Кошаркаши из Хрватске годинама наступају за Игокеу

Г.С.
Кошаркаши из Хрватске годинама наступају за Игокеу

ЛАКТАШИ - Горан Филиповић нови је члан Игокее. Хрватски репрезентативац тако ће наставити да корача стопама својих земљака који су протеклих сезона носили дрес клуба из Александровца.

Сваки од њих оставио је неки траг у екипи, неко дубљи, неко плићи, а лед је пробио Стјепан Стазић током 2008. године. Као велико појачање стигао је међу Александровчане. У ризници личних трофеја имао је Суперкуп Италије (1997) са Бенетоном, Куп Рајмонда Сапорте са Лиможом, Куп Радивоја Кораћа са Лавовима из Санкт Петербурга, док је још био шампион и освајач Купа Француске. Неколико мјесеци провео је са Александровчанима, који су тада играли Лигу БиХ и почели да планирају наступ у АБА лиги, а Загрепчанин са аустријским пасошем био је један од најбољих играча. Ипак до продужетка сарадње није дошло и отишао је у руски Универзитет Југра Сургут, док је послије тога играо у Аустрији.

Тек четири године касније Игокеа је ангажовала другог Хрвата Синишу Штембергера. Од играча који игра на позицији бека шутера очекивали су много и нису нимало погријешили. Штембергер је одиграо одличну сезону 2012-13, када је Игокеа стигла до првог мјеста у лигашком дијелу АБА лиге. Остала је запамћена тројка у посљедњим секундама за побједу против Црвене звезде, а уговор је продужен за још једну сезону, у којој су први пут играли Еврокуп. Синишина каријера након тога није била на истом нивоу.

Послије њих 2016. године стигао је Роберт Рикић. Центар од 219 центиметара бриљирао је у Широком, затим двије сезоне стагнирао у Будућности, док је у Игокеи желио да врати препознатљиву форму. Имао је неколико добрих партија током три сезоне, али никако није успијевао да достигне очекивани ниво. Након одласка није више заиграо у АБА лиги.

Једно вријеме заједно са њим свлачионицу је дијелио његов суграђанин из Мостара Јосип Микулић. Центра високог 215 цм Александровчанима је посудио Широки, али није остварио запаженије партије, јер је већи дио сезоне био повријеђен па је одиграо само осам утакмица, током којих је седам минута просјечно боравио на терену.

Саиграч са Рикићем био је и Томислав Зубчић. Хрватски репрезентативац стигао је као звучно појачање током љета 2018. године и својим партијама оправдао очекивања. Посебно ефикасан био је у нападу, што су примијетили челници Манресе и довели га у своје редове почетком 2019. године, а за то Игокеи платили обештећење. Послије њега ново велико звучно име био је Марко Томас. Момак из Крижеваца покрај Копривнице, који је играо за Реал Мадрид, у Игокеи је тражио повратак у форму након повреде. Управо су га повреде спријечиле да направи нешто више па је одиграо само девет мечева за екипу из Александровца, пет на почетку и четири на крају сезоне 2019-20. Велики број повреда играча те сезоне приморале су управу да потражи новог плејмејкера па је избор пао на Јакова Мустапића. Стигао је почетком фебруара 2020. и успио да одигра само три утакмице, јер је такмичење прекинуто због пандемије вируса корона.

Репрезентација

Филиповић тренутно са репрезентацијом Хрватске игра квалификације за Европско првенство, а за сениорски састав раније су наступали Томислав Зубчић и Марко Томас. Стазић је играо за селекцију Аустрије, Рикић и Мустапић су играли за У18 екипу, док остали нису облачили дрес репрезентације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана