Милан Ђајић, иницијатор оснивања Кошаркашке лиге БиХ: Желимо боље услове за клубове

Милан Зубовић
Милан Ђајић, иницијатор оснивања Кошаркашке лиге БиХ: Желимо боље услове за клубове

БАЊАЛУКА - Предсједник Борца Милан Ђајић иницијатор је покретања Кошаркашке лиге БиХ која би замијенила досадашњу Лигу БиХ, такмичење које организује Кошаркашки савез.

Поводом тога већ је одржано неколико састанака представника клубова на којима је постигнут начелан договор за оснивање новог такмичења које би могло да почне већ од наредне сезоне, мада је јасно да има још много посла да буде урађено.

- Из неформалних разговора са челницима других клубова знам да постоји идеја за формирање Кошаркашке лиге БиХ и ја сам највише покренуо ту иницијативу. Одмах да јасно ставим до знања нико од нас није против Савеза или жели да га руши, већ желимо да створимо боље услове за такмичење свих узрасних категорија. Нема никаквих позадинских радњи и мислим да би то био корак напријед - изјавио је Ђајић за “Глас Српске”.

Према његовим ријечима подршку има од свих клубова из Републике Српске који су учесници Лиги БиХ, као и клубова ФБиХ.

- Први пут послије десет година састали су се представници клубова и у пријатној атмосфери причали смо о кошарци и јако ме изненадила њихова позитивност. Будућност није имала представника на састанку, али је пружила подршку баш као и Босна. Не правимо нову АБА лигу или неко такмичење које подсјећа на Кошаркашку лигу Србије (КЛС), већ нешто наше. Нисмо разговарали о систему и остаје да видимо у којем облику ћемо формирати правно лице, да ли ће то бити удружење или д.о.о. или нешто треће. Такмичење би почело већ од идуће сезоне, ако успијемо наћи директора лиге, спонзора и медијског спонзора - истакао је Ђајић.

Као један од разлога за оснивање новог такмичења наводи већу медијску покривеност која би се прије свега огледала у директним преносима утакмица на телевизији.

- Клубови дају Савезу око 600.000 марака и ништа нам не враћа. Ту мислим на стварање бољих услова за такмичење млађих категорија, ослобађање дијела котизације, лиценцирања или ослобађање плаћања службених лица, што би представљало велико растерећење. Не радимо ништа мимо правилника или закона и све је у складу са актима Савеза. Ићи ћемо у том правцу, ако КС не одговори на захтјеве које смо навели. Прије свега желимо да поведу рачуна од маркетингу, односно спонзорима. Жеља нам је да сви имамо користи, а не само да дајемо паре Савезу, док заузврат не добијамо ништа - навео је Ђајић.

Учесници

Према приједлогу у сезони 2023/24. у такмичењу КЛ БиХ учествовало би 13 клубова. То би били Игокеа, Широки, Борац, Спарс, Слобода, Босна, Леотар, Будућност, Славија, Промо, Посушје, Младост и Зрињски. С тим да би Игокеа играла само други дио првенства. Коначан пласман био би одређен тако што би се иза финалиста плеј-офа рангирали остали клубови зоне. Уколико је шампион лиге БиХ члан АБА лиге, пласман у АБА 2 остварио би финалиста плеј-офа, односно сљедећи клуб из лигашког дијела сезоне који је најбоље пласиран. Из КЛ БиХ испале би три посљедњепласиране екипе лигашког дијела које би замијенили побједници лига чланица КС Републике Српске, КС ХБ и КС Систем А.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана