Кошаркаш Стефан Миљеновић скренуо пажњу партијама у АБА лиги

Дарко Драгичевић
Кошаркаш Стефан Миљеновић скренуо пажњу партијама у АБА лиги

БЕОГРАД - Кошаркашки клуб Мега прави је расадник талената. Бројни асови су прошли кроз овај већ уходани систем и направили сјајне каријере у иностранству и НБА лиги. Њиховим стопама жели да иде и Стефан Миљеновић.

Млади кошаркаш је већу минутажу у тиму добио након одласка плејмејкера Николе Топића у Црвену звезду и у прва два меча је остварио најбоље учинке у досадашњем дијелу сезоне. Његова екипа је у одличној форми, везала је четири побједе, тако да је Мега један од кандидата за плеј-оф. Миљеновић истиче да је за њега ово све велика школа и изазов да се докаже.

ГЛАС: Мега је везала сјајне партије у АБА лиги упркос одласку до тог момента најбољег играча Николе Топића. У чему је тајна успјеха?

МИЉЕНОВИЋ: Нема посебне тајне за успјех. Све је у квалитетном раду. Тренирамо добро, имамо утакмицу на сваких седам дана тако да имамо времена да се квалитетно спремимо за сваког ривала. Мислим да нам пуно значе јутарњи тренинзи. Остајемо и након њих да исправљамо недостатке и то доноси резултате.

ГЛАС: Након одласка Топића добили сте већу минутажу у тиму. Били сте и најкориснији кошаркаш 14. кола. Да ли је било страха како ћете преузети ту улогу?

МИЉЕНОВИЋ: Није било страха. Код нас је битан тим и свако у њему ће пружити максимум како би дошли до побједе. Мислим да смо на добром путу. Екипа је млада, веома борбена. Никад се не предајемо и у таквој игри сваки пут искочи неко други у поентерском смислу. Капитен Урош Плавшић нам је свима подршка. Имао сам неколико добрих мечева у периоду након одласка Топића, али морам да наставим квалитетно да радим како бих даље напредовао. Сматрам да могу да будем бољи у готово свим сегментима. Конкуренција у тиму је велика и здрава и то нам помаже јер морамо да се стално доказујемо.

ГЛАС: Занимљив је и Ваш кошаркаши пут. Рођени сте у Канади и касно сте почели да играте кошарку?

МИЉЕНОВИЋ: Моја породица је родом са Кордуна. Избјегли смо у Канаду и то сам рођен у близини Нијагариних водопада. Истина је да сам касно почео да се бавим кошарком и то због старијег брата. На почетку сам тренирао фудбал и желио сам да успијем у том спорту. Ипак, кад сам отишао на тренинге кошарке заволио сам је и остао у њој.

ГЛАС: Канада има неколико заиста сјајних кошаркаша. Какви су били услови за рад у тој земљи?

МИЉЕНОВИЋ: Услови нису били добри и због тога свако ко жели да напредује мора да оде у Сједињене Државе. Ја сам са 15 година одлучио да напустим породицу и наставим школовање у Америци. Било је заиста тешко на почетку одвојити се од породице, пријатеља. Али заиста сам се трудио да успијем. Нису ме могли зауставити ни лоши резултати моје школе, хладно вријеме. Једноставно знао сам шта желим и ишао са ка томе циљу.

ГЛАС: Ипак, нисте успјели да заиграте у NCAA лиги.

МИЉЕНОВИЋ: Прошао сам програм ХУсак у Њујорку који води Раде Џамбић. Имао сам одличну сезону и тада је требало да појачам неки од универзитета, али услиједила је пандемија короне која је све зауставила. Било је доста заинтересованих колеџа, али сам на крају ипак одлучио да се вратим у Европу.

ГЛАС: Дио каријере провели сте и у Републици Српској. Какве утиске носите из Требиња?

МИЉЕНОВИЋ: Дошао сам у Требиње на позив тренера Марка Ичелића и та полусезона ми је пуно значила. Прошао сам пробу, одиграо неколико добрих партија и стекао пријатеље. Немања Милидраговић ми је био најбољи пријатељ и даље смо у контакту. Било је то одлично искуство и прва права сениорска искушења. Требиње је заиста прелијеп град у којем сам сјајно примљен.

ГЛАС: Након Слодеса, играли сте за ОКК Београд који је филијала Меге. Колико Вам је значило то што вам је тренер био Вуле Авдаловић. Какве Вам је савјете давао?

МИЉЕНОВИЋ: Авдаловић ми је веома помогао у досадашњој каријери и на томе сам му веома захвалан. Баш сам пуно научио од њега. Играмо на истим позицијама и сваки његов савјет је био злата вриједан. Вуле је сјајан тренер, пружио ми је велику шансу и био права подршка. У том периоду сам постао најбољи стријелац Лиге Србије и то ми је била одскочна даска за даљи напредак. Те партије у ОКК Београду су скренуле пажњу и након тога сам наставио каријеру у Меги.

ГЛАС: За Вас је ово прва сезоне у регионалном такмичењу. Која су највећа искушења за младог играча?

МИЉЕНОВИЋ: Мега је идеална средина за развој младих кошаркаша. Одличан индивидуални, затим тимски рад. Сјајан стручни штаб на челу са тренером Марком Бараћем. Све то вас припрема за виши ранг. АБА лига је квалитетно такмичење у којем је веома јак интензитет игре. Доста је искусних квалитетних играча од којих можете пуно да научите. На почетку сам имао проблем, али мислим да сам из сваког меча излазио јачи. У тим дуелима са квалитетнијим ривалима може се много научити.

ГЛАС: Мега је већ годинама екипа позната по квалитетном раду. Тај систем даје резултате и већина младих жели да дође у клуб и напредује?

МИЉЕНОВИЋ: Основна карактеристика је управо та младост и трчање. Можда немамо искуства као остале екипе, али све то надокнађујемо борбеношћу и ритмом. Због тога нас је тешко задржати. Желимо да ми будемо ти који ће диктирати ритам.

ГЛАС: Да ли размишљате о наредним корацима. Гдје би вољели да наставите каријеру и какве су Вам амбиције?

МИЉЕНОВИЋ: Тренутно су све амбиције везане за Мегу и потпуно сам сконцентрисан на обавезе у овом клубу. Желимо да ову годину завршимо што боље, да остваримо најбоље резултате. Што се мене лично тиче, још једну сезону сам сигурно у Меги и онда ћемо све видјети. О томе не размишљам тренутно. Кад дође вријеме, мислићу. До тада сам само концентрисан на тренинге и утакмице да остваримо што боље резултате.

На кампу против НБА играча

ГЛАС: У Америци сте играли на селективним камповима. Уз које играче сте учили ту и колико то значи за младе играче.

МИЉЕНОВИЋ: Ти кампови заиста пуно помажу. Играо сам против доста играча који су у НБА. Међу најпознатијима су Ар Џеј Берет и Шај Гилџус Александер. И тада је био велика звијезда и био је пун самопоуздања. То ми је пуно значило да се одмјерим с њима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана