Кошаркаши Игокее дочекују београдске “црвено-бијеле”: Спектакл на старту

Милан Зубовић
Foto: В. Трипић

ЛАКТАШИ - Нову сезону АБА лиге кошаркаши Игокее отвориће на свом терену против Црвене звезде (субота, 20 часова).

Жријеб није помазио изабранике Владимира Јовановића који ће наспрам себе имати екипу која је током љета склопила ти­м способан да се бори за Фајнал фор Евролиге као и да врати пехар регионалног такмичења у своје витрине. Ипак, ни у табору Александровчана нису сједили скрштених руку током прелазног периода. Обављен је добар посао, екипа је склопљена по укусу тренера Јовановића, а чека је изазов на два јака фронта.

- Ужелели смо се званичне кошарке и у првом колу чека нас један од најтежих противника. Црвена звезда је направила екипу за врх АБА лиге као и да оствари велике амбиције у Евролиги па не треба трошити речи о индивидуалном и тимском квалитету. Ми имамо своје адуте и амбиције. Верујем у наш тим и ово што смо радили те ћемо покушати да будемо прави и дамо све од себе, односно да добијемо меч - изјавио је Јовановић.

Према његовим ријечима, екипа је спој младости и искуства.

- Ово је група момака која има квалитет и карактер неопходан за остварење спортског резултата. Имали смо пехова са повредама које нису биле озбиљне и забрињавајуће, али је било забрињавајуће то што нам је у великом периоду припрема фалило играча па нисмо могли да играмо на прави начин. После Суперкупа АБА лиге сви смо на окупу. Урадили смо шта смо могли, могло је и боље, али и друге екипе имају проблеме. Имамо већу ширину и у планирању тима један од задатака био је да се не ослањамо на једну петорку, већ да имамо две подједнаке петорке. Замислите да у припремном периоду нисмо имали ову ширину када нам је фалило пет играча, не бисмо могли да имамо тренинге. Треба мало времена да све легне. Идемо храбро у изазове и видећемо где ћемо стићи - рекао је Јовановић.

Драган Милосављевић појачао је Игокеу средином прошле сезоне, док ће ове као капитен повести саиграче. Против Звезде је водио велике битке у дресу Партизана, а сада ће имати посебно тежак задатак јер зна какав га ривал очекује на старту такмичења.

- Не треба много трошити речи на екипу Звезде која је уз Партизан један од фаворита за освајање АБА лиге. У питању су евролигашке екипе које имају сјајне ростере, сјајне тренере. Биће тешко иако играмо на домаћем терену, на нама је да дамо све од себе без великог притиска и видимо где смо у овом тренутку на почетку сезоне. Имали смо проблема са повредама током припремног периода и практично нисмо дуго заједно као екипа и на нама је да се опустимо и уживамо. Лепо је играти против најбољих екипа и тражићемо шансу кроз одбрану, скок, борбеност - рекао је Милосављевић.

Скаутинг пред утакмицу је одрађен, али је тешко одредити са које позиције вреба највећа опасност.

- Када испред себе имаш 12 таквих играча, сасвим је свеједно кога чуваш. Звезда има сјајну екипу која је на свакој позицији пуна врхунских играча. Мислим да смо и ми одрадили добар посао током лета па имамо одлично екипу која има ширину, уз неколико играча који могу да одговоре свим изазовима. Једва чекамо почетак сезоне, сви смо на окупу и циљ је да растемо из тренинга у тренинг те из утакмице у утакмицу - изјавио је Милосављевић.

Тренер ће ове сезоне на свакој позицији имати два квалитетна рјешења.

- Мислим да имамо ширину и да се на утакмици можемо ослонити на “свич” где нема пуно великог мис меча и сви смо велики, имамо физику и то је предност коју ћемо користити. Долазак Немање Гордића много нам значи, искусан је и одличан играч. Имамо неколико играча који су бол хендлери, који могу да преносе лопту и да преузму одговорност на себе. Центарска линија има пуно меса. Ту су Никола Марић, Зоран Николић и Џеки Кармајкл, тако да је битно имати доста играча у ростеру да одржавамо интензитет и свежину јер играмо и Лигу шампиона - истакао је Милосављевић.

О амбицијама није желио много јер још није одиграна ниједна утакмица, мада има жељу што се тиче пласмана.

- Надам се да можемо међу четири у АБА. Мало је глупо причати о томе јер сезона није ни почела и ко зна у којем све смеру то може да иде. Оптимиста сам што се тиче екипе. Момци су сјајни, велики радници, атмосфера је одлична. Уз мало среће можемо до четвртог места - навео је Милосављевић.

Улазнице за ову утакмицу биће пуштене на дан сусрета и коштаће 40 марака, а могуће их је купити у дворани у Лакташима. У првом колу састају се, субота: Цедевита Олимпија - Мега (18), Будућност - Задар (18.30), Игокеа - Црвена звезда (20). Недјеља: Борац - Цибона (18), ФМП - Крка (20). Понедјељак: Морнар - Партизан (19). Сплит - С. центар (играно у петак).

Први на крају

Тренер Јовановић мало се нашалио када су амбиције клуба у питању и мјесто којим би био задовољан на крају лигашког дијела такмичења.

- Био бих задовољан да будемо први на крају. Ако смо други, онда је то као да смо девети. Шалим се, наравно. Тежићемо да будемо што бољи. Идемо корак по корак, не журимо, припремам се за сваког противника и желимо што већи број победа - нагласио је Јовановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана