Нова сезона НБА лиге почиње ноћас: Србија са седам адута

Приредио: Милан Зубовић
Нова сезона НБА лиге почиње ноћас: Србија са седам адута

ЊУЈОРК - Седам кошаркаша и један тренер браниће част Србије у најјачој лиги свијета која почиње ноћас утакмицом Денвера и Лос Анђелес Лејкерса од 1.30 часова.

Српски број један, али и цијеле НБА лиге Никола Јокић кренуће у одбрану титуле коју су његови Нагетси прошле сезоне освојили први пут. Двоструки МВП такмичења којем је то признање измакло прошле сезоне одмарао је цијело љета и сада спреман чека нове изазове који ће бити далеко тежи него је то био случај раније.

Шампионска екипа остала је на окупу, отишли су Сули Бум, Ендрју Фанк, Арман Френклин, Брајс Вилис, Амида Брајма и Џаморко Прикет који нису имали запаженију минутажу. Уз Јокића главне узданице биће Џамал Мареј, Мајкл Портер, Арон Гордон, док је продужен уговор са Зиком Нађијем. У стручном штабу Мајка Мелоуна и даље ће бити Огњен Стојаковић.

Поново ће Србија имати тандем у НБА лиги, овај пут у Оклахоми гдје је Алексеј Покушевски већ старосједилац и ово ће му бити четврта сезона док је Василије Мицић са 29 година дебитант. Мицић је драфтован чувене 2014. године када су поред њега изабрани Јокић, Богдановић и Немања Дангубић и стиже као двоструки МВП Евролиге који би требало да се докаже и међу најбољима на свијету. Психички је довољно стасао да може играти на највишем свјетском нивоу. За разлику од њега, млађи Покушевски поново има проблема са повредама и мучи се да ухвати ритам, мада је на неким мечевима знао да покаже неоспорни таленат.

Поред Мицића Србија има још једног дебитанта на највећој сцени. Ријеч је о Филипу Петрушеву који се током љета изборио за уговор у Филаделфији, гдје је прво име Џоел Ембид којег ће мијењати на центарској позицији. Прошлосезонски члан Црвене звезде освојио је сребрну медаљу на Свјетском првенству прошлог љета па је са доста самопоуздања стигао у САД. Сребром из Маниле може да се похвали и његов саиграч Никола Јовић којем ће ово бити друга сезона у НБА лиги. Прве је одиграо 15 утакмица, махом на почетку сезоне, да би екипи поново био прикључен у плеј-офу те је добио неколико минута у великом финалу против Денвера. Прогнозирају му да ће ове сезоне имати далеко већу минутажу у Хиту. Један од носилаца игре Атланте и даље ће бити Богдан Богдановић који је још у марту потписаонови четворогодишњи уговор са Хоуксима. Заједно са Тре Јангом, Клином Капелом, Садиком Бејом и Дежонтеом Марејом покушаће проћи даље од четвртфинала плеј-офа, гдје их је прошле године поразио Бостон.

Бобану Марјановићу биће ово 13. сезона у најјачој лиги свијета гдје се он помирио са епизодном улогом коју добро наплати. Нови једногодишњи уговор са Хјустоном потписан је прије мало више од мјесец дана према којем ће зарадити 2,8 милиона долара.

Част тренерске струке браниће Дарко Рајаковић који је средином јуна именован за тренера Торонта. Чачанин је постао други Србин након Игора Кокошкова који ће самостално водити једну НБА франшизу. Пред њим је деликатан задатак и требало би да развије тим који би се укључио у борбу за врх табеле Источне конференције, што ће бити веома тешко са оскудним играчким кадром, а сви би жељели да поново буду доминантни као 2019. када су освојили једину НБА титулу.

Када су у питању главни фаворити за освајање шампионског прстена ту се истичу Денвер као актуелни шампион, Лос Анђелес Лејкерси, Голден Стејт, Феникс, Мајами, Бостон, и Милвоки.

Лејкерси желе корак напријед у односу на прошлу сезону када су из плеј-ин стигли до финала Запада. Леброн Џејмс и Ентони Дејвис уз помоћ “сељачког Кобија”, како медији зову Остина Ривса, те Руија Хачимуру и Кристијана Вуда биће трвд орах свима.

Феникс има велику жељу да се домогне прстена, а наде у то полажу у тандем Кевин Дурент - Девин Букер. Уколико тренер Френк Вогел, који има титулу са Лејкерсима из 2020, успије смирити сујету биће озбиљан конкурент свима.

Ако буду здрави Стеф Кари и Клеј Томпсон Голден Стејт може много иако је овај легендарни двојац већ у финим играчким годинама. Уз њих ту је и Дрејмонд Грин, Крис Пол, Ендрју Вигинс, Дарио Шарић те Усман Гаруба које са клупе води Стив Кер па је за очекивати бар полуфинале плеј-офа, а ако хемија у тиму буде добра онда и много више. Дејан Милојевић и даље је асистент Керу у екипи “ратника златне државе”.

Занимљиво ће бити и на Истоку. Мајами је прошле сезоне догурао до великог финала и то из плеј-ина, иако у свом саставу није имао суперстара што значи да је Ерик Сполстра одлично сложио екипу. Жељели су да доведу Дејмијана Лиларда који би унаприједио њихову игру, али нису успјели у томе, мада ће бити озбиљан такмац. Велику битку у финалу Истока водили су са Бостоном против којег су водили са 3:0, а Селтиксе стигли до изједначења. Ипак, мајсторица је припала тиму са Флориде, која је показала психолошку стабилност. Искуснији су за једну сезону и могли би поново да далеко догурају. Партије Џејлена Брауна и Џејсона Тејтума неће бити под знаком питања, али ће Ал Хорфорд, Џру Холидеј, Кристапс Порзингис и саиграчи морати да буду много бољи за бољи резултат.

Шампион из 2021. године направио је велики посао током љета. Јанису Адетокумбу и Крису Синглтону придружио се Дејмијен Лилард који је након 11 година напустио Портланд јер жели да се бори за НБА прстен. Ту је и нови тренер Адријан Грифин који је био помоћник Ника Нурса у Репторсима 2019. када су освојили титулу.

Сан Антонио је изабао Виктора Вембанјаму као првог пика око којег ће искусни тренер Грег Поповић градити нови тим Спарса. Ове године не треба много очекивати од њих, али већ идуће би могли да озбиљно угрозе остале тимове на Западу.

  • > Кошаркаш Мемфиса Стивен Адамс пропустиће цијелу идућу сезону због операције кољена. Адамс је био ван терена од средине јануара због повреде задњих укрштених лигамената кољена.
  • > Израелски кошаркаш српског поријекла Дени Авдија потписаће нови четворогодишњи уговор са Вашингтоном вриједан 55 милиона долара.
  • > Тренер Филаделфије Ник Нурс спреман је да игра без Џејмса Хардена који је у сукобу са управом клуба, али је и даље његов члан јер није трејдован.
  • > Члан Голден Стејта Дрејмонд Грин добио је дозволу љекара да почне да тренира са тимом након што је прије неколико седмица на тренингу угануо лијеви скочни зглоб.
  • > Четвороструки НБА шампион Андре Игуадала завршио је играчку каријеру након 19 година. Био је девети пик 2004. године и наступао је за Филаделфију, Денвер, Голден Стејт (два наврата) и Мајами.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана