Представљамо ривале Игокее у ФИБА Лиги шампиона: Тежак пут до Топ 16 фазе

Дарко Драгичевић
Представљамо ривале Игокее у ФИБА Лиги шампиона: Тежак пут до Топ 16 фазе

ЛАКТАШИ - Кошаркаши Игокее у четвртој сезони ФИБА Лиге шампиона имаће веома атрактивне противнике и бориће се да још једном направе добар резултат на међународној сцени.

Наиме, Игокеа је у три досадашња наступа једном играла у Топ 16 фази, док је два пута заустављена у баражу. Ове сезоне екипа ће имати два веома тешка ривала у групи, а то су турски Тофаш и шпанска Мурсија. Занимљиво је да су ова два тима и прошле сезоне била у истој групи.

Турски тим је прошле сезоне завршио у баражу, а прије тога је био заустављен у четвртфиналу од екипе Тенерифа. Они су прошле године успјешно прошли квалификације, а ове сезоне већ су довели два појачања. Прво је био Џеј Џеј О'Брајен. Бивши кошаркаш Будућности играо је још у НБА за Јуту, Клиперсе, затим у Европи за Астану, Монако, Нантер. С Монаком је освојио Еврокуп, а игра на крилној позицији. У децембру 2022. године појачао је Будућност гдје је у АБА лиги давао просјечно 8,7 поена, 2,4 скока у 17 мечева АБА лиге.

Друго појачање турског тима је Калеб Хомсли, бивши члан Зенита гдје је у прошлој сезони имао 11,2 поена, 2,9 скокова и 1,9 асистенција по мечу у 48 дуела ВТБ лиге. Наравно, Тофаш још није затворио играчки кадар а већ имају солидну домаћу основу и ове сезоне планирају додатни искорак на међународној сцени.

Шпанска Мурсија има континуитет на клупи у виду Сита Алонса. Некад најбољи тренер шпанске лиге имао је неуспјешан рад и у АБА лиги с тимом Цедевита Олимпије. Прошле сезоне овај тим је заустављен у четвртфиналу од Уникахе, а већ су једном били и на финалном турниру ФИБА Лиге шампиона.

Шпанци су већ довели и два појачања, а један од њих је добро познат љубитељима кошарке у региону. Дилан Енис је бивши члан Меге и Црвене звезде, који се и те­ како одомаћио у шпанском првенству. Поред њега екипу је појачао и центар Муса Диање.

Највећа непознаница свакако је италијански тим Дертона Баскет. Њима је ово први наступ у ФИБА Лиги шампиона. А управо је овај тим тренутно највише мијењао свој састав. Тако су већ отишли Еријел Филој, Семај Кристон, Тајлер Кејн и Мацура.

Клуб је продужио сарадњу с Мајклом Даумом, а нови играчи италијанског тима су крилни центар Андреа Зерини (дошао из Наполија 9, Крис Доу (Динамо Сасари, Прометеј), Томазо Балдосо (Армани) те Летонац Артурс Страутинс.

Систем такмичења

Систем такмичења у ФИБА лиги шампиона није се мијењао ове године па опет након групне фазе побједник иде у Топ 16, док друго и трећепласирани играју бараж и након тога се формирају Топ 16 групе. Двије најбоље пласиране екипе такмичење настављају у четвртфиналу, а онда се игра завршни турнир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана