Марко Станковић, помоћни тренер Бона, за “Глас Српске”: Нема времена за славље, слиједи Кемниц

Дејан Кондић
Марко Станковић, помоћни тренер Бона, за “Глас Српске”: Нема времена за славље, слиједи Кемниц

БОН - Тријумф кошаркаша Бона у ФИБА Лиги шампиона, чија је завршница играна у Малаги, одјекнуо је у европским кошаркашким круговима. Стари континент прича о играчима њемачког тима, али и стручном штабу на челу са првим тренером Томасом Исалом те његовим помоћником Марком Станковићем.

Млади српски стручњак био је важан дио ове приче. Десна рука финског шефа струке љетос је дошао у Бон управо на Исалово инсистирање и већ сада може да се похвали првим трофејом са тимом који је као првопласирани завршио лигашки дио сезоне у Њемачкој, испред Албе и Бајерна. Марко, који је четири године, од пет колико је у Њемачкој, био помоћник Исалу у још једном бундеслигашу Крајлсам Мерлинсима у разговору за “Глас Српске” истиче да је тријумф у полуфиналу био кључ успјеха у завршној представи.

- Утисци се лагано слежу, али требаће још времена да постанемо свесни какав смо успех направили. Велики посао обавили смо у полуфиналу против Уникахе, када смо надвладали и њих и огромну буку коју је стварала њихова публика. Та утакмица против домаћина и главног фаворита турнира нам је дала крила и додатно самопоуздање са којим иначе играмо читаву сезону, јер смо изгубили свега пет утакмица. У финалу је било условно речено лакше, иако смо добили јако озбиљну екипу, са преозбиљним тренером Александром Џикићем. Мислим да смо дефанзивно одиграли одлично. Нас већ вечерас од 19 часова чека Кемниц у првом сусрету четвртфинала њемачког плеј-офа, али се надамо да можемо направити следећи корак. Одмора, дакле, нема - у даху је рекао Станковић и додао:

- Дочек у Бону је био сјајан, али одмах после смо отишли на тренинг опоравка. У Малаги смо сат и по после меча славили са навијачима у дворани па у хотелу. Побрали смо и све симпатије људи тамо из организације, који су такође остали са нама да славе - признао је Станковић.

Марков надређени Томас Исал тренер је у моди, а прави предводник на терену био је Ти-Џеј Шортс. Американац са македонским пасошем потврдио је зашто му је припало звање најкориснијег играча ФИБА Лиге шампиона.

- Исал је велики професионалац, много је посвећен кошарци, много ради. Када ме је позвао, није била лака одлука о преласку у Бон са породичне стране, јер сам почетком прошле године добио и сина па сам морао да се преселим са породицом. Био је изазов, одлучили смо се за то и испоставила се као професионално добра одлука. Што се Ти-Џеја тиче јако се добро познајемо, заједно смо дошли из Крајлсама у Бон. Ради се о изванредном раднику, са израженим победничким менталитетом. Брз је, незгодан и опасан кад игра у транзицији, сналажљив на све одбране које се поставе пред њега. Прави је командант на терену, што се и видело у Малаги - закључио је Станковић.

Нови Град

Марко Станковић радо је виђен у Републици Српској, поготово у Новом Граду, гдје је остварио највећу побједу као тренер пионира Партизана.

- Тренер новоградске Слободе 73 Дејан Кукавица и ја смо већ годинама добри пријатељи и редовно смо у контакту. Дивне успомене ме вежу за Републику Српску, Нови Град поготово. Био сам са “црно-белима” на првом Слободином турниру у Новом Граду. И даље ми је у сећању та наша финална утакмица против загребачке Цедевите, коју смо добили. То је најквалитетнији пионирски меч, који сам као тренер млађих категорија водио. Био сам и учесник првог Слободиног кампа у Новом и драго ми је да он и даље живи - рекао је Станковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана