Нови систем такмичења на Олимпијским играма, усред турнира опет жријеб

ГС
Foto: КСС

Да ли знате по ком систему се игра кошаркашки турнир на Олимпијским играма у Паризу? Ево све о новом систему који је актуелан и овог љета.

Кошаркашка репрезентација Србије коначно је сазнала против кога све игра на Олимпијским играма овог љета. Одавно су већ знали да су у нашој групи "Ц" Сједињене Америчке Државе и Јужни Судан, а након квалификационог турнира у Сан Хуану - придружио им се и Порторико. Сви су мислили да далеко веће шансе имају Италија и Литванија, међутим на крају су европски великани положили оружје пред храбром четом са карипског острва.

Укупно 12 земаља бориће се за златну медаљу на Олимпијским играма, па су тако у групи "А" још Аустралија, Грчка, Канада и Шпанија, док су у "Б" Француска, Њемачка, Јапан и Бразил. Србија се такмичи у поменутој "Ц" групи и већ зна да ће прво играти у Лилу 28. јула игра против САД, па 31. јула против Порторика и за крај прве фазе са Јужним Суданом 3. августа.

С обзиром да "орлови" нису играли на претходним Играма, важно је подсјетити и да је систем такмичења промијењен. Из сваке групе пролазе по двије најбоље првопласиране екипе и двије најбоље трећепласиране. Ту ће се наравно гледати укупан број освојених поена, па кош-разлика и број постигнутих поена, а затим слиједи нови жријеб.

Након такозване "прелиминарне фазе" турнира поново ћемо имати жријеб који је уведен због ранијих навика репрезентација да након добрих игара "забораве" да играју кошарку како би у даљој фази избјегли Американце. Тако ће екипе бити подељене у четири шешира од по двије екипе и то по сљедећем систему који делује компликовано, али је ФИБА инсистирала на њему како би се спријечила било каква договарања:

Шешир "Д": Двије најбоље првопласиране екипе
Шешир "Е": Најслабији првопласирани и најбољи другопласирани
Шешир "Ф": Два слабије пласирана другопласирана тима групне фазе
Шешир "Г": Два најбоље пласирана трећепласирана тима групне фазе
Битно је напоменути и да тимови који су били у истој групи не могу да буду извучени у четвртфиналу, односно да ће тако најбоље пласирани (шешир "Д") играти против најслабије пласираних (шешир "Г"). Аутоматски, то значи да ће они из шешира "Е" бити извучени против оних из шешира "Ф".

Како ће изгледати костур такмичења? Најбоље екипе (шешир "Д") не могу да се састану до финала, док је могућа "реприза" мечева у полуфиналу, рецимо Србије и САД. Наравно, све зависи од жријеба који ће се одржати послије прве фазе турнира, а друга се игра у Паризу.

КОГА СРБИЈА ШАЉЕ НА ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ У ПАРИЗУ?

На списку играча селектора Светислава Пешића налази се 16 кошаркаша: Василије Мицић, Алекса Раданов, Алексеј Покушевски, Богдан Богдановић, Никола Јовић, Никола Јокић, Марко Гудурић, Вања Маринковић, Огњен Добрић, Филип Петрушев, Никола Милутинов, Душан Ристић, Алекса Аврамовић, Огњен Јарамаз, Дејан Давидовац и Урош Плавшић, пише Мондо.

Дакле, четворица су прекобројни, а селектор Пешић је објаснио када ће донијети коначну одлуку око списка: "Као и сваке године, то је и за мене важно, али ја то не знам. Врло је тешко да могу било шта на ту тему да кажем од онога што се апсолутно зна, а то значи до пред сам одлазак. Зна се да 24. јула ујутру идемо за Лил, волио бих да се то раније деси, али вјероватно прије тога нећемо одредити 12 играча", рекао је Пешић.

Такође, селектор је апострофирао да су Канада, САД и Француска највећи фаворити на Олимпијским играма: "Пуно ће зависити од тима који ће бити наш противник у групи, јер ће нам он отворити даље са ким ћемо да играмо у четвртфиналу. Знам да су наши медији и навијачи фокусирани на наше утакмице против Американаца, ја нисам, а јесам на сваку другу утакмицу. Ово је најјачи олимпијски турнир у историји, јер игра 12 екипа, од којих су 10 кандидати да подијеле три медаље. За златну медаљу су апсолутни фаворити Американци, Канађани и Французи, не јер су домаћини, него јер имају изврстан квалитет. Остали, укључујући и Србију, имају своју шансу. Од нас зависи да узмемо судбину у своје руке, да се добро припремимо, али Олимпијске игре нису наравно само за то да учествујемо, већ и нешто да направимо и свака медаља коју тамо освојимо је златна. То је јасно и мени и играчима и о томе сви размишљамо", рекао је Пешић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана