Ребрача: Јокић на најбољи начин промовисао Србију и наш народ

Срна
Foto: Mozzart Sport

БЕОГРАД- Прослављени српски кошаркаш Жељко Ребрача изјавио је да је Никола Јокић освајањем НБА титуле са "Денвер нагетсима" и својим партијама у финалу плеј-офа против "Мајами хита" показао да је највећи европски кошаркаш свих времена и уз тенисера Новака Ђоковића најбољи промотер Србије и српског народа.

Ребрача је истакао да су Јокићева достигнућа најбоља могућа промоција за земљу из које долази, јер "маме људе да дођу у Србију и на лицу мјеста виде ко смо и шта смо".

"Треба да упознају нас, наш ментални склоп и наш менталитет, јер сматрам да смо ми много добар и здрав народ, који треба да ради на себи и поведе рачуна о одређеним стварима", рекао је Ребрача за Срну.

Он је увјерен да ће Јокићеви успјеси и магија коју демонстрира на кошаркашком терену довести до препознавања и подизања Србије на виши ниво.

"Треба то максимално да искористимо, још више да радимо, промовишемо добре ствари и улажемо у спорт, јер је то грана која зближава људе и помаже деци да се развију на адекватан начин. Морамо то да препознамо и радимо у том правцу", указао је Ребрача.

Некадашњи репрезентативац, који је са националном селекцијом освојио двије европске и свјетску титулу, а у богатој каријери играо и у НБА наступајући за "Детроит пистонсе", "Атланта хоксе" и "Лос Анђелес клиперсе", сматра да је Јокић већ сада резервисао мјесто најбољег играча икада не само на простору бивше Југославије, него и европског континента.

"Ово што је урадио Јокић је невероватно, посебно за играча који долази из Србије, односно из Европе, јер се зна како то Американци третирају", рекао је Ребрача.

Према његовим ријечима, то се видјело и посљедњих година када је прва звијезда Денвера освојила дуплу МВП титулу, коју су у Америци на неки начин покушавали да оспоре и нађу неку ману том признању.

"Међутим, Јокић је сада Денверу, који је мало кошаркашко тржиште, успео да први пут у 47 година постојања тог клуба донесе НБА титулу, а познато је да они /Американци/ преферирају велике центре као што су Лос Анђелес, Чикаго и Бостон", навео је Ребрача.

Подсјетивши да је Јокић ове сезоне био МВП финала НБА лиге, Ребрача је истакао да је српски ас промијенио и бројке које су биле на снази још од времена легенди попут Вилта Чембрлена.

"Неке ствари први пут ради. У сваком случају треба да будемо поносни на њега и на оно што ради и на оно што ће тек да уради", нагласио је Ребрача.

Он вјерује да је ово што је Јокић урадио тек његов почетак, јер дјелује да је у стању да учини још веће ствари.

"Сматрам да је Јокић једна нова кошаркашка револуција која долази из Србије", закључио је Ребрача.

Никола Јокић успио је да донесе "Денвер нагетсима" прву шампионску титулу НБА, а популарни "Џокер" проглашен је за МВП-а у финалу против "Мајами хита".

Јокић је пети српски кошаркаш са НБА титулом, али први са МВП трофејом и са главном улогом у екипи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана