Преминуо познати кошаркашки тренер, са Југославијом био свјетски шампион

Курир
Преминуо познати кошаркашки тренер, са Југославијом био свјетски шампион

СКОПЉЕ - Легенда југословенске и македонске кошарке, Лазар Лечић, преминуо је у 85. години живота - јављају медији из Скопља.

Трофејни тренер био је члан стручног штаба кошаркашке репрезентације Југославије која је 1970. године са селектором Ранком Жеравицом освојила Свјетско првенство.

Колико је Лечић био поштован у кошркашким круговима говоре ријечи његових колега на прослави његовог 80. рођендана 2019. године.

"Шта рећи о Лечићу - довољно је чињеница да су само они који нису живи дошли овде, што је доказ његове величине. Од њега сам научио много о кошарци, јер је успео са релативно слабим тимовима, од тих момака да добије максимум и тимску кошарку - рекао је тада славни стратег Божидар Мљковић, сада предсједник Олимпијског комитета Србије.

Мирко Новосел је тада додао да је пријатељство са Лечићем дуго више од 45 година .

"Године 1974. Балканско првенство у Солуну ми је у памћењу, Имали смо кратке припреме у Скопљу, а Лечић је био мој помоћник у стручном штабу. Тада је наше пријатељство почело и још увек траје ”, додао је тада Мирко Новосел.

Каријеру је почео у скопском Работничком гдје је играо од 1957. до 1962, а затим остао као тренер тог тима којег је водио прво од 1962. до 1972, а затим од 1975. до 1978. године.

Радио је и у МЗТ Скопље и Никол Ферт из Гостивара, где је имао посљедњи ангажман у сезони 1999-2000, а био је тренер ван Македоније - у Борцу из Чачка, љубљанској Олимпији, новосадској Војводини и грчком Арису.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана