Почиње 19. Свјетско првенство у кошарци: Американци фаворити, Србија није кандидат за медаљу

Дарко Драгичевић
Почиње 19. Свјетско првенство у кошарци: Американци фаворити, Србија није кандидат за медаљу

МАНИЛА - Спектакл може да почне! Свјетско кошаркашко првенство ће први пут бити одржано у три земље Филипинима, Јапану и Индонезији, а за наслов најбоље екипе на свијету бориће се 32 репрезентације.

Титулу шампиона брани Шпанија, а иако нису дошли у најјачем саставу главни фаворити за злато су Сједињене Америчке Државе. У кругу кандидата су још Француска, Шпанија, Аустралија, Канада, Словенија, Њемачка.

Први пут након дуги низ година Србија није међу фаворитима за освајање неке од медаља на шампионатима и та растерећеност може да буде њена највећа предност.

“Орлови” су послије дугог низа година испраћени без великих очекивања након бројних отказа. Изостанци Николе Јокића, Василија Мицића, Николе Калинића, Владимира Лучића и још неких играча значајно су смањили очекивања пред старт такмичења.

Србија ће покушати да избори пласман на Олимпијске игре, а за то је потребно да буде међу двије најбоље европске екипе по пласману. Екипа Светислава Пешића је везала побједе током припрема, а свакако да је главна узданица Богдан Богдановић, као и Никола Милутинов. “Орлови” су имали проблема у организацији игре на старту припрема, али је опоравак Стефана Јовића донио напредак у том сегменту. Оно што би могао да буде проблем је “заштита обруча” и линије за три поена, гдје је Србија имала проблема, посебно у дефанзивном скоку кад Милутинов није био на паркету.

 

Изостанци звијезда

Ово Свјетско првенство ће пропустити бројне кошаркашке звијезде, а сигурно је да ће навијачима највише недостајати Никола Јокић, Јанис Адетокумбо, Џамал Мареј.

Листа играча који су отказали учешће због повреда и умора је заиста велика, а на њој се између осталог налазе и: Виктор Вембањама, Родриго Бубоа, Лорензо Браун, Рики Рубио, Макси Клебер, Бен Симонс, Домантас Сабонис, Влатко Чачар, Кристапс Порзингиз и многи други кошаркаши.

 

Селектор кошаркашке репрезентације Србије Светислав Пешић изјавио је да екипа мора добро да отвори првенство и да више нема простора за грешке. Кошаркаши Србије у суботу од 14 часова играју са селекцијом Кине.

- Први меч је најважнији. Прва утакмица између два тима је била пријатељска, играћемо против доброг тима са добром организацијом у одбрани. Очекујемо тешку утакмицу. Ово сада није пријатељски меч, већ званични. Нема више простора за грешке. Наше очекивање је да започнемо турнир и да направимо добре резултате у групи. Играмо против три ривала, то су Порторико, Судан и Кина. Наш други циљ се није ни променио, хоћемо да играмо на Олимпијским играма у Паризу, то је наш циљ и мотивација - изјавио је Пешић.

Капитен репрезентације Богдан Богдановић је изјавио да се прилагодио новој улози.

- Узбуђени смо што смо овде, имали смо добре, тешке припреме, али срећни смо што смо ту и што почиње такмичење. Знамо шта морамо да урадимо и спремни смо. Када сам на терену, играчи ме гледају. Имам фокус на одбрани, тако је и овде и у Атланти. Ово ће бити велико искуство за мене. Сваки противник дође добро припремљен и види ово као шансу да игра и представљају државу. Зато смо и ми овде, радујемо се изазову и урадићемо све да обрадујемо народ - закључио је капитен Србије.

Американци су упркос изостанку бројних звијезда направили веома квалитетан тим од играча који имају битне улоге у НБА лиги. Јасно је да ће ова екипа играти на поен више те да ће настојати да искористи своју брзину и физичку доминацију.

Селектор Стив Кер воли такву игру и у припремним мечевима, упркос појединим проблемима, Американци су показали своју снагу. Уз то имају и веома добар распоред. Ентони Едвардс и Тајрис Халибертон су преузели улогу лидера током припремних мечева. Једини мали недостатак је чињеница да се играчи и даље нису привикнули на ФИБА правила те да ниједан од њих до сада није играо на Мундобаскету.

Француска ће играти слично Американцима, али уз чињеницу да се ипак неће превише ослањати на шут за три поена, већ ће доста користити и своје центре Рудија Гобера и Матијаса Лесора, иза којег је сезона каријере. Лопта ће највише бити у рукама Евана Фурнијеа.

Актуелни свјетски шампион Шпанија долази са ослабљеним тимом, али сјајна тимска хемија и јасна хијерархија могу и те како да буду њени адути у борби за медаље. Ту су најискуснији Серхио Љуљ, Руди Фернандез и Виктор Клавер, који уз браћу Ернангомез могу да савладају готово сваког ривала, али је сигурно да ће се и те како осјетити изостанак Рики Рубија и Лоренца Брауна.

Аустралија је од 2016. играла три полуфинала и није успјела да дође до медаље. Овај пут поново имају веома моћан састав, а током припрема су велики проблем имали са изгубљеним лоптама. Словенци ће такође превођени Луком Дончићем бити један од фаворита за медаљу. Иако многи сматрају да немају довољно квалитетан тим, посебно на центарским позицијама, Словенци вјерују да ће уз добру енергију и тимски дух моћи све да надокнаде. Током припрема имали су проблема у мечевима гдје их није служио шут за три поена.

Канада игра брзу кошарку и на посјед више. Воле игру у транзицији и на индивидуални квалитет појединаца, а велики хендикеп је изостанак Џамала Мареја. Велики индивидуални квалитет могао би да буде и мач са двије оштрице, јер се чини да за Канаду не постоји опција Б за рјешавање напада. Свакако не треба заборавити ни селекцију Њемачке, као ни Доминикану које могу да помрсе рачуне фаворитима. Свој деби на свјетским првенствима имаће Грузија, Летонија, Зеленортска Острва и Јужни Судан.

Када је у питању систем такмичења, на турниру учествују 32 екипе, подијељене у осам група по четири селекције. Турнир ће почети првим кругом групне фазе од 25. до 30. августа. Прве двије екипе из сваке групе ће се квалификовати у други круг, док ће преостале двије играти у класификационој рунди за пласман од 17. до 32. мјеста. Систем друге фазе је такав да ће поново бити формиране групе које ће чинити прве двије екипе из сваке групе, а два најбоља тима ће изборити мјесто у четвртфиналу.

Мечеви ће бити играни у “Филипини арени” (капацитет 55.000 мјеста), затим “Моа арени” (15.000) те “Аранета колосеуму” (14.420), у Индонезији је дворана “Индонезија арена” (16.500) те у Јапану “Окинава арена” (10.000) .

Први пут на мундобаскетима судиће жене. Американке Ејми Бонер и Џена Рено и Мексиканка Бланка Бурнс дијелиће правду уз још 41 мушког судију, међу којима се налази и Александар Глишић из Србије те Адемир Зураповић из БиХ.

Састави група

ГРУПА А

Ангола

Франциско Едуардо, Домингос Жерсон, Димитри Маконда, Жерсон Гонкалвес, Дундао Чилде, Банго Жилсон, Пауло Леонел, Антонио Монтеиро, Жоао Фернандеш, Бруно Фернандо, Силвио де Соуса, Кивин Кокила.

Доминикана

Ригоберто Мендоса, Хеан Монтеро, Хелвис Солано, Виктор Лис, Херардо Суеро, Елој Варгас, Анхел Луис Делгадо, Андрес Рафаел Фелис, Ел Џеј Фигероа, Лестер Кинонес, Антонио Пења, Карл Ентони Таунс.

Филипини

Каи Сото, Џордан Кларксон, Боби Реј Паркс, Џун Мар Фахардо, Ренц Абандо, Пој Ерам, А.Ј. Еду, Џејми Малонзо, Крис Њусом, Калвин Офтана, Двајт Рамос, Кифер Авера.

Италија

Марко Спису, Луиђи Датоме, Мухамет Дијуф, Симоне Фонтекио, Стефано Тонут, Николо Мели, Алесандро Пајола, Акиле Полонара, Габријеле Проћида, Ђампаоло Рићи, Лука Северини и Матео Спањоло.

 

ГРУПА Б

Јужни Судан     

Џионио Мадут, Нини Омот, Карлик Џонс, Емануел Акот, Маренг Гатку, Мангок Матианг, Куани Куани, Матиан Муо, Денг Дуо, Мариал Шавок, Денг Акот, Меџок Денг, Петер Јок, Каман Малух.

Кина

Жао Јивеи, Жао Руи, Ху Мингсуан, Чуи Јонгкси, Жанг Женлин, Жу Јунлог, Ли Кајер, Жоу Пенг, Фу Хао, Жоу Кви, Ху Јингиу, Ванг Желин.

Порторико

Тремонт Вотерс, Џордан Хауарс, Стивен Томпсон, Џон Холанд, Ајзеа Пинеиро, Кристофер Ортиз, Џастин Рејес, Итан Томпсон, Алим Форд, Џорџ Кондит, Исмаел Ромеро, Арналдо Торо.

 

Србија

Стефан Јовић, Богдан Богдановић, Вања Маринковић, Огњен Добрић, Душан Ристић, Марко Гудурић, Дејан Давидовац, Бориша Симанић, Алекса Аврамовић, Никола Милутинов, Никола Јовић , Филип Петрушев.

 

ГРУПА Ц

Грчка        

Томас Волкап, Димитриос Мораитис, Лефтерис Бохоридис, Михалис Лоунцис, Јанулис Ларенцакис, Никос Рогавопулос, Костас Папаниколау, Јоанис Папапетру, Константинос Митоглу, Танасис Адетокоумбо, Јоргос Папајанис, Манос Хацидакис

Јордан

Мохамад Хусеин, Ахмад Алхамаршех, Ахмад Ал Дваири, Заид Абас, Малек Канан, Фреди Ибрахим, Амин Абу Хавас, Сами Бзаи, Ронди Холис-Џеферсон, Хашем Абас, Зане Алнајдави, Ахмад Хамоури

Нови Зеланд      

Дан Фоту, Фин Дилејни, Флин Камерон, Хирум Харис, Исак Фоту, Изајах Леафа, Шеа Или, Џордан Нгатај, Рубен Те Ранги, Сам Тиминс, Тејлор Брит, Тохи Смит-Милнер, Валтер Браун, Јани Вецел.

САД

Паоло Банкеро, Микел Бриџис, Џејлен Брансон, Ентони Едвардс, Тајрис Халибуртон, Џош Харт, Брендон Инграм, Џерен Џексон Јуниор, Остин Ривс, Кем Џонсон, Боби Портис, Вокер Кеслер.

 

ГРУПА Д

Црна Гора

Никола Ивановић, Кендрик Пери, Игор Дробњак, Петар Поповић, Владимир Михаиловић, Андрија Славковић, Дино Радончић, Алекса Илић, Немања Радовић, Марко Симоновић, Никола Вучевић и Бојан Дубљевић.

Египат

Анр Захран, Карим Елзигави, Ехаб Амин. Анр Ел Генди, Адам Муса, Анас Махмуд, Јусуф Абушуша, Патрик Гарднер, Калед Абделгевад, Омар Хусеин, Асем Мареи, Омар Ораби.

Литванија

Јонас Валанчунас, Игнас Браздеикис, Тадас Седекерскис, Томас Димша, Еимантас Бендзиус, Маргирис Нормантас, Рокас Јокубаитис, Ваидас Каринијаускас, Миндаугас Кузминскас, Дејвидас Сирвидис, Донатас Мотиејунас и Габриелијус Малдунас.

Мексико

Гаел Бониља, Жорге Гутиерез, Фабијан Хаимес, Пол Стол, Моисес Андриаси,

Пако Круз, Габриел Хирон, Орландо Мендез, Жорге Камачо, Израел Гутиерез,

Џошуа Ибара, Данијем Амиго.

 

ГРУПА Е

Аустралија

Ксавијер Кукс, Дајсон Даниелс, Данте Ексум, Џош Гиди, Крис Голдинг, Џош Грин, Џо Инглс, Ник Кеј, Пети Милс, Доуп Рит, Матис Тибул, Џек Вајт.

Финска

Лаури Марканен, Сасу Салин, Јакоб Грандисон, Микел Јантунен, Хенри Кантонен, Миро Литл, Александер Мадсен, Едон Максхуни, Алекс Марфи, Оливие Нкумху, Илари Сепала и Елиас Валтонен.

Јапан

Јуки Тогаши, Јуки Кавамура, Макото Хиеџима, Јута Баба, Јудаи Нишидда, Кеисеи Томинага, Јута Ватанабе, Шута Хара, Хиротака Јођи, Соићиро Инуе,Џош Хокинсон, Која Кавамата.

Њемачка

Исак Бонга, Нилс Гифај, Јустус Холац, Давид Крамер, Маодо Ло, Андреас Обст, Денис Шредер, Данијел Тајс, Јоханес Тиман, Јоханес Фојтман, Франц Вагнер, Мориц Вагнер.

 

ГРУПА Ф

Грузија

Торнике Шенгелија, Гиорги Шермадини, Рати Андроникашвили, Сандро Мамукелашвили, Кахабер Џинчарадзе, Лика Ликликадзе, Гиорги Цинцадзе, Дуда Санадзе, Гиорги Турдзиладзе, Михеил Беришвили, Тадеус Мекфеден, Гога Битадзе.

Словенија

Жига Самар, Алексеј Николић, Клемен Препелич, Мајк Тоби, Јака Блажич, Грегор Хроват, Жига Димец, Зоран Драгић, Бине Препелич, Грегор Глас, Јакоб Чебашек и Лука Дончић.

Венецуела

Јоханер Сифонтес, Гарли Сохо, Ксандер Урбина, Абдреас Мареро, Хорнан Замора, Фабрицио Пугилити, Анхело Сиснерос, Ентони Перез, Хозе Матеран, Нестор Колменарес, Винди Гратерол, Енрике Медина

 

Зеленортска Острва

Патрик Мендеш, Шејн Де Роса, Андерсон Кореа, Иван Алмеида, Жоел Алмеида, Кевин Коронел, Жоао Гомес, Кенеди Мендес, Патрик Спенсер, Валтер Еди Таварес, Кевен Гомес.

 

ГРУПА Г

Бразил

Марсело Уертас, Јаго Матеус, Раул Нето, Џорџ де Паула, Витор Бените, Гиљерме Сантош, Леонардо Мајндл, Лукас Дијас, Бруно Кабокло, Тим Соареш, Фелипе дос Ањос и Кристијано Фелисио.

Иран

Хамед Хадади, Арсалан Каземи, Нехнам Јакчали, Сина Вехади, Навид Резаифар, Сајад Мађајеки, Мохамед Амини, Хасан Али Акбари, Меисам Мирзеи, Џалал Агмири, Матин Агајанпур, Петер Григориан.

Обала Слоноваче

Сулејман Диабате, Асемиан Муларе, Базумана Коне, Нисре Зузуа, Мексен Дадие, Мик Фофана, Шарл Абуо, Жан Филип Дали, Седрих Бах, Вефеса Фофана, Амаду Сидибе, Патрик Тапе

Шпанија

Алберто Дијаз, Хуан Нуњез, Серхио Љуљ, Дарио Брисуела, Руди Фернандес, Алекс Абринес, Виктор Клавер, Жоел Пара, Хуанћо Ернангомес, Санти Алдама, Вили Ернангомес, Усман Гаруба

 

ГРУПА Х

Француска

Еван Фурније, Руди Гобер, Никола Батум, Нандо Де Коло, Гершон Јабуселе, Ели Окобо, Исаија Кординије, Јакуба Утара, Матијас Лесор, Тери Тарпи, Мустафа Фал, Силван Франсиско.

Канада

Кајл Александер, Никел Александер Вокер, Ар Џеј Берет, Лугуенц Дорт, Тре Бел Хејнс, Дилон Брукс, Кени Чери, Зек Едеј, Мелвин Еџим, Шеј Гилџес Александер, Кели Олиник , Двајт Повел, Фил Краб, Томас Скраб.

Летонија

Родионс Куруц, Кристерс Зорикс, Артурс Загарс, Артурс Куруц, Давис Бертанс, Даирис Бертанс, Роландс Смитс, Артурс Страутинс, Клавс Каварс, Аигарс Скеле, Андрејс Гразулис, Анзелс Пасецникс.

Либан

Ваел Аракји, Али Мансур, Јад Калил, Али Мезер, Амир Сауд, Карим Зенун, Сергио Дарвич, Марк Кури, Хајк Гиокчиан, Карим Езедин, Али Хајдаур, Омари Спелман.

 

Распоред и сатница

25. август

Ангола - Италија, 10.00

Финска - Аустралија, 10.00

Мексико - Црна Гора , 10.45

Летонија - Либан 11.15

Доминикана - Филипини 14.00

Њемачка - Јапан 14.10

Египат - Литванија 14.30

Канада - Француска 15.30

 

26. август

Јужни Судан - Порторико 10.00

Зеленортска Острва - Грузија 10.00

Јордан - Грчка 10.45

Иран - Бразил 11.45

Словенија - Венецуела 13.30

Србија - Кина 14.00

САД - Нови Зеланд 14.45

Шпанија - Обала Слоноваче 15.30

 

27. август

Италија - Доминикана 10.00

Аустралија - Њемачка 10.30

Црна Гора - Египат 10.45

Либан - Канада 11.45

Филипини - Ангола 14.00

Јапан - Финска 14.10

Литванија - Мексико 14.30

Француска - Летонија 15.30

 

28. август

Кина - Јужни Судан, 10.00

Венецуела - Зеленортска Острва 10.00

Нови Зеланд - Јордан 10.45

Обала Слоноваче - Иран 11.45

Грузија - Словенија 13.30

Порторико - Србија 14.00

Грчка - САД 14.45

Бразил - Шпанија 15.30

 

29. август

Њемачка - Финска 9.30

Ангола - Доминикана 10.00

Египат - Мексико 10.45

Либан - Француска 11.45

Аустралија - Јапан 13.10

Филипини - Италија 14.00

Црна Гора - Литванија 14.30

Канада - Летонија 15.30

 

30. август

Јужни Судан - Србија 10.00

Грузија - Венецуела 10.00

САД - Јордан 10.45

Обала Слоноваче - Бразил 11.45

Словенија - Зеленортска Острва 13.30

Кина - Порторико 14.00

Грчка - Нови Зеланд 14.45

Иран - Шпанија 15.30

Пласман на шампионатима

1950 - Аргентина, САД, Чиле

1954 - САД, Бразил, Филипини

1959 - Бразил, САД, Чиле

1963 - Бразил, Југославија, СССР

1967 - СССР, Југославија, Бразил

1970 - Југославија, Бразил, СССР

1974 - СССР, Југославија, САД

1978 - Југославија, СССР, Бразил

1982 - СССР, САД , Југославија

1986 - САД, СССР, Југославија

1990 - Југославија, СССР, САД

1994 - САД, Русија, Хрватска

1998 - Југославија, Русија, САД

2002 - Југославија, Аргентина, Њемачка

2006 - Шпанија, Грчка, САД

2010 - САД, Турска, Литванија

2014 - САД, Србија, Француска

2019 - Шпанија, Аргентина, Француска

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана