Преминуо оснивач Кливленд Кавалирса

Б92
Преминуо оснивач Кливленд Кавалирса

Оснивач НБА франшизе Кливленд Кавалирс, Ник Милети, преминуо је у 94. години.

Кливленд Кавалирси су објавили да је преминуо 93-годишњи Ник Милети, човјек који је основао Кливленд Кавалирсе.

"Кливленд Кавалирси са жељењем објављују смрт Ника Милетија. Наш вољени оснивач је имао 93 године, а красила га је велика страст и визија уз помоћ које је донио кошарку у наш град и унио му дух Кавалирса. Пионир у свијету спорта, Ник није био само лидер већ и сањар и трансформисао је сан у реалност и обрадовао многе ставновнике Кливленда", поручила је франшиза из Охаја.

"Он је дио Куће славних Кливленд Кавалирса и златним словима је уписан у историју франшизе. Ник је каријеру почео као адвокат у Кливленду и 1968. године направио крупан корак поставши власник Кливленд Арене.

Само двије године касније, довео је мотивисану групу и НБА лиги представио франшизу по имену Кливленд Кавалирси која је и званично постала дио лиге те 1970. године.

Никова визија за будућност кошарке у Кливленду кулминирала је отварањем Ричфилд Колосеума који је 1974. године био дом Кавалирса и највећа хала у НБА лиги.

Незаборавних 20 година су Кавси тамо провели, а Ник Милети је заувијек промијенио историју Кливленда и због тога ће нам увијек недостајати. Његов дух нам служи као инспирација и заувијек ћемо га чувати у сјећању због свега што је урадио за нас", навели су Кливленд Кавалирси.

Ник Милети је продавао дионице Кливленд Кавалирса за пет долара и сакупио 2,25 милиона долара како би покрио трошкове доласка у НБА који су тада износили 3,7 милиона долара.

Он је продао Кливленд Кавалирсе Теду Степијену који је умало уништио франшизу и чије страдање је зауставила НБА лига лично унијевши правилник који важи и дан данас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана