Кошаркашки клуб Борац прозвао Градску управу: "Не желимо милостињу"

Дарко Драгичевић
Кошаркашки клуб Борац прозвао Градску управу: "Не желимо милостињу"

БАЊАЛУКА- Управни одбор Кошаркашког клуба Борац огласио се након што је представљен нацрт буџета за спорт за годину 2023/24.

Према нацрту Град Бањалука ће за спорт издвојити 1.040.000 што је 0.6 одсто од укупног буџета а према плану Кошаркашки клуб Борац ће да добије 37.000 конвертибилних марака

Кошаркашки клуб Борац је издао саопштење у којем између осталог наводи:

- Од оних који управљају Градом, и бивших и садашњих, свакодневно смо слушали приче о Бањој Луци као граду спорта. Аргумент за њихову хвалу је, очигледно, најмање улагање у спорт у регији! Један од упечатљивијих примјера погубног односа Града према спортским колективима је и КК Борац који је једино конкретну подршку имао од Владе РС односно Министарства спорта! Клуб који је био пред гашењем, без и једне млађе селекције, са сениорским тимом који није имао ни читаву гарнитуру дресова и који је на гостовања путовао приватним аутомобилима, уколико се скупи довољно новца за гориво, ентузијазмом и финансијским улагањима, прво пар заљубљеника у спорт, анимирањем пријатеља познаника, добрих и одговорних људи - растао је и напредовао. Једини смо клуб чија управа и људи који управљају немају никаква примања нити надокнаде, раде волонтерски!!!КК Борац има формиране све узрасне селекције које су се, гле чуда, пласирале на завршне турнире у својим категоријама – јуниорска селекција се такмичи у 1. лиги Републике Српске, а кадетска селекција у 2. лиги РС али у конкуренцији сениора. У Клубу редовно тренира око 250 дјечака разних узраста Сениорски тим је стабилан учесник најјаче лиге БиХ и, већ трећу годину заредом, игра завршни турнир регионалне, АБА2 лиге који, омогућава пласман у АБА1 лигу – најјачу регионалну лигу на нашим просторима. И оно исто тако важно, створили  смо угледан, перспективан клуб у регионалном кошаркашком смислу и шире- наводе у кошаркашком клубу.

Затим истичу да су са своје успјехе и рад „награђени“ мизерним средствима

-Како наш Град цијени све постигнуто? Тако што су, за наредну такмичарску сезону, укупно планирана средства у износу од 37.000 КМ. Дакле, наш Град је је планирао 37 хиљада марака за Клуб који се, на сениорском нивоу, такмичи на два фронта, од којих је један међународни, и који има све млађе селекције у такмичарском погону. Ћутали смо и радили пуних шест година, расли из сезоне у сезону, живјели и преживјели и епидемије и финасијске проблеме, стварали и одржавали позитивну спортску причи али никада нисмо кукали. Кукати нећемо ни сада, нити било када,  али више нећемо, не можемо и не смијемо да ћутимо, првенствено, због младих играча и дјеце. Оно што хоћемо је да, добронамјерно,  скренемо пажњу на, без сумње, мизерна издвајања за спорт. Све структуре КК Борца су одлучне да не пристају на удјељену милостињу и, стога, најозбиљније разматрамо иницијативу да планирана средства од Града додијелимо одборницима Скупштине Града Бања Лука који су их изгласали. Ових дана смо свједоци тениске еуфорије која ће да траје седам дана и велико је питање да ли ће да се понови. Искрено подржавамо сваки напор за промоцију нашег Града а овај спектакл то, несумњиво, јесте. Желимо да кажемо да је КК Борац на корак од уласка у АБА1 лигу и за то су нам потребна немјерљиво већа средства.  Са тим средствима КК Борац би нашем Граду приуштио спектакле током читаве сезоне у виду гостовања кошаркашких великана попут евролигаша Црвене Звезде и Партизана, те Цибоне, Будућности, Олимпије...Сениорска селекција КК Борца ове седмице путује у Љубљану, на финални турнир АБА2 лиге да се (из)бори за улазак у АБА1 лигу – додаје се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана