Комплетира се кошаркашка АБА 2 лига: Састав познат до краја седмице

Милан Зубовић
Foto: АБА лига

БАЊАЛУКА - Састав АБА 2 лиге за наредну сезону требало би да буде познат до краја седмице.

Наиме, све екипе које су стекле право наступа и којима је понуђено играње требало би да се изјасне хоће ли или неће бити дио друголигашког каравана на Јадрану од наредне јесени. А друго по квалитету регионално такмичење доживјеће велике промјене у самој организацији. 

Наиме, дефинитивно је укинут турнирски систем одигравања утакмица у једном мјесту и лига ће бројати 16 умјесто досадашњих 14 клубова који ће бити подијељени у четири групе, што значи да ће бар три утакмице играти пред својом публиком. Играње пред домаћом публиком било је главни разлог реформе јер су на турнирима дворане зјапиле празне када играју сви осим домаћина. Прве двије екипе из сваке групе проћи ће у другу рунду такмичења, гдје ће такође бити смјештене у двије групе са по четири екипе и играће свако са сваким код куће и у гостима. 

Након нових шест кола пласман у полуфинале избориће по двије најбоље пласиране екипе. Полуфинална и финална серија биће игране на двије добијене утакмице по систему 1-1-1. Уједно, због смањења трошкова путовања екипе ће вјероватно бити подијељење по географском кључу јер није циљ да словеначки тимови путују у Сјеверну Македонију, што изискује велике трошкове. 

Било је приједлога да буду формиране три групе са по шест екипа, што би донијело више домаћих утакмица, али би истовремено значило и већи број мечева, што би клубови тешко испратили јер њихови играчки кадрови нису толико снажни као код абалигаша, тако да је идеја одбачена. 

За сада учесници АБА 2 лиге у сезони 2024/25. су Борац, Широки (БиХ), Цедевита Јуниор, Динамо Загреб (Хрватска), Илирија, Хелиос (Словенија), МЗТ Скопље, Пелистер, (Сјеверна Македонија), Подгорица, Сутјеска (Црна Гора), Војводина и Златибор (Србија). Преостали тимови мораће да плате 25.000 евра за специјалну позивницу, што је за сада једино Босна урадила и потврдила да ће бити учесник такмичења. 

Поред сарајевске екипе, интересовање за четири упражњена мјеста истакло је девет клубова који желе да буду дио АБА 2 лиге, и то Слобода Тузла, Шибенка, Теодо Тиват, Приморје Херцег Нови, Работнички, ТФТ Скопље, Вршац и Шенчур, док су наводно од плаћања специјалне позивнице одустали Слобода Ужице и Раднички Крагујевац. 

Календар

Тек након што буду познати сви учесници, биће обављен жријеб и формиран календар такмичења. Сходно повећању броја учесника, и такмичење ће почети прије него што је то био случај раније, а требало би да почне око 20. септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана