Грбовић: Српској кошарци потребно ресетовање

Срна
Грбовић: Српској кошарци потребно ресетовање

БЕОГРАД - Некадашњи репрезентативац и бивши капитен Кошаркашког клуба “Партизан” Горан Грбовић сматра да је српској кошарци неопходно ресетовање, првенствено у односу према играчима како би се зауставио тренд неодазивања у националну селекцију, која ће на предстојећем Свјетском првенству наступити без најбољег играча и шампиона НБА Николе Јокића и још три члана прве петорке.

Грбовић је рекао да је процјена шанси Србије на шампионату, који ће се од 25. августа до 10. септембра играти у Јапану, Индонезији и на Филипинима, питање за милион долара, првенствено због отказа Јокића, Василија Мицића, Николе Калинића и Владимира Лучића и могућег повлачења још неких играча попут Стефана Јовића, Огњена Јарамаза и Алексеја Покушевског.

- Видећемо како ће ићи кроз период припремног окупљања и од утакмица које буду играли, јер ћемо тек тада имати слику о томе шта може да се уради. Један играч нам много значи, а камоли три-четири или више играча који неће играти - рекао је Грбовић.

Он је истакао да треба рачунати на хемију која прати српску репрезентацију и на чињеницу да Срби воле да играју кошарку.

- Не сумњам у то да ти момци који су ту неће дати максимум. Кога нема, без њега се мора. Зато је ова екипа, која је на окупу, најбоља коју имамо. Не треба се бавити оним играчима који нису ту и питањима шта би било кад би било - указао је Грбовић.

Он је оцијенио да је стање у српској кошарци далеко од идеалног и да је питање њене будућности, не само због тренда неодазивања у националну селекцију, тешко и комплексно.

- Све те отказе доста емотивно примамо зато што нам је у традицији да у кошарци имамо резултате који су иза нас и платфому којом можемо да се похвалимо, али питање будућности кошарке тиче се озбиљног ресетовања односа према свим играчима који буду долазили, односно млађим играчима - сматра Грбовић.

Према његовим ријечима, то значи да се у рјешавање тих проблема треба укључити не само Министарство спорта Србије и Кошаркашки савез, него и Министарство просвјете.

Он је истакао да уз то треба покренути још хиљаду ствари да би пробудили оно што је већ заборављено, а то је чињеница да је елитизам играти за репрезентацију.

- Држава стоји на три стуба – култури, уметности и спорту, а спорт је елитизам. Ми смо тај део изгубили негде уз пут, а онда су се појавиле и све друге појаве и новац који је неопходан. Спортом већ одавно влада новац, и то је примарно овог тренутка. Међутим, играти за репрезентацију је, као што је и сам Никола Јокић рекао, ниво више - рекао је Грбовић.

Он је нагласио да је представљање своје земље јако важно и да су зато репрезентативци елита јер се најбољи из Србије такмиче са најбољима из других земаља.

- Мораћемо да порадимо много више на томе да лечимо узрок свега тога, а не последице које су овакве какве су. Њих не можемо да лечимо, већ само да залечимо са репрезентацијом коју имамо и са овим играчима - закључио је Грбовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана