Клубови из АБА лиге нису се прославили на међународној сцени: Страни играчи однијели резултат

Милан Зубовић
Клубови из АБА лиге нису се прославили на међународној сцени: Страни играчи однијели резултат

БАЊАЛУКА - Мало који клуб из АБА лиге може да се похвали добрим наступима у европским такмичењима ове сезоне. Иако се често говори како је АБА лига никад јача, резултати на међународној сцени то баш и не показују.

Прву побједу у Еврокупу ове сезоне кошаркаши Цедевита Олимпије уписали су након 15 везаних пораза. Љубљанчани су били бољи од Хамбург Тауерса на гостовању, чиме су прекинули нестваран негативан низ.

Међутим, нису они једини клуб из АБА лиге који нема успјеха на евросцени ове сезоне. Заједно са Цедевита Олимпијом у Еврокупу наступа Будућност која је уписала седам побједа и десет пораза, што је далеко од оног што је подгорички клуб поставио испред себе на почетку сезоне. Жељели су пролазак у другу фазу и то упркос улагањима нису успјели. Поред њих, још три екипе из АБА лиге наступале су у ФИБА Лиги шампиона. Црногорски Морнар и српски ФМП запели су већ у првом колу квалификација реномираног ФИБА такмичења. Екипа из Бара била је преслаба за шпански Обрадоиро који је стао у финалу и остао без пласмана у групну фазу, док је бољи од тима из Железника био италијански Варезе којем је то била једина побједа јер је поражен у полуфиналу. Само је Игокеа била учесник групне фазе и то захваљујући добрим резултатима из прошлих сезона. Ипак, ни екипа из Републике Српске није се прославила. Током љета склопљен је квалитетан тим способан да се равноправно бори са најбољима на два фронта, али је заказао у Лиги шампиона. Уписао је свих шест пораза мада, руку на срце, имао је снажне ривале наспрам себе који у први мах нису толико звучна имена европске кошарке, али имају квалитет.

Многи се питају шта је разлог овако слабих резултата абалигаша на европској сцени, али прецизан одговор тешко је дати. Један од оних који не крије своје мишљење о лошим резултатима је Велимир Гашић. Искусни тренер био је помоћник Жељку Обрадовићу 1992. године, када је он са Партизаном освојио Куп европских шампиона. Има бронзане медаље са универзитетском и У21 репрезентацијом СЦГ, односно СРЈ, а радио је у клубовима широм Србије, БиХ и Црне Горе, тако да је добро упућен у кошаркашка дешавања на Балкану.

- Када причамо о овој теми, желим да верујем да сваки клуб који игра АБА лигу и који је учесник евротакмичења има неку пројекцију када је у питању само учешће у тим такмичењима. Битно је да имају јасно дефинисан циљ шта пре свега желе у тој сезони или на дугорочни период. Када имате слику о томе, онда имате и добру полазну основу када је питању сама компетитивност у неком такмичењу. Када је у питању сам селективни део тима, сигуран сам да број странаца који се доводе неће увек бити гаранција за неки врхунски резултат - изјавио је Гашић за “Глас Српске”.

Јасно је прецизирао један проблем који постоји већ неколико година у свим земљама бивше СФРЈ, а који мало ко жели да “ријеши”.

- Већ годинама се дешава да тимови који су актери АБА лиге немају запажене резултате. Када се издиференцирају резултати, онда то није нимало случајно. Одговор је садржан у два-три аспекта с почетка разговора. Мој став је да треба отворити простор млађим талентованим играчима. Посебно наглашавам, не треба им ништа поклонити и кроз рад ти млади играчи треба да се испрофилишу и да неки њихов ниво потенцијала израсте у квалитет, потребан за врхунске кошаркашке домете. Другим речима, ако годинама селектујете тим где је заступљен већи број страних играча и немате адекватан резултат, онда је проблем дубље природе. С обзиром на то да сваки клуб који има аспирације да се паралелно такмичи у АБА и неком евротакмичењу, самим тиме претпостављам да има јасан циљ и идеју шта би могли у резултатском смислу да направе. Сигурно је да, ако се после пет-шест година не дешава ништа са тог аспекта, онда је нормално да се човек запита да ли постоји неки проблем - навео је Гашић.

Велики број страних играча није присутан само у клубовима који играју највише рангове такмичења већ се он повећава и у нижим ранговима. Тако, на примјер, клубови из АБА 2 лиге у својим редовима имају доста странаца који су одавно присутни и на паркетима БиХ, али и Републике Српске. Неколико клубова из Прве лиге Српске у својим редовима има играче из других држава Европе, а највише из САД.

- Тако, на пример, у клубовима из АБА 2 лиге, где је у старту основна идеја била да се кроз њу промовише што већи број младих играча, десило се управо супротно па клубови у својим редовима имају доста страних играча који су, нажалост, одавно присутни у великом броју на паркетима у домаћим првенствима на простору екс-Ју. Синдром довођења страних играча захватио је све клубове у домаћим првенствима. Они објективно немају ниво квалитета који гарантује опипљивији резултат на дужи период. Сматрам да то није добро из више разлога. АБА 2 лига преплављена је страним играчима. Да се разумемо, нисам против странаца ако они доносе одређени ниво квалитета и ако помажу у процесу развоја млађих играча и стасавања саме екипе, али мишљења сам да је потребно лимитирати број страних играча у домаћим шампионатима. Ако изанализирамо социолошки, културолошки и економски утицај не постоји, по мом мишљењу, ниједна оправдавајућа околност да се на уштрб отварања перспективе млађим и домаћим играчима екипа “препуни” странцима. Сад, има оних који размишљају другачије и то је њихово легитимно право. Међутим, морам да нагласим, кошарка и сам приступ њој, ту пре свега мислим на методологију и технологију рада и саме околности у друштву, се сигурно мењају, али ће је, на нашу велику срећу, увек играти људи од крви и меса, а не неки ванземаљци, да се метафорички изразим - рекао ја Гашић.

Према његовом мишљењу, потребно је засукати рукаве и почети радити као некада, када је свако мјесто имало свог кошаркаша којим су се поносили, што ће у коначници довести до тога да резултати на међународним такмичењима буду бољи.

- Генерално гледајући, ниједан клуб ни тренер никада није погрешио нити ће погрешити ако да прилику некоме од млађих играча који једва чекају да буду на великој кошаркашкој сцени. Да не причам колико су неки клубови препознатљиви по давању прилике младима. Домаћи играчи ће бити ти који ће кроз дужи временски рок бити интересантни за репрезентативне селекције, а овај народ је жељан да види своје момке. Мислим да смо, генерално, одустали од категорије рада и стварања играча те смо више оријентисани ка томе да купујемо, нешто што неће трајати довека. Има људи који се неће сложити са мном, али то је њихова ствар  - нагласио је Гашић.

Евролигаши

Међу онима који нису у потпуности оправдали очекивања су и евролигаши Црвена звезда и Партизан. Љути београдски ривали ове сезоне окупили су екстраквалитетне појединце, али њихове игре нису на очекиваном нивоу јер десет кола прије краја лигашког дијела такмичења нису близу циља постављеног пред почетак сезоне, а он се зове плеј-оф.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана