Маљковић: Срце ми пуно када дођем у Српску

Милан Зубовић
Маљковић: Срце ми пуно када дођем у Српску

БАЊАЛУКА - Селекторка женске репрезентације Србије Марина Маљковић била је гост Бањалуке гдје је недавно заживио Покрет за женску кошарку који носи њено име.

Циљ покрета је да окупи дјевојчице основношколског узраста које би тренирале кошарку са некашњим играчицама и то потпуно бесплатно. 

- Срце је увек пуно када дођем у Бањалуку и Републику Српску. Те вибрације из Републике Српске везане за женску селекцију почели смо да осећамо 2012. године када се репрезентација на неки посебан начин конектовала са народом из Српске. Верујем да је труд и пожртвовање на терену једино што ми Срби ценимо - навела је Маљковићева. 

Потом је говорила од Покрету који је у Србији почео са радом 2015. године. 

- Моја основна идеја је да, док је моје име ту, тренинзи увек буду потпуно бесплатна за све девојчице. Имамо пуно ситуација, где родитељи сумњају да ће то увек бити тако већ и да ће трајати само месец или два те да ће бити као кампови на којима се плаћа учешће. Не. Свечано обећавам све док покрет за женску кошарку носи моје име оно ће увек бити беспалтан. То је суштина приче да спорт вратимо свима и имамо једнаке прилике да се свака девојчица може бавити спортом. Свака девојчица је увек добро дошла, а ако једну дејвочицу нека од мојих сарадница врати са тренинга ту су оне завршиле причу са мном. Наше су жеље да имамо много оваквих као што је ова девојка са моје десне стране (Саша Чађо), али и да имамо добро и здраво друштво. Ово је покрет за добробит друштва. Да поправимо стање у друштву и држава мора то да помогне. Влада Србије је то одмах препознала и Министарство просвете је главни финансијер, не Министарство спорта, јер је ово много шира слика. Јесмо спортисти, али желим да се свака девојчица научи лепом понашању - истакла је Маљковићева. 

Похвалила је улогу Бањалуке и подјестила да је из града на Врбасу потекло много кошаркашица током претходних година. 

- Зашто сам у припреми новембарског прозора дошла овде да се дружим са мојим пријатељима? Зато јер Бањалука има нешто са овом групом тренера и морамо бити свесни да то нико нема. Ту мислим на остале градове у Србији па и сам Београд. Ово је јак тим стручњак и важно је напоменути да се слична ситуација не би се десила у Шпанији, Француској или Турској. Мало се изгубимо и уопште не схватамо значај да једна двострука шампионка Европе (Саша Чађо) држи тренинг деци. Родитељи имају прилику да им децу уче прослављене кошаркашице, а ако тако нешто има негде друго слободно ми реците - рекла је Маљковићева. 

Приликом њеног гостовања са репрезентацијом 2016. године Маљковићева се пожалила на слаб квалитет Лиге за кошаркашице у Србији и нагласила да је она у рангу четврте лиге Француске. Према њеним ријечима од тада до данас ништа се није промијенило набоље. 

- Ништа се није променило и репрезентација јако пати због тога. Лига Србије остала је на истом нивоу као и 2016. године и баш због тога је већи значај овог што радимо. Покрет је почео са радом 2015. године и у новембру ће у репрезентацији бити једна девојка која је тада почела да тренинра. Ту се види значај свега овога. Када год сам могла из Републике Српске сам узимала играчице за репрезентацију и са посебном пажњом ћу гледати девојке одавде. Обзиром на ситуацију око српске лиге која није напредовала у било којем смислу сасвим сигурно ћу бирати девојке из ових крајева. Разлог више за постајање ове приче, односно Покрета - навела је Маљковићева. 

Послије репрезентативног прозора Србију у фебруару очекује наступ у квалификацијама за Олимпијске игре идуће године. 

Спортискиње су у Токију биле четврте, а у Рио де Жанеиру треће. 

- Париз је све ближе за оне који су се квалификовали. У фебруару имамо шансу да се пласирамо на ОИ и то у Паризу, мој други град после Београда. Ова генерација сада има прилику да то оствари. Или ће тада бити праве и изборити наступ на Играма те као претходна генерација кренути да нешто освајају или неће. То је живот. Једна шанса и мораш знати да је искористиш. То ће бити изузетно тешко јер су нам ривали Немачка, Бразил и Аустралија у Бразилу. Треба да дођемо тамо и све се дешава у 3-4 дана. Треба имати у виду да је репрезентација потпуно подмлађена. Цела прва петорка отишла је после Токија и остало је неколико њих међу којима је Саша која сада паузира, али ће доћи и добијаће позив за све што је пружила реперзентацији. Од ЕП у Словенији где смо биле пете и избориле могућност да се боримо за одлазак на ОИ додатно смо подмладили тим и биће пуно изненађења сад у новембру. Велики проблем нам прави лига јер за разлику од Француске, Турске, и Мађарске које играју по три клуба у Евролиги и Еврокупу, Србија то нема - нагласила је Маљковићева. 

Репрезентативка Србије из Бањалуке Саша Чађо тренутно је на паузи и спрема се за други дио сезоне. Сваки слободан тренутака користи да учи дјевојчице заједно са осталим тренирима. 

- Задовољство ми је што сам у граду да подржим Маринин покрет. Ми, репрезентативке Србије, смо амбасадорке Покрета већ годинама и сада је прилика да се он прошири па је дошао до Бањалуке на моје велико задовољство. Док сам ту, позиваћу родитеље дјевојчица основношколског узраста да долазе на бесплатне тренинге у сали Основне школе "Бранко Радичевић". Не могу објаснити срећу дјеце на тренинзима и протеклог викенда смо имали више од 40-ак дјеце што је највише до сада. Свако дијете увијек излази са осмјехом и радо се враћа и ниједна до сада није одустала иако тренинзи нису нимало лагани и сви раде исте полигоне. Одзив је феноменалан и надам се да ће родитељи издвојити мало времена и довести своје дјевојчице да виде како радимо - изјавила је Чађо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана