Марко Јошило, капитен Игокее, за “Глас Српске”: Треба нам озбиљнији ростер за бољи резултат

Милан Зубовић
Марко Јошило, капитен Игокее, за “Глас Српске”: Треба нам озбиљнији ростер за бољи резултат

ЛАКТАШИ - Кроз турбулентну сезону кошаркаше Игокее провео је капитен Марко Јошило и као награда за то стигао је продужетак сарадње на још двије године.

 Тако би велики борац, познат по чврстој игри у одбрани, али и добрим нападачким потезима, требало да проведе у Лакташима пет година јер је стигао 2020. када је започела нека нова ера клуба који је тада први пут играо групну фазу Лиге шампиона. О наставку сарадње није много размишљао јер зна гдје остаје.

- Нисам размишљао да одем иако сам знао да ћу имати клуб идуће сезоне, али сам се одлучио за Игокеу која жели да направи озбиљнију екипу за наредну сезону и буде компетитивнија у свим такмичењима. Ту сам нашао себе и једноставно одлучио да останем - истакао је Јошило за “Глас Српске”.

Дешавања из прошле сезоне већ су архивирана и мисли окренуте ка наредној. Сходно томе почело је и формирање екипе па су сарадњу још продужили Харис Делалић и Никола Марић док су стигли Зоран Николић и Стефан Муди, а млади Душан Макитан потписао професионални уговор. На мети је Александар Лазић који би требало да раскине уговор с Будућности.

- Сезона је била веома турбулентна и није било једноставно изнети све то на леђима. Од самог почетка припрема мучили су нас кадровски проблеми јер је увек неко био повређен па нисмо могли ухватити прави ритам на утакмицама. На то су се надовезала путовања и утакмице у гостима где нисмо реаговали на прави начин. Упали смо у кризу резултата која се наставила и доласком новог тренера јер је требало времена да све налегне - рекао је Јошило.

Затим је наставио у истом даху.

- Мало-помало смо се издигли изнад тога и сезону завршили на добар начин. У АБА лиги смо добили пет од шест последњих мечева, поражени смо само од Партизана, чиме смо се вратили на победнички колосек и превели га на прави начин с обзиром на све околности које су нас задесиле. Били смо срећни након освајања трофеја у Лиги БиХ, прославили смо то, али већ дан касније почело је паковање за одмор и припреме за нова искушења. Све у свему, једна просечна сезона. Није било огромних победа и осетили смо квалитет других екипа у баражу Лиге шампиона. Мислим да је клуб схватио како нам треба озбиљнији ростер за бољи резултат - нагласио је Јошило.

Лигашки дио такмичења Игокеа је завршила на деветом мјесту и фалило јој је седам поена да се домогне осме позиције и наступа у плеј-офу.

- Кош разлика нас је омела у томе, али и сплет околности. Нема жаљења јер од тога нема вајде. Просто, сезона је била таква каква је била и ту бих подвукао линију. Не желим да размишљам шта би било да је било, да смо добили ову или ону утакмицу - изјавио је Јошило.

Поред искусних играча у екипи ће бити и младе снаге Огњен Станковић, Душан Макитан, Маихало Бошковић и Огњен Радошић.

- Генерално свако ће добити шансу да се докаже и на њима је да обезбеде место у екипи. Сви они су велики залог за будућност, мада сам мишљења да екипа не би требало да их форсира по цену резултата. Онај ко буде добар сам ће изборити место. Сигурно је да ће некад изненадити добром партијом, али је битнија упорност да се сезона изнесе у континуитету. Знам да су вредни момци, жељни тренинга и само треба да наставе с јаким радом јер би овај посао требало да обављају наредних 15 година и сада праве темељ који мора да буде стабилан. Потребно је да прођу процес сазревања, да буду свесни својих врлина и мана јер ће само тако успети - рекао је Јошило.

Амбиције клуба су сличне као и ранијих година.

- Желимо направити искорак и ући у топ 16 фазу Лиге шампиона мада ће много зависити и од противника које ћемо добити на жребу. Без обзира кога да извучемо морамо да задржимо овај став и да се не задовољимо само пуким наступом. Лига шампиона је веома јако такмичење, клубови имају огромне буџете и по мом мишљењу јача је од Еврокупа који је мало потонуо квалитетом - додао је Јошило.

Поново с Атићем

У првој сезони другог мандата одлично је на ниским позицијама сарађивао с Едином Атићем који се вратио из Будућности.

- Радујем се нашој новој сарадњи јер смо добри пријатељи и ван терена па ће бити задовољство играти с њим на на­ш бенефит, али и добробит клуба. Едо има прегршт мотива као и остали момци који су потписали уговоре. Амбиције су везане за искорак у Лиги шампиона и борбу за што бољи пласман у АБА лиги. Ипак, поучен прошлосезонским искуством једина жеља је да будемо здрави, да не преоптеретимо ростер како бисмо имали довољно свежине и издржимо два јака такмичења - рекао је Јошило.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана