НБА драфт: Никола Топић 12. пик, изабрао га један од најбољих тимова!

Спортал
НБА драфт: Никола Топић 12. пик, изабрао га један од најбољих тимова!

Млади српски кошаркаш и првотимац Црвене звезде Никола Топић изабран је ноћас као 12. пик на овогодишњем НБА драфту од стране Оклахоме Сити Тандера!

Топић је пао за неколико позиција због повреде кољена са којом има проблема од почетка године, јер од јануара није био у правом такмичарском ритму, али то није зауставило огромно интересовање у НБА за суперталентованим плејмејкером, преноси Спортал.

Топић је прије повреде кољена био пројектован међу пет и десет најбољих пикова, а био је чак и у игри за прва три мјеста. Нажалост, то се није догодило...

;

Другу годину заредом Французи су имали првог пика - Закари Рисашер је први изабран и играће у Атланти са Богданом Богдановићем.

Досадашњи кошаркаш Асвела, који је прошле сезоне играо на позајмици у Бургу, четврти је кошаркаш ван америчког континента који је биран са врха листе на драфту. Прије њега су ту били Виктор Вембањаме прошле године као први пик Сан Антонија, Андреа Барњани 2006. године када га је бирао Торонто и Јао Минг 2002. (Хјустона).

На другом мјесту нашао се још један Француз Алекс Сар. Суперталентовани центар се сели у Вашингтон Визардсе који су имали право другог пика.

Хјустон је као трећег пика узео талентованог шутера Рида Шепарда, студента универзитета Кентаки.

Са четвртог мјеста Сан Антонио није узео Николу Топића, али се одлучио за плејмејкера Јукона Стефона Кесла.

Погледајте и како је изгледао тренутак када је Топић изабран.

 

Nikola Topic is selected 12th overall by the @okcthunder in the 2024 #NBADraft presented by State Farm!

Watch on ABC & ESPN. pic.twitter.com/dA4mpsyyKO

— NBA (@NBA) June 27, 2024

 

НБА ДРАФТ 2024

1. Закари Ризаше (крило, Атланта Хокс)

2. Алекс Сар (центар, Вашингтон Визардс)

3. Џеф Шепард (бек, Хјустон Рокетс)

4. Стефон Кесл (плејмејкер, Сан Антонио Спарс)

5. Рон Холанд (крило, Хјустон Рокетс)

6. Тиђан Салон (крило, Шарлот Хорнетс)

7. Донован Клинген (центар, Портланд Трејлблејзерс)

8. Роб Дилингем (плејмејкер, Сан Антонио Спарс, трејдован касније у Минесоту)

9. Зек Иди (центар, Мемфис Гризлис)

10. Коди Вилијамс (крило, Јута)

11. Матас Бузелис (крило, Чикаго Булс)

12. Никола Топић (плејмејкер, Оклахома Сити Тандер)

13. Девин Картер (бек, Сакраменто Кингс)

14. Карлтон Баб Керингтон (плејмејкер/бек, Вашингтон Визардс, пик преко трејда са Портландом)

15. Келил Вер (центар, Мајами Хит)

16. Џаред Мекејн (бек, Филаделфија Севентисиксерс)

17. Долтон Кнехт (крило, Лос Анђелес Лејкерс)

18. Тристан Да Силва (крило, Орландо Меџик)

19. Џакоби Волтер (бек, Торонто Репторс, пик преко Индијане)

20. Џејлон Тајсон (крило, Кливленд Кавалирс)

21. Ив Миси (центар, Њу Орлеанс Пеликанс)

22. Дерон Холмс (крилни центар, Денвер Нагетс, трејд преко Финикс Санса)

23. Еј Џеј Џонсон (бек, Милвоки Бакс, пик преко Њу Орлеанса)

24. Кајшон Џорџ (бек, Вашингтон Визардс, пик кроз трејд са Њујорк Никсима)

25. Паком Дадије (крило, Њујорк Никс)

26. Дилон Џонс (крило, Њујорк Никс, трејдован касније у Оклахому)

27. Теренс Шенон (бек, Минесота Тимбервулвс)

28. Рајан Дан (крило, Финикс Санс, пик преко трејда са Денвером)

29. Ајзеа Колије (плејмејкер, Јута Џез)

30. Бејлор Шајерман (бек, Бостон Селтикс)

Једини Србин у Топ 10

Србија није добила још једног кошаркаша у Топ 10 на НБА драфту, па Дарко Миличић остаје једини са избором у десет најбољих и послије кошаркашке лутрије 2024. године.

Никола Топић је стао на подијељено друго мјесто највише рангираних српских кошаркаша у историји НБА драфта заједно са Владимиром Радмановићем кога је Сијетл 2001. године бирао такође са 12. мјеста.

Млади кошаркаш Звезде иза себе је оставио једног од најбољих српских играча свих времена Предрага Стојаковића. Он је на чувеном драфту 1996. године, једном од најјачих у историји кошарке, биран са 14. мјеста од стране Сакраменто Кингса.

 

Следећи је Алексеј Покушевски - 17. пик са драфта 2020. године, када је био избор Минесоте, па онда трејдован у Оклахому.

Са 19. мјеста Јута је 2003. године “узела” Сашу Павловића.

На 24. мјесту је 2002. године Ненада Крстића бирао Њу Џерси Нетс у којем је остао четири године (2004-2008), као 26. пикови бирани су Владе Дивац давне 1989. године од стране Лос Анђелес Лејкерса, односно Никола Милутинов 2015. године, али никада није заиграо у Сан Антонио Спарсима.

На диоби 27. мјеста завршили су Богдан Богдановић и Никола Јовић. Капитен Србије је преко Финикса, која је тада имала пик Индијане, 2017. стигао касније у Сакраменто, док је Јовић изабран од стране Мајамија.

Немању Бјелицу је 2010. узео Вашингтон као 35. пика, а са истог мјеста Бостон је узео Радета Загорца шест година касније, али је затим пребачен у Мемфис. Милоша Вујанића је 2002. узео Њујорк са 36. мјеста.

Свакако најбољи избор, можда чак и у историји НБА лиге, је избор Николе Јокића са 41. позиције. Српски центар је у Денверу постао франшизни играч, троструки МВП, најкориснији играч финала и НБА шампион.

На драфту су својевремено изабрани још и Коста Перовић (38. пик 2006. - Голден Стејт), Тристан Вукчевић (42. пик 2023. - Вашингтон), Предраг Даниловић (43. пик 1992. - Голден Стејт), Миле Илић (43. пик 2005. - Њу Џерси), те Предраг Дробњак, Филип Петрушев, Игор Ракочевић, Василије Мицић, Тадија Драгићевић, Немања Дангубић, Жељко Ребрача, Младе Шекуларац, Огњен Јарамаз, Милован Раковић, Лука Митровић, Вања Маринковић...

Још један српски кошаркаш је нашао своје место на листи: Никола Ђуришић је према процјенама позициониран на 50. мјесто. То је пет мјеста боље од позиције која се предвиђа Бронију Џејмсу, сину живе легенде НБА лиге Леброна Џејмса.

Сва је прилика да ће Ђуришић, који је имао сјајну сезону у Меги, бити изабран у другом кругу драфта, који је ће бити одржан сутра.

Аналитичар ESPNН Џонатан Џивони, један од водећих драфт експерата у САД, Николу Топића је у посљедњим процјенама смјестио је на десету позицију НБА драфта.

Требало је да Спарси имају два пика у првих десет - четвртог и осмог - па није било искључено да дође до трејда или размjене пикова, па да Топић чак и заигра са Виктором Вембањамом, француским феноменом којег је Сан Антонио прошлог qета “покупио” као првог пика са драфта.

Србија је требало да има још три представника, али су Лука Богавац, Тимотеј Маловец и Богољуб Марковић одлучили да повуку своје пријаве за предстојећи НБА драфт, објавио је њихов менаџер Мишко Ражнатовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана