Прва лига без Олимпа

Милан Зубовић
Прва лига без Олимпа

БАЊАЛУКА - Црни облаци надвили су се над Првом кошаркашком лигом Републике Српске. За само 15 дана елитни ранг Српске остао је без два клуба која су због лоших финансијских ситуација одустала од даљег такмичења.

Прво је то урадила Дервента, а потом и Олимп. За разлику од Дервенћана који су током паузе обавијестили Кошаркашки савез да одустају од такмичења екипа из Шековића је одустала након што је одиграла утакмицу другог дијела шампионата па се онда одлучила на тај потез.

- Тачно је. Иступили смо из прве лиге, а допис о томе послао сам Савезу. Разлог је једноставан. Нема пара за даље такмичење као и лош однос републичких институција према кошаркашком спорту. Поднијели смо стотине захтјева за помоћ и на већину нам никада није ни одговорено, камоли да смо добили неку марку. Да нам није било помоћи начелника општине и неколицине локалних привредника ни ово не бисмо издржали. Било је много обећања, али су остала само слово на папиру. Хвала тренеру и играчима на несебичном залагању до сада - рекао је за “Глас Српске” предсједник Олимпа Дејан Василић.

Олимп је остварио једну побједу у сезони и то против Дервенте, али након што је учинак тог клуба избрисан из календара такмичења Шековићани су остали на нули и у тренутку одустајања имали скор 0-12. Умјесто почетних 13 екипа прва лига сада ће да броји 11. Након повлачења Дервенте распоред утакмица је промијењен да двије екипе не би биле слободне у истом колу, али сада неће доћи до новог жријебања. Иначе, Олимп је трећи клуб који је одустао од наступа у Првој лиги Српске у само годину дана. Наиме, на средини прошле сезоне из такмичења се повукао Соколац.

Занимљиво је да су Дервента и Олимп исте сезоне заједно ушли у прву лигу. Било је то 2022. године када су играли финале плеј-офа Друге лиге Српске, а славили Шековићани као дебитанти у том рангу такмичења. Прошлу сезону завршили су на деветом мјесту са седам побједа и 15 пораза што је за њих представљало велики успјех јер су иза себе оставили Варду ХЕ (6-16) и Дервенту (6-16). Овог викенда Олимп је требало да угости Рогатицу.

Клуб

Олимп је основан прије 17 година, али није имао сениорски погон све до 2020. године. Тада су начелник општине Миладин Лазић и кошаркаш Петар Влачић одлучили да формирају екипу која је експресно из друге лиге стигла у прву гдје је одиграла сезону и по.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана