Погледајте Јокићеву књигу НБА рекорда до данас

Г.С.
Погледајте Јокићеву књигу НБА рекорда до данас

Никола Јокић постигао је историјске бројке у свом првом НБА финалу. У утакмици број три завршио је с 32 поена, 21 скоком и 10 асистенција, урадивши први 30-20-10 меч икада у финалу, и тек пету такву у постсезони - а пазите ово, Србин посједује три од тих пет иконских партија.

Многи напредни показатељи упућују на то да је Јокић већ неколико сезона најбољи играч лиге. Постоји много статистика које приказују колико је он доминантан играч.

Ево неких његових изузетних бројки:

0 - Број је играча који су водили цијело НБА доигравање по поенима, асистенцијама и скоковима, као што Јокић то тренутно чини.

2 - Број МВП награда које је Јокић освојио. Само 15 играча икада је освојило више тих титула, а Јокић намјерава постати тек 13. играч у историји лиге који је освојио више МВП-ова од наслова првака.

16 - Трипл-даблова у доигравању  кроз каријеру има Србин, који је на трећем мјесту иза Меџика Џонсона (30) и ЛеБрона Џејмса (28). Замислите колико ће му требати да и те рекорде поруши.

27.5 - Јокићев просјечан број поена у доигравању по утакмици, што је пуна четири поена више од његовог просјека од 23.5 поена по утакмици у задњих пет регуларних сезона. Осим деветог мјеста свих времена на листи поентирања у доигравању по утакмици, Јокић заузима 19. мјесто у постсезонским асистенцијама по утакмици и 16. у постсезонским скоковима по мечу. Ниједан други играч у историји НБА лиге чак се не налази међу првих 40 на све три листе.

41. - Био је његов пик-број на драфту када су Денвер Нагетс одабрали Јокића 2015. године, што се догодило током рекламе на ЕСПН-овом преносу. Никола је једини МВП који је изабран испод 15. мјеста, а само је један МВП финала изабран у другом кругу: Денис Џонсон, који је освојио прстен 1979. са Сијетл СуперСониксима.

41.3 одсто - Јокићев постотак трица у доигравању у каријери, што га чини четвртим међу 125 играча у историји лиге који су покушали постићи најмање 250 трица у плеј-офу.

53 - Број Јокићевих поена против Минесота Тимбервулвса у четвртој утакмици првог кола доигравања - највише поена које је неки играч постигао у поразу у току плеј-офа.

58.2 одсто - Николин постотак шутева између 152 цм и 274 цм откако је ушао у лигу 2015. Сљедећи највећи постотак међу свим играчима који су покушали барем 200 таквих шутева је Кевин Дурант с 53.4 одсто, а просјек лиге је 41.0 одсто. Његова шарена плејада хошатова, скупова и флотера, заједно с његовом висином од 211 центиметара, омогућује му да буде учинковит у зони у којој готово сваки други НБА играч изводи мање од половине својих удараца.

70.1 одсто - Јокићев постотак "правог шута" ове сезоне, што је било највише у историји НБА за играча с најмање 1000 покушаја. (Прави шут је у ствари постотак шута који укључује вриједност трица и слободних бацања.) Постотак правог шута у цијелој лиги достигао је рекордно висок ниво ове године од 58.1 одсто, али сјајни Србин је и даље постигао 12 одстотних поена изнад тог просјека. Само је Стеф Кари 2016., који је једногласно освојио МВП, био учинковитији у односу на просјек лиге међу стријелцима с почетка вијека.

114 - Број пута који је Никола уписао у пост-ап у НБА доигравању 2023., готово двоструко више од Ентонија Дејвиса, који је други са 61. Јокић је такође водио лигу у пост-аповима током регуларне сезоне након што је завршио други иза Жоела Ембида сваке од претходне три сезоне. (Пост-ап игра је производ одличних рјешења из пик-ен-рол ситуација када се одлично отварају високи играчи и врло успјешно кажњавају противника)

Пост-ап се користи све рјеђе и рјеђе у НБА. У сезони 2015/16, 19 играча је урадило то најмање 250 пута, док је ове сезоне то учинило само пет - али Јокић би био посљедњи играч који би једноставно направио оно што сви остали раде . Поста-аповање је важан дио његове шарене лепезе офанзивне игре, на ту "тактику" отпада отприлике четвртина његових бодова ове сезоне, а у томе је изузетно учинковит. Међу 50 НБА играча с највише пост-апова, Србин је заузео друго мјесто по броју поена по посједу лопте ове сезоне и прво мјесто прошле сезоне.

124.2 - Поени Денвер Нагетса на 100 посједа с Јокићем на терену ове сезоне. Ниједна екипа у историји НБА никада није имала бољу офанзивну оцјену с једним одређеним играчем у игри него што су "Рудари" имали с Николом ове године.

147 - Број утакмица регуларне сезоне у којима је Јокић завршио с најмање 10 асистенција, што чини готово 25 одсто његових игара у каријери. Ниједан други играч у историји НБА лиге висок 185 цм или више није имао 10+ асистенција у чак 8 одсто или више својих мечева.

0 - Јокићевих пратилаца на друштвеним мрежама. Он нема службени Тњиттер или Инстаграм налог.

1. - Јокићево је мјесто међу активним НБА играчима у прегледима страница на Њикипедији током доигравања, одмах испред ЛеБрона Џејмса. Међутим, током регуларне сезоне Јокићева страница била је тек десета најпосјећенија у лиги.

2 милиона долара - Укупна Јокићева зарада од индорсмент (рекламе / вантеренске активности) уговора прошле године. Мање од неколико играча који никад нису били у Ол-НБА тиму, укључујући Брендона Инграма и Николиног саиграча Џамала Мареја, који су сваки зарадили по 3.5 милиона долара. Сваки други активни играч који је освојио МВП прије ове сезоне остварио је најмање 30 милиона долара зараде изван терена осим Дерика Роза, који инкасирао 11 милиона долара.

272 милиона долара - Укупна вриједност Јокићевог петогодишњег супермакс продужења, највећег уговора у историји НБА лиге. Када почне игра у сезони 2023/24, Никола ће зарађивати у просјеку 54.4 милиона долара годишње и претећи ће Стефа Карија као играча с највећом платом у сјеверноамеричком спорту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана