Почиње нова сезона АБА лиге: Игокеа поново нишани плеј-оф

Милан Зубовић
Почиње нова сезона АБА лиге: Игокеа поново нишани плеј-оф

БАЊАЛУКА - Проширено издање АБА лиге почеће вечерас утакмицом у Загребу гдје ће Цибона и Задар имати част да отворе нову сезону.

Челници регионалног такмичења направили су велики и храбар корак током љета када су повећали број учесника са 14 на 16, а највећа новина је учешће Дубаија који преко Јадрана тражи пут ка европским такмичењима.

Финансијску понуду клуба из Уједињених Арапских Емирата челници АБА нису могли да одбију па је лига која је играна од Вардара до Триглава проширена до Средњег истока. Дубаи је дао велике новчане гаранције, у међувремену је склопио респектабилну екипу на папиру и дефинитивно неће бити само пуки учесник већ се може очекивати да игра врло битну улогу. 

Љубитељима лоптања под обручевима на овим просторима најзанимљивији ће бити нови наступ Игокее.

Александровчани су реконструисали тим током љета. Кормило је преузео перспективни стручњак из Србије Ненад Стефановић који иза себе има искуство вођења екипе у АБА лиги када је водио ФМП. 

Од прошлосезонских играча остали су Драган Милосављевић, Марко Јеремић, Никола Марић, Огњен Станковић те млади Огњен Радошић, Велибор Миловановић, Андреј Ачимовић и Фарук Дувњак који су имали мању минутажу.

Стигли су Војин Илић, Сакар Аним, Терел Картер, Брајс Џонс, Страхиња Гавриловић, Василије Пушица, Сандро Антуновић и Бориша Симанић. Екипа је добро изгледала током припремног периода и поред повреда појединих играча тако да ће “пуцати” на пласман у врху табеле, односно наступ у плеј-офу којег ће изборити првих осам тимова.

Генерална проба Игокее против Борца пред почетак нове сезоне остаће запамћена по томе што је у њој заиграо Бориша Симанић.

Српски репрезентативац вратио се на паркет након више од годину дана избивања и операције када му је одстрањен бубрег. Он је тренирано неколико седмица са остатком екипе, а након тог меча потписао је уговор о сарадњи. 

Када је ријеч о фаворитима за освајање титуле они су исти као и протеклих сезона.

Црвена звезда и Партизан водиће главну битку за трофеј којег бране “црвено-бијели”.

Тим са Малог Калемегдана задржао је окосницу екипе која чини репрезентацију Србије у малом, а надоградио ју је повратницима Огњеном Добрићем и Николом Калинићем док су ту стигли Коди Милер-Мекинтајер, Ајзеа Канан, Мајк Даум и Урош Плавшић. То им даје за право да са никад већим амбицијама дочекују сезону коју ће отворити у Дубаију. 

Њихов вјечити ривал направио је радикалан рез током љета када је отпустио све играче осим Балше Копривице и довео 15 нових играча.

Прошла сезона била је разочаравајућа за “црно-бијеле” који су остали без иједног пехара и сада желе да то исправе.

Тренер Жељко Обрадовић довео је квалитетне појединце којима је потребно вријеме да се уклопе у његов захтјеван систем.

“Вјечити” ривали имају по 15 играча у тиму што на први поглед дјелује као превише, али када се погледа распоред и број утакмица (36 у ЕЛ и 30 у АБА без плеј-офа, купова и домаћег првенства) које су пред њима јасно је да ће им бити потребно много енергије и свјежине током сезоне.

Лигашки дио сезоне биће врло важан јер екипа која освоји прво мјесто имаће предност домаћег терена у плеј-офу што се до сада показало као пресудно у борби за титулу. 

Када су у питању остали тимови тешко је очекивати да неко од њих озбиљније запријети евролигашима.

Будућност је формирала јак тим као и Цедевита Олимпија која је за тренера ангажовала Звездана Митровића.

Ове двије екипе играће Еврокуп и из прикрајка вребати своју шансу да угрозе београдске тимове.

Мега поново има млад тим жељан доказивања и некоме ће помрсити рачуне баш као и ФМП који ипак има мало искусније играче.

Борац ће покушати да избјегне борбу за опстанак док је Дубаи енигма. На папиру има јак тим док се само поставља питање може ли се адаптирати на услове такмичења. 

Крка је била посљедња прошле сезоне, али је опстала због проширења лиге и очекивано је да се бори за опстанак баш као и Морнар који је прошле седмице формирао тим и почео са радом.

Студентски центар ће и даље развијати играче док се новајлија Спартак такође много појачао и нишани висок пласман.

Задар је био пријатно изненађење прошле сезоне што жели да понови и ове, али је остао без најбољег играча Луке Божића.

Од бивших шампиона Европе Цибоне и Сплита тешко је очекивати да се умијешају у борбу за плеј-оф. 

Јовичићу профи уговор

Први професионални уговор у каријери млади кошаркаш Игокее Лука Јовичић потписао је са матичним клубом.

Рођен је 2006. године у Вршцу, висок 203 центиметра и до сада је тренирао у Академији Игокее.

Наступао је у јуниорској ФИБА Лиги шампиона, јуниорској АБА лиги и играо Прву лигу Републике Српске са развојним тимом Студент-Игокеом.

Јуниорски је репрезентативац БиХ и игра на позицији бека шутера. 

Прво коло

Утакмице првог кола биће игране од петка до четвртка, а састају се, петак: Цибона - Задар (21), субота: Сплит - Игокеа (18), Морнар - Будућност (20), недјеља: Дубаи - Црвена звезда (17), Крка - Мега (19), ФМП - Цедевита Олимпија (21), сриједа: Партизан - Борац (19), четвртак: Студентски центар - Спартак (19). 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана