Камп за младе кошаркаше у Бањи "Дворови": Окосница будућих селекција Српске

Младен Стојановић
Foto: М. Стојановић

БАЊА ДВОРОВИ - Тридесет најбољих кошаркаша и кошаркашица рођених 2009. године из свих клубова Републике Српске дружиће се и стицати вјештине и знања на Кошаркашком кампу 2023. на простору Бање "Дворови".

На кампу је окупљена окосница будућих репрезентативних селекција Републике Српске, али и Србије или других репрезентација, зависно од тога гдје дјеца одаберу да играју.

- Оријентација Кошаркашког савеза Српске је интензиван рад са младим селекцијама. Уведен је турнир подручних савеза, гдје окупљамо најталентованије и селектујемо репрезентацију Републике Српске. Наша репрезентација 2010. годиште ове године је освојила прво мјесто на турниру региона и поред изузетно јаке конкуренције још пет регија из Србије, међу којима је и Београд - истакао је предсједник Кошаркашког савеза Републике Српске Александар Ђурђевић за "Глас Српске".

Члан Хеа из Билеће Владан Вујовић млади је кошаркаш са доста искуства у овом спорту. Жели да игра на позицији плеја за репрезентацију Србије.

- Играо сам за репрезентацију Српске. Узор ми је Лука Дончић и желим да будем шутер као он. Од кампа очекујем да много научим, стекнем искуство и пријатеље. Желим да научим толико да будем најбољи међу најбољима - рекао је Вујовић.

Ања Софић из новоградске Слободе очекује да стекне нове вјештине.

- Драго ми је што сам позвана међу 15 најбољих кошаркашица у Српској. Били смо трећи на Малим олимпијским играма и видим себе као кошаркашицу, тако да ћу наставити да тренирам и учим, а овај камп је прилика за то - нагласила је Софићева.

Млади репрезентативци Републике Српске 2003. и 2010. годиште освајачи су Турнира региона у Србији. Дјеца и њихови родитељи имају слободу избора за коју репрезентацију ће играти, јер спорт јесте у надлежности ентитета, али Република Српска, иако је чланица ФИБА, још нема могућност да учествује на међународним такмичењима.

- Међу 40 најбољих играча које са четири оваква турнира које селектује Кошаркашки савез Србије, позива на индивидуални рад и прати њихов развој налази се наших 14 дјечака 2009. и 2010. годиште. У свакој узрасној репрезентацији Србије имате спортисте из Српске. Саша Чађо је из Бањалуке, Николина Милић из Требиња, Драгана Станковић из Бијељине. У јуниорској репрезентацији је Милица Ђокић из Брчког. У мушкој селекцији Србије Огњен Кузмић је из Добоја, Мирослав Радуљица је из Крајине, Дарко Миличић из околине Шипова. Истовремено је цијела прва постава женске кошаркашке репрезентације БиХ на посљедњем првенству била из Српске - рекао је генерални секретар КСРС Драган Ћазић.

Пројекат

У оквиру пројекта "Љетна школа спорта Републике Српске" камп је организовао Кошаркашки савез Републике Српске у сарадњи са Министарством породице, омладине и спорта. Све трошкове кампа сносе КСРС и министарство. За рад су одабране сала Основне школе у Дворовима и Бања "Дворови", због могућности коришћења отворених базена за допунски тренинг и рекреацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана