заједно. Ако уђу са том енергијом и ако они буду комуницирали једни с другима, јер ништа не значе имена на папиру, то смо видели и ми 2005. године - додао је Ребрача.

Он је истакао да је јако битно направити атмосферу, јер тим је суштински породица.

-Свако би требало да зна своју улогу, шта да пружи у том тренутку. Потребан је лидер да то уједини. Најлакше је подржавати екипу кад се добија, али требало би волети свој тим и земљу и онда кад је тешко. Ако ја играм лоше, требало би неко да ме подржи - каже Ребрача.

Сматра и да Јокић може да улије ту сигурност екипи, али да није све до њега.

-Другачија су мало ФИБА правила, а ту су и Мицић и Богдановић и енергија коју даје Алекса. Петрушев који још треба да се докаже, али имамо екипу која може да се попне на постоље. Поред Америке, Канаде и Француске, које су озбиљне екипе, ваља се изборити. Сигурно десет екипа "пикира" на медаљу. Ништа се не подразумева, не живимо од старе славе. Прошле године је мало фалило до злата, али сад је тренутак да покажу на терену да ли су шампиони или не - додао је Ребрача.

Говорећи о противницима Србије у групи на Олимпијским играма, рекао је да Американци имају један од најјачих тимова до сада, јер су увидјели да морају да шаљу најбоље.

-Можда је и добро што играмо прву утакмицу са њима, да видимо где смо. Иако на ОИ због принципа такмичења прва утакмица неће пресудити. Сматрам да смо од Јужног Судана доста квалитетнији, друга екипа која треба да дође између Литваније и Италије, видећемо да ли Порторико ту може нешто да уради, али исто ће бити јака репрезентација. Сматрам да имамо квалитет за тај ниво и да можемо да уђемо у завршницу, али то морамо да покажемо на терену - истакао је Ребрача.

За селектора Светислава Пешића Ребрача каже да је он стварно врхунски тренер, али да зависи од играча како ће се укомпоновати.

-Има доста фактора које обичан навијач не види. Доста смо острашћени и знамо да осуђујемо, а не знамо како то изгледа иза. Требало би да подржимо све, јер је кошарка Србији дала невиђене успехе. Она је наш национални спорт - истакао је Ребрача.

На питање о Жељку Обрадовићу он је казао да је он наш најбољи тренер свих времена, да његов начин некад можда дјелује грубо и да није лако радити са његовим карактером.

-Некад су играчи осетљиви и не могу да прихвате одређену критику. Можда неко не може да се прилагоди његовом систему и начину, па мораш бити мало мекши. Зато кад Жељко бира играче, бира оне са јаким карактером који могу издржати сав тај тренинг потребан за достизање врхунца. Човек је освојио девет Евролига, шта ту има да се пита - додао је Ребрача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана