Нове промјене у елитном рангу кошарке у БиХ: Укинут плеј-оф и Лига за опстанак

Г.С.
Нове промјене у елитном рангу кошарке у БиХ: Укинут плеј-оф и Лига за опстанак

БАЊАЛУКА - Наредна сезона кошаркашке Лиге БиХ донијеће измијењен систем такмичења у завршници, сазнаје “Глас Српске”.

Наиме, Управни одбор Кошаркашког савеза БиХ укинуо је плеј-оф и одлучио да шампион буде познат након десет одиграних кола у Лиги шест, док уједно неће бити играна ни Лига за опстанак.

Првак ће бити она екипа која заузме прво мјесто на табели на основу броја бодова, док ће на основу даљег пласмана клубови стећи право наступа у АБА 2 лиги. Клубови су били против доигравања, јер се тиме улази у шести мјесец календарске године, што значи исплату још једне плате играчима, а то представља велику ударац за буџете екипа. Колико ће клубова заиграти у елитном разреду и даље је непознаница. Прошле сезоне у лигашком дијелу наступило је 12 тимова, док је сада могуће да тај број буде повећан на 14. Ипак то све треба узети са резервом, јер они клубови који су из нижих лига стекли право наступа знају да одустану од играња у вишем рангу. Њима је дат рок да се изјасне па ће тек онда бити јасно колико ће екипа бројати елитни ранг.

Јахорина као шампион Републике Српске већ се спрема за Лигу БиХ, док су прваци КС Херцег-Босне постали кошаркаши Мостара, а у Систему А најбоља је била екипа Радничког из Горажда. Уколико сви клубови прихвате наступ у вишем рангу, онда ће их бити 14, јер је прошле сезоне њих 11 опстало па уз ова три се долази до тог броја.

Уједно биће укинута и Лига за опстанак која је играна прошле сезоне, а поједини клубови су се бунили што је морају играти првенствено због тога што је то нови ударац на њихове буџете.

Након што су прошле сезоне одиграна 22 кола, такмичење је било подијељено на Лигу шест за првака коју је играло пет првопласираних тимова и Игокеа те Лигу за опстанак у којој су се такмичили тимови пласирани од седмог до 12. мјеста. Као посљедњи завршио је Приједор - Спартак, који је највећи губитник, јер је испао из такмичења, иако је прославио опстанак. Наиме, Приједорчани су сматрали да се само гледа међусобни скор из Лиге за опстанак, гдје су били бољи од Посушја, али је КС БиХ врло брзо појаснио да се гледају све утакмице те сезоне по чему су Посушаци били бољи, јер су славили три пута.

Спарс

Велики губитник из прошле сезоне је и Спарс, који је заузео шесто мјесто на табели након лигашког дијела такмичења. Како је првих пет клубова са Игокеом играло Лигу шест, а од седмог до 12. мјеста Лигу за опстанак сарајевски тим није наступио ни у једном од ова два такмичења па је сезону завршио у марту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана