На помолу расплет такмичења у кошаркашкој Лиги БиХ: Српска са три клуба у АБА 2

Милан Зубовић
На помолу расплет такмичења у кошаркашкој Лиги БиХ: Српска са три клуба у АБА 2

БАЊАЛУКА - Република Српска идуће сезоне по први пут имаће три представника на Јадрану, Игокеу, Борац и Будућност.

Полуфиналисти кошаркашке Лиге БиХ наредне сезоне играће АБА лигу. Александровчани би требало да наступе у елитном рангу, а Бањалучани, Бијељинци и Широкобријежани требало би да буду дио другог разреда регионалног такмичења. Сходно пропозицијама такмичења, свака држава из бивше Југославије даје по два учесника АБА 2 лиге док Борд такмичења додјељује специјалне позивнице (вајлд кард) оним клубовима који су направили добар резултат прошле сезоне или су заинтересовани за наступ те финансијски и играчки могу да одговоре захтјевима лиге. Од ове сезоне у Лиги БиХ игра се плеј-оф умјесто Лиге шест за првака, а поред финала биће одиграна и утакмица за треће мјесто. На основу тога биће формиран коначан пласман који ће дати представнике у АБА. Очекивати је да Игокеа буде шампион, а онда би другопласирани и трећепласирани тим играли АБА 2 као директни учесници, а сходно ранијој пракси четвртопласирани требало да добије специјалну позивницу.

Према незваничним информацијама, Борац већ има договорен вајлд кард на основу сјајних партија прошлих сезона у АБА 2 лиги као и одлично организованих балон турнира, тако да би Будућност и Широки требало да буду дио истог такмичења.

Једино је питање да ли ће то осигурати путем пласмана на табели или ће добити специјалну позивницу, а одговор ће услиједити након полуфиналних обрачуна. Иначе, у полуфиналу Лиге БиХ састају се Игокеа - Будућност и Широки - Борац (први меч 6. маја, 20 часова). И овај дио такмичења игра се на двије побједе док ће финале бити играно на три.

Случај Леотар

Прошле сезоне Леотар је остао без наступа у АБА 2 лиги иако се у једном тренутку чинило да ће бити трећи представник БиХ, поред Широког и Спарса. БиХ је и тада давала два директна учесника АБА 2 лиге, а Широкобријежани и Сарајлије су то заслужили пласманом на табели лигашког дијела. Требињци су били пласирани иза ова два клуба, али према прописима АБА лиге позивницу је добио Борац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана