Огњенка Јовичић завршила FIBA Europe Coaching Certificate Program

Милан Зубовић
Огњенка Јовичић завршила FIBA Europe Coaching Certificate Program

ГРАДИШКА - Кошаркашки тренер из Градишке Огњенка Јовичић завршила је образовни програм FIBA FECC (FIBA Europe Coachnig Certificate Program) којег је започела 2021. године.

Јовичићева је власник Лидера из Градишке гдје као тренер с млађим категоријама ради осам година.

- Програм је осмишљен тако да прати цјелокупан развој играча. Стартујемо са У16 првенством Европе, затим идемо на У18 и У20 и сва предавања била су у склопу тих шампионата. У мањим групама од шест до девет чланова три године смо имали предавања и дискусије с менторима. Пратили смо утакмице и имали задатке везане за мечеве. У првој години имали смо задатак да направимо скаутинг једног играча, у другој скаутинг цијелог тима те да то одмах презентујемо други дан након утакмице баш као да смо сами учесници на првенству. Прве године био је реферат, друге нека врста дипломског рада, а треће писани и усмени испит на терену. Било је тешко ускладити све то, али уједно и изазов којег сам завршила с великом радошћу и задовољством - изјавила је Јовичићева.

Ментори су били велика имена из свијета кошарке током три године студијског програма.

- Не можете остати равнодушни када видите ко све предаје. Ту су били Светислав Пешић, Пабло Ласо, Ненад Трунић, Арик Шивек, Брајан Беђоли, Јасин Алтај, Даворин Анић, Педро Мартинез... Неки од њих су радили само с омладинским категоријама, а неки само са сениорима па су преносили своја искуства. Говорили су о томе како да водите играча или екипу узраста до 16 или 18 година, односно како да образујете кошаркаша кроз моторичке активности па до менталног тренинга. Посебно је било предавање како радити с екипом до 20 година коју чине формирани сениори, када се с технике више окреће ка тактици - додала је Јовичићева.

Она је први тренер из Републике Српске која је постала дио FIBA образовног програма на приједлог матичног савеза, а било је 60 полазника из више од 50 земаља свијета док је поред ње још 43 добило диплому.

- Програм је свеобухватан и много тога се може научити, али не може се све знати јер се кошарка мијења из године у годину као и трендови везани за њу. Ипак, можете промијенити угао гледања на кошарку. Након одрађеног програма много више видите детаље и знате гдје да тражите одговоре те да видите своје грешке. Током прве године било ми је тешко радити скаутинг једног играча, али сам се брзо привикла па у трећој години гледате и играче на клупи као и тренера истовремено - рекла је Јовичићева.

Слаба заинтересованост

Њена жеља је да што више тренера из Републике Српске прође исти програм.

- Завршила сам овај програм јер сам се сама распитивала о њему и жељела да будем дио тога. Проблем код нас лежи у томе што многи тренери нису информисани о томе, а вољела бих да то дође до њих и да буде већи број оних који су прошли то образовање - истакла је Јовичићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана