Пријем Дубаија изазвао жестоку реакцију појединих клубова

Г.С.
Пријем Дубаија изазвао жестоку реакцију појединих клубова

ЗАГРЕБ - Кошаркашки клуб Дубаи примљен је у АБА лигу и од наредне сезоне требало би да наступа у регионалном такмичењу. Скупштина АБА лиге прихватила је појачану понуду овог тима, а начин доношења одлуке оспорили су Партизан и Будућност.

АБА лига је већ имала тимове који нису били из бивше Југославије. Тако је израелски Макаби наступао двије сезоне. Играли су у сезони 2002/03, те 2011/2012. када су и освојили трофеј на свом паркету. Поред њих у регионалном такмичењу је учествовао и мађарски Солнок, затим чешки Нимбурк те бугарски Левски.

Ипак, занимљиво је да је сад примљен клуб који тренутно нема играчки кадар, а извјесно је да ће играти и европска такмичења. Нигдје званично није саопштено колико ће лига наредне сезоне да броји чланова и како ће да се попуњава.

Незванично, а и према саопштењу КК Партизан, дјелује да ће лига имати 16 чланова. Наиме, 13 екипа би остало у лиги којој ће се прикључити Дубаи те побједник АБА 2 лиге, док би посљедњи члан био побједник меча између посљедњепласираног тима АБА и финалисте АБА 2 лиге. Такође, Србија би имала могућност да има шест представника.

Уласком Дубаија према Партизану и Будућности прекршен је статут и начелно поништене све одлуке које су раније важиле за регионално такмичење. Оно што је јасно да се ни Партизан, а ни Будућност у суштини не противе уласку новог клуба, али траже да се прије тога испоштује процедура.

- Партизан процедуру сматра апсурдном, јер је Дубаи практично прво примљен у лигу, да би му тек накнадно било тражено место. Партизан принципијелно није био против уласка Дубаија у АБА лигу, већ против начина на који је та одлука донесена. Клуб је веома забринут због проширења календара такмичења на још четири утакмице које представљају додатно оптерећење. Партизан изражава задовољство због ситуације у којој ће од наредне сезоне у АБА лиги моћи да се такмичи шест српских тимова. Упркос забринутости због згуснутог календара и неслагању са редоследом доношења одлука, Партизан поздравља могућност да се квалитет српских клубова потврди кроз повећан број учесника - навели су у саопштењу.

Будућност такође истиче да редослијед одлука није у складу са законом и најављује тужбу, посебно ако СЦ Дерби не добије власничка права.

- Будућност нема ништа против да Дубаи већ од сљедеће такмичарске сезоне игра у АБА, али инсистира да пријем буде обављен уз поштовање уговора и статута,  а не да се на начин који је примијењен на сједници Скупштине Дубаи доведе у незавидну ситуацију, а то је да без понављања Скупштине и сагласности свих чланова друштва једноставно неће моћи да игра АБА. Не може се искључити и да поједини чланови друштва па и неки који су на Скупштини гласали за спорне одлуке затраже своју заштиту пред надлежним правосудним органима - каже се у саопштењу КК Будућност.

Играчки кадар не постоји

Кошаркашки клуб Дубаи званично још не постоји. Тачније постоје само органи клуба, али не и играчки кадар нити се гдје такмичи. У питању је тренутно само академија која ће се већ такмичити у јуниорској АБА лиги. Екипа би тек требало да буде оформљена и спремна да се поред АБА лиге такмичи у Еврокупу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана