Оливер Стевић, кошаркаш Гран Канарије, за “Глас Српске”: Трофеј Еврокупа круна каријере

Дарко Драгичевић
Оливер Стевић, кошаркаш Гран Канарије, за “Глас Српске”: Трофеј Еврокупа круна каријере

ГРАН КАНАРИЈА – Освајање Еврокупа је круна досадашње каријере Оливера Стевића, кошаркаша који је, између осталог, наступао за Игокеу и Црвену звезду.

Искусни кошаркаш је као капитен примио признање од Дејана Бодироге, а његов тим је побједом над Турк Телекомом 71:67 обезбиједио учешће у Евролиги наредне сезоне.

Освајање Еврокупа је највећи успјех шпанског клуба, а Стевићу је припала та част да као капитен први подигне трофеј.

- Пресрећан сам због освајања Еврокупа. Ово је круна моје каријере. Дефинитивно најдражи, али и највећи трофеј који сам освојио и на крају могу рећи да се исплатио квалитетан рад са пуно одрицања. Освојен трофеј, изборен пласман у Евролигу на домаћем паркету. Мени је као капитену припала велика част да подигнем пехар у овом такмичењу. Заиста је привилегија да сам као странац добио улогу капитена. То само показује да сам кроз толике године играња у Шпанији стекао поштовање свих и срећан сам због тога. Подићи пехар, уписати се у историју клуба сигурно је успомена за читав живот . Поносан сам на читаву екипу и оно што смо показали - истакао је Стевић у разговору за “Глас Српске”.

Овај тријумф није само највећи успјех српског кошаркаша, већ и шпанског клуба.

- Тако је. Ово је први европски трофеј за било који спортски колектив на Гран Канарији. Невероватан осећај и славље након трофеја. Дан након освајања Еврокупа стално смо били на пријемима, а затим је организована и главна прослава са навијачима. Полако почињемо да будемо свесни шта смо направили и какав је ово резултат – рекао је Стевић.

А честитке стижу са свих страна.

- Ух, добио сам их заиста пуно. Од бивших саиграча, тренера, до чланова управа. Не бих никог да издвајам, драго ми је због свих који су се сетили и мени то показује да сам оставио траг у бившим клубовима и код саиграча.

Шпански клуб је ове сезоне поставио и рекорд. Наиме, они су до трофеја дошли након 13 побједа на домаћем паркету.

- Борили смо се целе сезоне да имамо предност домаћег паркета и то се показало као кључно. Трећа утакмица против Турк Телекома, све победе и свака утакмица је била иста где су се они враћали из минуса, претили. Међутим ми смо успевали да дођемо до тријумфа - јасан је крилни центар.

Стевић је јако желио трофеј у овом такмичењу. Већ је два пута заустављан у полуфиналу. Први пут са Андором 2019. године, а затим је поражен и у полуфиналу 2021. године.

Прошле сезоне Гран Канарија је заустављена у четвртфиналу, а сви играчи су сматрали да су пропустили велику шансу. Ове године су успјели да све надокнаде.

- Прошле сезоне смо поражени у четвртфиналу након драматичног меча. Већина играча је остала у овој сезони, дошао је нови тренер и искрено на почетку нисмо веровали да можемо да дођемо до краја. Потајно смо се надали да можемо да направимо искорак. Ипак, како је такмичење кренуло створили смо одличан тим и кренули са добрим радом. То нам је на крају донело сигурност. На домаћем паркету није било грешке и на крају смо исписали историју клуба - присјећа се капитен Шпанаца.

Гран Канарија је већ учествовала у Евролиги у сезони 2018/19 гдје је имала скор од осам побједа и 22 пораза. Ипак, сви сматрају да су сад научили лекцију из те сезоне и да ће у наредној сезони играти значајнију улогу. Ускоро ће бити позната и судбина српског кошаркаша.

- Потписао сам уговор на две године, с тим да је друга сезона опциона и одлука је на клубу. Они могу да ме отпусте или да активирају наставак сарадње. Искрено, у овом моменту славља верујем да нико у клубу и не размишља о томе, нити ја размишљам. У овим тренуцима само тренутно уживам, тако да се тиме не замарам. Што се тиче учешћа у Евролиги, они имају то негативно искуство и верујем да су научили лекцију. Очекујем да Гран Канарија има квалитетан састав, који ће имати шта да покаже у Евролиги, без обзира да ли ћу ја бити у тиму. Наравно ту ће фактор бити и путовања, јер знате где се мој клуб налази и да ће сваки тим морати да дође код нас - јасан је Оливер.

Екипа која је заустављена у четвртфиналу прошле године добила је правог вођу. Сјајни бивши словеначки плејмејкер Јака Лакович, који је имао одличну играчку каријеру, сјео је на клупу Гран Канарије и повео тим ка трофеју. Стевић истиче значајну улогу тренера, који је играчима донео велику дозу самопоуздања, а уз то показао велики потенцијал.

- Ово је тек четврта сезона у којој тренер Јака Лакович ради самостално као шеф струке. Донео је заиста одличне ствари и новитете којима сам изненађен. Он је млад тренер са богатом играчком каријером, имао је од кога да научи све, јер је током каријере играо у врхунским тимовима и радио са врхунским стручњацима. Оно што је код њега веома битно је да има тај менталитет победника и јасне замисли. Изненадио ме заиста неколико пута својим поставкама и тактичким замислима и показао да је сјајан потенцијал. Од нас је створио један заиста сјајан тим у којем нема истакнутог појединца већ је све подређено екипи. Из таквог система увек неко искочи - објаснио је кошаркаш Гран Канарије.

Шпански тим је сваке сезоне напредовао. Након одличних наступа у ФИБА лиги шампиона, четвртфинала Еврокупа стигли су и до трофеја

-  Освојени трофеј је пре свега последица доброг рада свих нас од играча, стручног штаба до управе која је знала да сачува окосницу екипе и да је надогради новим квалитетним тренером и појединим играчима. Ово је историјска година за клуб, али након овог славља се ништа неће променити. Наставићемо да се спремамо за наставак првенства. У клубу се тачно знају сва права и обавезе, управа ради одличан посао тако да су за мене ови успеси донекле и очекивани кад се зна како смо и колико напорно тренирали да бисмо дошли до трофеја – додао је бивши играч Игокее.

Стевић је током каријере промијенио бројне клубове, али чини се да му Шпанија најбоље одговара.

- Свакако да ми одговара менталитет људи и оно о чему сам раније говорио то планирање. За мене је на почетку кад сам дошао у Шпанију био шок када се пораз заборави буквално након утакмице. Уради се анализа види се да ли је екипа дала максимум и живот иде даље. Они на спорт гледају другачије, него ми где се трагично доживљава сваки пораз. Код њих је битно само извући поуку из пораза. Шпанци су генерално спортска нација и не чуде њихови добри резултати не само у кошарци већ и у осталим спортовима. Живети у овој земљи је заиста уживање, све ми одговара тако да не чуди што сам најдуже остао овде – додао је на крају Стевић.

Игокеа је на правом путу

Током богате каријере Стевић је кратко носио и дрес Игокее.

- Тренутно се највише чујем са директором Вуком Радивојевићем, с којим сам заједно играо у Звезди. Та сезона у Игокеи је била чудна. Знамо да смо на почетку сезоне остали без тренера Трифуновића који је имао удар, затим смо доживели неке поразе на једну лопту и нисам се дуго задржао. Али, клуб је показао снагу. Идућих сезона се дигао и играо значајну улогу у ФИБА Лиги шампиона, као и АБА лиги. Оно што ми се највише свиђа је тај рад са младима који ће дати резултат у будућности. Афирмисали су неколико младих играча у ранијим сезонама, сад окупљају таленте. Јуниори су освојили ФИБА Лигу шампиона, тако да сматрам да је клуб на правом путу - поручио је Стевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана